Energietarieven

3 jaar energiecontract maakt comeback eind juni: toehappen of niet?

Afbeelding van thermostaatknop en geld

Nadat energieleveranciers deze maand massaal hun 3 jaar energiecontracten introkken als gevolg van meerdere stevige gasprijspieken, staat de teller inmiddels weer op 10. Goed nieuws voor wie juist vanwege de prijsschommelingen van eerder deze maand en de energiecrisis nog vers in het geheugen z’n tarieven wil vastzetten voor langere tijd. Maar is het verstandig om nu (al) te kiezen voor 3 jaar vast? Wie op de lange termijn niet te veel wil betalen kan beter kiezen voor een 1 jaar contract.

De volgende energieleveranciers bieden op dit moment weer een 3 jaar energiecontract aan:

1-jarige energiecontracten blijven goedkoper

Bijna een maand later sinds de herintrede van 3-jarige energiecontracten, heeft de redactie van Energie Aanbiedingen een prijsberekening gemaakt tussen vaste energiecontracten met een verschillende contractduur. 

Het prijsverschil tussen 1 jaar en 3 jaar energiecontracten laat zien dat 1-jarige contracten in bijna alle gevallen nog steeds een beetje goedkoper zijn dan 3-jarigecontracten op jaarbasis, ondanks dat in beide gevallen de tarieven net onder het prijsplafond liggen. 

Het gaat dan ook niet meer om honderden euro’s verschil, maar eerder om tientallen euro’s verschil op jaarbasis tussen het 1 jaar of 3 jaar contract bij dezelfde leverancier. Goedkoper zijn 3 jaar energiecontracten dus nog niet. 

Ken de spelregels van een 3-jarig energiecontract

Is een 3-jarig energiecontract dan helemaal geen goed idee? Nee, zeker niet. Voor wie vooral stabiliteit en rust zoekt rondom z’n energiekosten, is een 3 jaar energie aanbieding nog altijd een veilige keuze. Ondanks dat ze nog altijd duurder zijn kiest 1 op de 4 kiest voor deze contractduur. 

Waar je rekening mee wil houden is dat als je het op een later moment toch erg vervelend vindt dat je in verhouding aan een duurder contract vastzit omdat de energieprijzen misschien verder dalen, dat je niet meer zo makkelijk tussentijds kunt overstappen. Vanwege de verhoogde opzegboete zul je een 3 jaar energiecontract dan écht uit moeten zitten tot het einde. 

Vind je dat een te grote beperking? Dan is een 1 jaar energie aanbieding altijd nog een mooie middenweg. Je zet dan toch je energietarieven voor de middellange termijn vast en onzekere wintermaanden, tegen de laagste tarieven op dit moment.

Vergelijk energie aanbiedingen

Comeback 3jaar energiecontract
Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Afbeelding van electriciteitsmast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·22-05-2024

Vattenfall of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-05-2024

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·06-05-2024

Vattenfall’s gratis Nintendo Switch deal is terug – Mis 'm niet

man geeft geld
Lisa van Meggelen
Lisa van Gemmert
·16-04-2024

Unieke cashback op een variabel energiecontract van Frank Energie

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.