Overstappen

Wanneer kan ik overstappen van energieleverancier?

Eén van de meest gestelde vragen: wanneer kan ik overstappen van energieleverancier? Er is een aantal onderdelen waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld van belang of je al wel eens bent overgestapt in de afgelopen periode en tot wanneer je huidige energiecontract loopt.

Nog nooit overgestapt?

Wanneer je nog nooit bent overgestapt van energieleverancier, heb je momenteel een contract voor onbepaalde tijd. Dan houdt dit in dat je op ieder moment kunt overstappen. Je kunt je huidige contract gewoon opzeggen (wel even rekening houden met 30 dagen opzegtermijn).

In het verleden al wel eens overgestapt?

In bijna alle gevallen heb je een contract voor een bepaalde tijd. Vaak is dit een contract van één of drie jaar. (Tip: de éénjarige contracten zijn het meest voordelig). Aan het eind van de looptijd kan je het contract opzeggen. Je kunt dus overstappen wanneer je aan het einde van de looptijd van je contract zit. Je kunt echter wel eerder overstappen naar een andere leverancier. Het verschilt per leverancier hoelang je van te voren een overstap kan aanvragen. Wanneer je naar EnergieDirect wilt overstappen, kan dat 75 dagen voordat je huidige contract afloopt. Bij Oxxio, Nuon, Eneco, Engie, E-on en Pure Energie kan dit 90 dagen van te voren. Bij Essent, Qurrent en Green Choice 180 dagen en bij Budget Energie 240 dagen van te voren. Zie je nu al een goede energie aanbieding? Dan kan je die gewoon alvast aanvragen!

Het beste overstap moment

Al met al is het beste overstap moment voor energie aanbiedingen het moment wanneer je contract afloopt. Let op dat je niet te vroeg overstapt aangezien je dan vaak een opzegvergoeding betaalt en ook niet altijd je gehele energie aanbieding krijgt.

Waarom zou ik overstappen van energieleverancier?

De nummer één reden om over te stappen op energie aanbiedingen is om geld te besparen. Binnen drie minuten heb je al gemakkelijk € 300,- bespaart op jaarbasis. Binnen een paar minuten ben je overgestapt en heb je enorm makkelijk geld verdiend of ontvang je een leuk cadeau zoals een gratis tablet.

Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat je niet tevreden bent met de service van je huidige leverancier. Ook dan is het aan te raden om over te stappen. Het kost slechts een paar minuten en je bespaart er bijna altijd nog geld mee ook. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat je geen seconde zonder gas en stroom zal zitten. Dat is toch geruststellend.

Het is sowieso altijd aan te raden om alle energie aanbiedingen in de gaten te houden. Je kiest eenvoudig welke het beste bij je past en je kan hierdoor veel geld besparen!

Hoe lang duurt het voordat ik ben overgestapt

Binnen drie minuten ben je overgestapt. Dit betekent echter niet dat je meteen gewisseld bent van leverancier. Dit duurt gemiddeld 4 tot 6 weken. Wanneer je bent overgestapt ontvang je binnen 5 tot 7 werkdagen een e-mail of brief met de bevestiging van je nieuwe energieleverancier. Vanaf dan heb je de 14 dagen bedenktijd. Hierna word je ‘oude’ leverancier opgezegd en wordt je overstap definitief verwerkt.

Heb je contract met nog een bepaalde tijd of ben je binnen 2 maanden contractvrij, dan zal je nieuwe leverancier de overstap definitief maken op de datum van je oude contract. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je geen overstapboete hoeft te betalen en wordt alles netjes administratief verwerkt. Het is daarom aan te raden om 6 tot 8 weken voor het aflopen van je contract over te stappen naar een nieuwe leverancier.

Kost het geld om over te stappen?

Nee, overstappen kost geen geld. Het kost juist vaak geld als je niet overstapt, want dan krijg je na het aflopen van je contract te maken met zogenoemde ‘slaperstarieven’. Hierdoor betaal je meer dan nodig is, en kost het dus in principe geld.

Je kunt echter wel te maken krijgen met een overstapboete wanneer je te vroeg overstapt. Het is daarom belangrijk om altijd goed te kijken naar de einddatum van je huidige contract. Let echter wel op dat tegenwoordig ook veel energieleveranciers je opzegboete voor je betalen als je een nieuwe klant bij ze bent. Dit verschilt echter wel per aanbieder.

Kan ik met stadsverwarming ook overstappen?

Bepaalde delen en wijken in Nederland zijn aangesloten op het stadsverwarming-netwerk. Het gaat om ongeveer een half miljoen huishoudens.

