Energiemeter

Wat is het verschillen tussen een enkele en dubbele meter?

Wil je zien of je een enkele of dubbele meter hebt? Kijk in de meterkast of er één of twee van de stroommeters actief zijn

Enkele meter:

Met een enkele meter betaal je voor stroom een standaard tarief ongeacht de dag of tijdstip.

Dubbele meter:

Je hebt hier twee verschillende tarieven: het piek- en daltarief. Het piektarief is het tarief voor overdag en het daltarief is het tarief voor ’s nachts. Het daltarief is lager omdat ’s nachts stroom goedkoper is.

Wat moet ik kiezen: enkele of dubbele meter?

Wanneer je ’s nachts en in het weekend beduidend meer energie verbruikt dan overdag, dan is het aan te raden om te kiezen voor een dubbele meter. Echter: de besparing zal minimaal zijn, dus als je nog geen dubbele meter hebt, is het niet de moeite waard om er één aan te schaffen. Heb je er toevallig al één, dan is het een kleine moeite om deze aan te zetten en geld te besparen!

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is niets meer dan een nieuwe energiemeter die de meterstanden automatisch doorstuurt naar je leverancier. De netbeheerders zijn bezig om iedereen een slimme meter te geven. Dit kan echter nog wel een paar jaar duren. Wil je al sneller een slimme meter? Dan kan dat voor een vergoeding van € 72,60,-.

Een slimme meter wordt pas nuttig als je ook een slimme thermostaat hebt.

Wat is een slimme thermostaat?

Het grootste voordeel van een slimme thermostaat? Je kunt er eenvoudig geld mee besparen! Een slimme thermostaat past zich namelijk aan, aan het gedrag van de bewoners en is vanaf afstand te besturen. Met een slimme thermostaat kan je al snel 20 tot 30% op je verwarmingskosten besparen.

Je kunt een slimme thermostaat zelf aanschaffen, deze is namelijk niet per se gebonden aan een leverancier. Er zijn echter wel veel energieleveranciers die een slimme thermostaat aanbieden. Soms bestaan energie aanbiedingen ook uit slimme thermostaten.

Een slimme thermostaat heeft vier functies:

  • Lichtsensor: na een bepaalde tijd wordt hierdoor de verwarming uitgezet
  • Klokfunctie: verwarmt het huis door een klokprogramma dat zelf in te stellen is
  • Aanwezigheidsdetectie: wanneer er geen beweging is, wordt de verwarming uitgezet
  • Op afstand bestuurbaar: ook buitenshuis kan je de thermostaat bedienen door een app op je smartphone

← Terug