Energietarieven

Energierekening in 2020 goedkoper

2019 was een vervelend jaar voor de meeste huishoudens, de energietarieven stegen flink. Gelukkig zijn de prijzen dit jaar iets bijgetrokken. Dit betekent dat je minder voor je energie betaalt dan vorig jaar. Wat ga jij in 2020 betalen?

Waar betaal ik eigenlijk voor?

Je energierekening bestaat uit drie onderdelen: de leveringstarieven, de netbeheerkosten en belastingen. De leveringstarieven verschillen per leverancier. Het is daarom verstandig de tarieven te vergelijken om te zien waar jij het goedkoopste uit bent. Op 1 januari zijn de variabele tarieven bij meerdere leveranciers gewijzigd. Dit heeft geen grote impact op je energierekening, omdat het maar om een kleine verlaging gaat. Voor huishoudens met een vast contract blijven de tarieven ongewijzigd. Naast de energietarieven, betaal je ook een bedrag aan de netbeheerder. De netbeheerder zorgt er onder andere voor dat het energienet wordt onderhouden en jij je energie netjes geleverd krijgt. De netbeheerkosten zijn in 2020 gemiddeld met € 5,- gestegen.

Energiebelasting

Het grootste verschil in je energierekening van 2020 komt door de energiebelasting. Met name de energiebelasting op gas stijgt. Dit komt omdat de overheid het gasverbruik wil terugdringen. Je kunt je eigen gasverbruik verminderen, onder andere door goede isolatie in je huis. Verbruik jij veel energie? Dan betaal je in 2020 helaas dus wat meer voor je energie. De belastingen zijn omhoog gegaan, maar de belastingteruggave is ook hoger. Je krijgt € 527,17 terug van de overheid, dit is ongeveer € 200,- meer dan vorig jaar. Dit zorgt ervoor dat je alsnog minder betaalt voor je belastingen dan in 2019. En de verhoogde belastingteruggave maakt ook het verschil in je totale energierekening.

Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat zie je precies hoeveel je verbruikt. Dit is handig omdat je zo een goed overzicht hebt en in de gaten kunt houden of je veel energie verbruikt. Tip: er zijn aanbiedingen waarbij je een gratis slimme thermostaat krijgt. Bekijk hier de energie aanbiedingen met slimme thermostaat

Overstappen naar een goedkoper contract

Hoe je het ook went of keert, overstappen naar een andere leverancier met energie aanbieding is altijd goed voor je portemonnee. Energieleveranciers geven nieuwe klanten vaak hoge kortingen of gratis cadeaus. Daarnaast is het voordelig omdat je lagere energietarieven betaalt dan wanneer je bij dezelfde leverancier blijft.

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Afbeelding van een gasfornuis
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·25-05-2023

Vanaf 1 juni zijn meerjarige energiecontracten in ieder geval bij deze leveranciers weer mogelijk

Voordelige energie met een dynamisch energiecontract van ANWB

Stap vóór 1 juni nog tussentijds over van energie met een lage boete

Overstappen van energie met een hoge cashback kan weer bij deze leveranciers