Stadsverwarming is een technologie waarbij warm water wordt gebruikt om huizen te verwarmen, in plaats van gas. Wie is aangesloten op stadsverwarming heeft geen eigen CV-ketel en krijgt warmte in huis via waterleidingen die warmte produceren, meestal via industriële restwarmte.

Geen keuze met stadsverwarming

Welke delen en wijken in Nederland zijn aangesloten op een stadsverwarming- netwerk mogen gemeenten zelf beslissen.

Is jouw woning aangesloten op stadsverwarming? Dan kun je niet overstappen van energieleverancier voor gas. Er is meestal maar één leverancier die jouw woning voorziet van stadswarmte. Dat betekent dat er maar één warmtenetwerk is in de buurt.

Dit is anders bij energienetten, die zijn op elkaar aangesloten, dat maakt overstappen van energieleverancier voor gas en stroom mogelijk.

Losse stroom levering

Wie aangesloten zit op het stadsverwarming-netwerk zal nog wel apart stroom geleverd krijgen via een energieleverancier. Voor stroom kun je wel overstappen van leverancier. Wanneer je alleen stroom wilt afnemen, kun je dit gewoon aanvinken in de energie vergelijker.

Tip: bekijk hier alle stroom aanbiedingen

Prijshandhaving van stadsverarming

Omdat huishoudens die zijn aangesloten op stadsverwarming niet kunnen overstappen van energieleverancier voor de voorziening van warmte, wordt ieder jaar door de Autoriteit Consument & Markt op grond van de Warmtewet de maximumprijs vastgesteld die leveranciers van stadsverwarming mogen handhaven. De prijs is inclusief verwarming van het huis en tapwater.

Betaalt mijn nieuwe energieleverancier de opzegvergoeding?

Wil je tussentijds overstappen van energieleverancier? Dan loop je het risico een opzegboete of opzegvergoeding (geen verschil) te moeten betalen. Wat houdt dat in?

Je huidige energieleverancier kan ervoor kiezen je een opzegboete op te leggen wanneer je vóór de einddatum je energiecontract opzegt. Dit geldt alleen voor contracten voor bepaalde tijd.

Geen opzegvergoeding bij onbepaalde tijd contract

Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je altijd gratis overstappen, met inachtneming van een opzegtermijn van 30 dagen. Sommige energieleveranciers hanteren een kortere opzegtermijn dan een maand. Check daarom op de website van je energieleverancier welke opzegtermijn van toepassing is op jouw contract.

Heb je te maken met een opzegboete? Dan is de maximale hoogte €125,- per product. Je betaalt dus maximaal €250,- opzegvergoeding indien je zowel gas en stroom afneemt.

Overzicht opzegvergoeding per energieleverancier

Mocht je een opstapboete krijgen, dan betalen veel energieleveranciers (gedeeltelijk) de opzegvergoeding voor je aan je oude energieleverancier. Het kan zijn dat je deze wel eerst zelf moet betalen. Hieronder zie je welke energieleveranciers de opzegvergoeding voor je betalen, tot welk bedrag en onder welke voorwaarden.

  • Engie vergoedt tot maximaal €75,- per product bij overstap naar minimaal een tweejarig contract
  • Energiedirect vergoedt tot maximaal €250,- en alleen bij overstap naar een meerjarig contract en voldoening aan de voorwaarden op de site
  • Eon vergoedt tot maximaal €250,- bij overstap volgens de productvoorwaarden op de site
  • Essent vergoedt tot maximaal €250,- bij overstap naar minimaal een tweejarig contract en voldoening aan de voorwaarden op de site
  • Nederlandse Energie Maatschappij vergoedt maximaal €125,- per product bij overstap naar een driejarig of vijfjarig contract en voldoening aan de voorwaarden op de site
  • Qurrent vergoedt maximaal €125,- per product bij overstap naar een driejarig contract en voldoening aan de voorwaarden op de site
  • Nuon vergoedt maximaal €125,- per product en het ligt aan de contractduur hoe hoog de vergoeding is
  • Oxxio vergoedt eveneens tot maximaal €125,- per product en alleen bij overstap aan de deur naar een driejarig contract

Let op: Om je opstapboete vergoedt te krijgen, vraagt je energieleverancier meestal om een declaratieformulier met overzicht van de boete toe te zenden. Dit formulier vindt je eenvoudig op de website en invullen kost niet veel tijd. Wil je meer weten over de opzegvergoeding? Je vindt alle informatie hierover op de website van je nieuwe energieleverancier.

← Terug