Energietarieven

60% van huishoudens kan 230 euro besparen met energie aanbieding

Een lange tijd waren er geen vaste energiecontracten te verkrijgen en kwamen alle consumenten automatisch in een variabel contract terecht. Sinds enkele maanden is er echter weer volop keuze in vaste contracten. Toch heeft 60 procent van de huishoudens nog een variabel contract, en dat terwijl er met een vast contract veel geld kan worden bespaard. 

Consumenten behouden hun variabele contract

Ruim 60 procent van de huishoudens met een gascontract heeft nog een variabel energiecontract. Bij alleen stroom contracten gaat dit zelfs om bijna 70 procent van de huishoudens. Dit ondanks dat het behouden van een variabel contract vaak zeer onvoordelig is.

Redenen die aangevoerd worden voor het niet overstappen naar een vast contract, zijn onder andere de moeite van het overstappen. Veel mensen hebben nog het idee dat dit veel tijd kost en vaak problemen oplevert. Echter niets is minder waar, binnen enkele minuten kan een overstap geregeld worden. Overstappen is daarnaast vrijwel probleemloos, nooit zal je hiermee zonder gas of stroom komen te zitten.

Een andere reden om de overstap uit te stellen, zijn de huidige energietarieven. Consumenten hopen dat de tarieven nog verder zullen dalen de komende maanden. Echter de verwachtingen wijzen juist in de richting van een stijging van de energietarieven richting de winter toe. Alle redenen hiervoor lees je in onze blog: verwachtingen energieprijzen voor 2024.

Deze gegevens blijken uit panelonderzoek bij rtl.nl. 

Veel geld besparen door het kiezen voor een 1 jaar vast contract

Het lijkt juist een goed moment om de overstap te maken naar een vast contract. De tarieven van variabele contracten liggen bij de meeste grote energieleveranciers al hoger dan die van vaste energiecontracten, hier kan dus maandelijks al veel geld mee worden bespaard. Daarnaast bieden vele energieleveranciers cashback acties of een loyaliteitsbonus aan bij een 1 jarig energiecontract. Deze lopen op tot €230 bij een gas en stroom contract.

Daarnaast zorgt het kiezen voor een vast contract ook voor meer zekerheid. Variabele tarieven veranderen continue, met een vast contract ben je niet afhankelijk van de schommelingen op de markt. Als de prijzen in de winter verhogen, zal je hier geen last van ondervinden. Ook wat je zeker dat je kan profiteren van tarieven onder het prijsplafond, die begin 2024 er ook weer af zal gaan.

Alle Energie aanbiedingen op een rij

Lisa van Meggelen
Geschreven door

Lisa van Gemmert

Lisa beoordeelt voor Energie-Aanbiedingen.com al jarenlang energie aanbiedingen. Door haar jarenlange ervaring weet ze binnen no-time een aanbieding op waarde te schatten.

Lees meer berichten van Lisa

Aanbevolen nieuws

Afbeelding van electriciteitsmast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·22-05-2024

Vattenfall of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-05-2024

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·06-05-2024

Vattenfall’s gratis Nintendo Switch deal is terug – Mis 'm niet

man geeft geld
Lisa van Meggelen
Lisa van Gemmert
·16-04-2024

Unieke cashback op een variabel energiecontract van Frank Energie

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.