Een variabel energiecontract is voor onbepaalde tijd en direct opzegbaar. Dit kan in sommige gevallen handig zijn. Maar meestal kan je beter voor een vast contract kiezen. Hiermee heb je de keuze uit de beste energie aanbiedingen en kan je veel geld besparen. We leggen je de verschillen en voordelen uit van beide contractsoorten.
Heel kort gezegd komt een variabel energiecontract, ofwel ‘modelcontract’, op het volgende neer: je laat de leveringskosten niet van tevoren vastzetten, zoals bij een vast energie contract. De energietarieven bij een variabel contract bestaan uit:
Omdat energieleveranciers de leveringskosten twee keer per jaar mogen wijzigen, namelijk in januari en juli heeft dit effect op de tarieven die je gaat betalen met een variabel energiecontract. Dalen de energietarieven, dan zul je hiervan profiteren en betaal je minder aan energiekosten. Maar aan de andere kant kunnen de variabele tarieven ook stijgen, waardoor je juist duurder uit bent.
Je hebt een variabel energiecontract wanneer:
Een groot nadeel is dat je vooraf niet weet of de tarieven zullen stijgen of dalen. Dit hangt af van een heleboel factoren. En dit maakt een variabel energiecontract daarom onzekerder dan een vast energiecontract.
Dit is ook de reden waarom de meeste huishoudens kiezen voor een vast contract met vaste tarieven voor de gehele contractduur: je weet waar je aan toe bent.
Een variabel energiecontract is altijd een energiecontract voor onbepaalde tijd, dat direct opzegbaar is. Wel heb je maximaal één maand opzegtermijn. Gaan de leveringskosten dus in januari omhoog en ga je daardoor méér betalen, dan kun je per direct overstappen van energieleverancier.
Overstappen naar een vast energiecontract is vrijwel altijd de goedkoopste oplossing voor een lagere energierekening. De variabele tarieven liggen bij een variabel energiecontract namelijk standaard iets hoger dan bij een vast energiecontract. Dus ook zonder eventuele prijsstijging in januari of juli betaal je méér bij een variabel contract.
Ook geven energieleveranciers alléén op een vast energiecontract een welkomstkorting of cashback, die je tot wel honderden euro’s korting kan opleveren.
Het grote voordeel van een variabel energiecontract is dat het flexibel is en direct opzegbaar. Je kunt op ieder moment overstappen, wel met inachtneming van een maand opzegtermijn. Dat maakt een variabel energiecontract bij uitstek handig wanneer je tijdelijk een energiecontract nodig hebt.
Handig wanneer je bijvoorbeeld tijdelijk op een ander adres woont, of wanneer je voor een bepaalde periode op twee adressen een energiecontract nodig hebt: op je nieuwe woning en bij leegstand van je oude woning. Dan wil je niet te lang vastzitten aan een energiecontract zonder het te kunnen opzeggen met het risico op een opzegboete.
Daarnaast is ander voordeel dat je er van profiteert zodra de energietarieven dalen.
Aan een variabel energiecontract kleven ook nadelen. Een variabel energiecontract is vrijwel altijd duurder dan een vast energiecontract afsluiten voor een bepaalde tijd, omdat de variabele leveringstarieven standaard bijna altijd hoger liggen dan vaste leveringstarieven.
Daarnaast kun je maar bij een paar energieleveranciers terecht voor een variabel energiecontract, waardoor je minder energiecontracten kunt vergelijken en het aanbod relatief beperkt is. De meeste leveranciers bieden vaste energiecontracten aan, omdat daar simpelweg meer vraag naar is bij overstappen. Niet gek, want leveranciers stunten met hoge kortingen en lage vaste leveringskosten voor nieuwe klanten en geven potentiële klanten dus een aantrekkelijke prikkel om te kiezen voor een vast contract.
Op een variabel energiecontract is het vrijwel nooit mogelijk om een welkomstkorting te krijgen, waarmee je dus al meteen tot honderden euro’s korting misloopt.
Alleen de hoogte van de leveringskosten mogen leveranciers zelf bepalen en tussendoor wijzigen. Het overige deel van je energierekening bestaat uit vaste tarieven die voor ieder huishouden gelijk zijn en waarvan de hoogte jaarlijks wordt vastgesteld door de overheid op basis van geopolitieke ontwikkelingen. Ieder huishouden betaalt dus dezelfde tarieven aan:
Wat je daadwerkelijk betaalt aan bijvoorbeeld energiebelasting is wel direct afhankelijk van je energieverbruik. Dus zo is de hoogte van bijvoorbeeld de Opslag Duurzame Energie voor ieder huishouden gelijk, maar verschillen de totale kosten omdat jij misschien méér energie verbruikt dan je buren.
Daarom is het belangrijk dat je energie aanbiedingen vergelijkt op basis van je energieverbruik en dus het totaalplaatje bekijkt. Op dit deel kun je dus niet energie vergelijken, maar kun je wel besparen door zuiniger met energie om te gaan.