Wat is een variabel energiecontract?

Wanneer je wilt overstappen van energieleverancier kun je kiezen tussen een vast- en variabel energiecontract. Je komt op Energie Aanbiedingen de beste aanbiedingen tegen meestal in combinatie met een vast contract. Maar wat is nou precies een variabel energiecontract? Dat leggen we je uit, en ook waarom je in de meeste gevallen beter kunt overstappen naar een vast energiecontract voor de grootste besparing op je energiekosten.

Direct naar de aanbiedingen

Wat is een variabel energiecontract?

Variabel energiecontract

Heel kort gezegd komt een variabel energiecontract, ofwel ‘modelcontract’ op het volgende neer: je laat de leveringskosten niet van tevoren vastzetten, zoals bij een vast contract.
De leveringskosten bestaan uit:

  • Variabele leveringskosten per kWh stroom en per m3 gas.
  • Vastrecht kosten voor gas en stroom (administratiekosten)

Omdat energieleveranciers de levergingskosten twee keer per jaar mogen wijzigen, namelijk in januari en juli heeft dit effect op de tarieven die je gaat betalen met een variabel energiecontract. Dalen de energietarieven, dan zul je hiervan profiteren en betaal je minder aan energiekosten. Maar aan de andere kant kunnen de variabele tarieven ook stijgen, waardoor je juist duurder uit bent.

Wanneer heb je een variabel energiecontract?

Je hebt een variabel energiecontract wanneer:

  • Je nog nooit bent overgestapt en al jaren bij dezelfde leverancier zit
  • De looptijd van je huidige contract is versterken
  • Je bent overgestapt naar een variabel energiecontract

Je voelt het al aan: van tevoren weet je niet wat er gaat gebeuren. Of de tarieven zullen stijgen of dalen hangt van een heleboel factoren af. En dit maakt een variabel energiecontract daarom onzekerder dan een vast energiecontract. Dit is ook de reden waarom de meeste huishoudens kiezen voor een vast contract met vaste tarieven voor de gehele contractduur: je weet waar je aan toe bent.

Een variabel energiecontract is altijd een energiecontract voor onbepaalde tijd, dat direct opzegbaar is. Wel heb je maximaal één maand opzegtermijn. Gaan de leveringskosten dus in januari omhoog en ga je daardoor méér betalen, dan kun je per direct overstappen van energieleverancier.

Niet alle tarieven zijn variabel

Alleen de hoogte van de leveringskosten mogen leveranciers zelf bepalen en tussendoor wijzigen. Het overige deel van je energierekening bestaat uit vaste tarieven die voor ieder huishouden gelijk zijn en waarvan de hoogte jaarlijks wordt vastgesteld door de overheid op basis van geopolitieke ontwikkelingen. Ieder huishouden betaalt dus dezelfde tarieven aan:

  • Belastingen
  • Heffingen
  • Netbeheerkosten

Wat je daadwerkelijk betaalt aan bijvoorbeeld energiebelasting is wel direct afhankelijk van je energieverbruik. Dus zo is de hoogte van bijvoorbeeld de Opslag Duurzame Energie voor ieder huishouden gelijk, maar verschillen de totale kosten omdat jij misschien méér energie verbruikt dan je buren.

Daarom is het belangrijk dat je energie aanbiedingen vergelijkt op basis van je energieverbruik en dus het totaalplaatje bekijkt. Op dit deel kun je dus niet energie vergelijken, maar kun je wel besparen door zuiniger met energie om te gaan.

Voordelen en nadelen variabel energiecontract

Wat zijn de voordelen van een variabel energiecontract?
Het grote voordeel van een variabel energiecontract is dat het flexibel is en direct opzegbaar. Je kunt op ieder moment overstappen, wel met inachtneming van een maand opzegtermijn. Dat maakt een variabel energiecontract bij uitstek handig wanneer je tijdelijk een energiecontract nodig hebt. Neem bijvoorbeeld de situatie waarin je tijdelijk op een ander adres woont, of wanneer je voor een bepaalde periode op twee adressen een energiecontract nodig hebt: op je nieuwe woning en bij leegstand van je oude woning. Dan wil je niet te lang vastzitten aan een energiecontract zonder het te kunnen opzeggen met het risico op een opzegboete.

Daarnaast is ander voordeel dat je er van profiteert zodra de energietarieven dalen.

Wat zijn de nadelen van een variabel energiecontract?
Aan een variabel energiecontract kleven ook nadelen. Een variabel energiecontract is vrijwel altijd duurder dan een vast energiecontract afsluiten voor een bepaalde tijd, omdat de variabele leveringstarieven standaard bijna altijd hoger liggen dan vaste leveringstarieven.

Daarnaast kun je maar bij een paar energieleveranciers terecht voor een variabel energiecontract, waardoor je minder energiecontracten kunt vergelijken en het aanbod relatief beperkt is. De meeste leveranciers bieden vaste energiecontracten aan, omdat daar simpelweg meer vraag naar is bij overstappen. Niet gek, want leveranciers stunten met hoge kortingen en lage vaste leveringskosten voor nieuwe klanten en geven potentiële klanten dus een aantrekkelijke prikkel om te kiezen voor een vast contract . Op een variabel energiecontract is het vrijwel nooit mogelijk om een welkomstkorting te krijgen, waarmee je dus al meteen tot honderden euro’s korting misloopt.

Variabel energiecontract vaak niet het goedkoopst

We zeiden het al even: Overstappen naar een vast energiecontract is vrijwel altijd de goedkoopste oplossing voor een lagere energierekening. De variabele tarieven liggen bij een variabel energiecontract namelijk eigenlijk altijd standaard iets hoger dan bij een vast energiecontract. Dus ook zonder eventuele prijsstijging in januari of juli betaal je méér bij een variabel contract.

Daar komt nog bij dat energieleveranciers alléén op een vast energiecontract een welkomstkorting of cashback geven, die je tot wel honderden euro’s korting kan opleveren. Deze korting loop je mis wanneer je overstapt naar een energiecontract met variabele tarieven, of op dit moment al een variabel contract hebt en blijft zitten. Terwijl de welkomstkorting of cashback het grootste verschil maakt op je energierekening. Is de einddatum van je vaste contract dus verstreken en is jouw energiecontract omgezet in een variabel contract? Dan krijg je nog een keer de korting of cashback die je bij je vaste contract kreeg. Dit was een eenmalige aanbieding. Hierdoor veranderen je totale kosten: geen eenmalige korting en hogere variabele leveringstarieven.
Is je vaste energiecontract bijna verlopen, of heb je op dit moment een variabel energiecontract omdat je vaste contract was verlopen? Dan is ons advies om weer over te stappen op een nieuw vast contract met één van de vele energie aanbiedingen. Zo loop je geen welkomstkorting of cashback mis.

Het is namelijk niet zo dat je na afloop van je contract nog steeds automatisch goed zit. Je gaat na afloop automatisch variabele tarieven betalen en bent daarmee duurder uit omdat je niet profiteert van lage vaste actietarieven voor nieuwe klanten.

Heb je tijdelijk een energiecontract nodig? Dan is het meestal slimmer om voor een korte periode een variabel contract te kiezen. Voor de prijs hoef je het vaak niet te doen, maar in dit geval omdat je er vanaf kunt wanneer het nodig is.

Als we je tot slot een tip mogen geven: Kies voor een éénjarig energiecontract , dit levert je het meeste voordeel op. De welkomstkorting of cashback die je krijgt met een 1-jarig vast contract wordt berekend over één jaar, in plaats van drie of vijf jaar. Daarmee ben je relatief voordeliger uit.