Energiekosten berekenen

Wil je weten wat jij gaat betalen voor je energie? Door vooraf duidelijk te hebben wat je aan energiekosten gaat betalen voorkom je onverwacht hoge kosten.

Waar bestaan mijn energiekosten uit?

Om jouw termijnbedrag te berekenen, moet je eerst weten waar de energiekosten uit bestaan. Voor energie zijn er grofweg drie kostenposten:

  • Energiebelasting
  • Netbeheerkosten
  • Leveringstarieven

De energiebelasting wordt bepaald door de overheid en heb je geen invloed op. De hoogte van de energiebelasting is voor elk gezin gelijk. Je netbeheerder bepaalt hoeveel je gaat betalen voor je netbeheerkosten. Ook hier heb je zelf geen invloed op.

Cirkelgrafiek van opbouw energieprijs

Leveringstarieven

Waar jij wel invloed op hebt en waarmee je flink geld kunt besparen zijn de leveringstarieven. De leveringstarieven worden door de energieleveranciers zelf bepaald en in de hoogte van de tarieven zit onderling veel verschil.

Er zijn twee soorten leveringstarieven: vaste en variabele leveringstarieven. Het vaste leveringstarief is een vast bedrag per maand, dit staat los van je energieverbruik en kan je zien als administratiekosten. Daarnaast betaal je variabele leveringstarieven. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer je betaalt aan variabele energiekosten.

De beste energie aanbieding vinden

De leverancier met de laagste leveringstarieven is niet per definitie de goedkoopste energieleverancier voor jou. Naast overstappen naar voordelige tarieven en efficiënt omgaan met je energieverbruik kan je je energiekosten nog verder verlagen met een hoge welkomstkorting of cashback. Liever een cadeau? Veel energieleveranciers geven een gratis cadeau bij een energiecontract. Je vindt de beste energie aanbieding met energie vergelijken.

Met de energievergelijker kun je energiecontracten vergelijken op prijs, cadeau of een andere voorkeur. Gebruik de filter om jouw wensen in te vullen. Wij tonen je vervolgens de beste energie aanbiedingen voor jou.

Exclusieve aanbiedingen

Groot aanbod energie aanbieding

Makkelijk en snel overstappen

Stap 1

Check of je contractvrij bent

Bekijk de einddatum van je contract. Al een ouder contract? Vaak kun je maandelijks opzeggen.
Overstappen aanmelden
Stap 2

Kies een welkomstcadeau

Vul vrijblijvend het aanmeldformulier in van je aanbieding. Je krijgt gelijk bevestiging.
uitleg over energie aanbiedingen
Stap 3

Controleer je eindafrekening

Je oude leverancier stuurt je de eindafrekening. Geniet van je aanbieding!
Energie rekening

Energiekosten toegelicht 2024

Zoals bovenstaand verteld, bestaan de energiekosten naast de leveringstarieven, ook uit energiebelasting en netbeheerkosten. We leggen je uit wat daarmee wordt bedoeld.

Energiebelasting

De energiebelasting wordt bepaald door de overheid en is voor elk huishouden hetzelfde. De energiebelasting wordt elk jaar op 1 januari gewijzigd. Hoeveel energiebelasting je daadwerkelijk betaalt heeft te maken met je eigen energieverbruik. Verbruik je meer energie? Dan betaal je meer energiebelasting. De energiebelasting in 2023 is:

 

Energiebelasting gastarief€0,59 per m3
Energiebelasting stroomtarief€0,15 per kWh

 

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Naast de energiebelasting betaal je ook belasting voor de Opslag Duurzame Energie (ODE). Dit is ingevoerd om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. De ODE in 2023 is echter afgeschaft en in de energiebelasting verwerkt.

 

ODE gastarief€0,00 per m3
ODE stroomtarief€0,00 per kWh

 

Omdat energie een basisbehoefte is, krijg je een deel van de kosten die je maakt terug. Dit heet de vermindering energiebelasting en bedraagt in 2023 € 597. Dit wordt verrekend op je jaarrekening.

Netbeheerkosten

De netbeheerder zorgt dat jij daadwerkelijk energie geleverd krijgt en het energienet wordt onderhouden. De netbeheerkosten betaal je aan je energieleverancier, die op zijn beurt ervoor zorgt dat de netbeheerder wordt betaald.

Energiekosten berekenen en vergelijken

Nu je weet waar de energiekosten uit bestaan, snap je als het goed is waarom energie vergelijken je veel geld kunt besparen. We leggen je uit hoe dit werkt.

Gebruik de energievergelijker

We hebben energie vergelijken makkelijk voor gemaakt. Onze energievergelijker helpt jou een handje door de kosten al voor jou uit te rekenen. Vul in de energievergelijker je postcode en verbruik in. Wij berekenen vervolgens het termijnbedrag dat je betaalt bij welke energie aanbieding. De goedkoopste energiecontracten zie je direct bovenaan. Kies je voor een energie aanbieding met cashbackkorting? Dan zie je ook direct het termijnbedrag met de korting mee gerekend.

Hoe weet ik mijn energieverbruik?

Aangezien een groot deel van je energiekosten wordt bepaald door jouw verbruik is het handig om een zo goed mogelijke schatting van jouw verbruik te hebben. Heb je al eerder een energiecontract op je huidige adres gehad? Dan kun je het verbruik van je laatste jaarrekening gebruiken.
Heb je nooit eerder een energiecontract op je huidige adres gehad? Dan kun je met onze vergelijker aangeven wat de samenstelling van je huishouden is. Wij maken op basis van jouw postcode en de grootte van je huishouden een schatting van jouw verbruik.

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.