Tips

Dag van de aarde: stap over op een groener energiecontract

22 april is het de ‘Dag van de Aarde’. Een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij in alle landen wereldwijd stil wordt gestaan bij ons consumentengedrag, en de impact die we daarmee achterlaten op de aarde. Hoe zit het met jouw consumptie van gas en stroom? Sta je daar wel eens bij stil? We geven je tips om je ‘energieconsumptie’ te vergroenen en te verminderen, die ook nog eens goed voor je portemonnee zijn. Lees je mee?

Blog inhoud Stap over op groene stroom en betaal minder Kies voor een Nederlandse groene stroom aanbieding De 3 beste Nederlandse groene stroom aanbiedingen Ga bewuster om met je energieverbruik

Knaagt het bij jou af en toe ook? Dat je graag iets terug wil doen voor het milieu, maar misschien niet zo goed weet hoe? Het mooie is dat je zo’n beetje op alle vlakken iets terug kunt doen voor de aarde, door anders te kiezen. En het mooie is dat het je in veel gevallen niks hoeft te kosten.

Stap over op groene stroom en betaal minder

Bewust anders kiezen kun je doen door een energiecontract met groene stroom te nemen. Overstappen is bovendien gratis. En jouw groene keuze komt niet alleen het milieu ten goede, maar ook je portemonnee. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Zit jij nu namelijk al jaren bij dezelfde energieleverancier, of is de einddatum van je huidige contract onlangs verlopen? Dan betaal je automatisch méér voor je energie dan nodig.

Zo ga je automatisch een hoger ‘slapertarief’ betalen als je blijft zitten en niets doet. Ook loop je een welkomstkorting mis die je als nieuwe klant bijna bij iedere leverancier kan meepakken. Die korting scheelt je vaak minimaal € 100,- op je energierekening en kan zelfs oplopen tot € 350,-. Zonde als je dat misloopt!

Gemiddeld kost groene stroom nog zo'n € 5,- méér per maand. Maar met groene stroom aanbiedingen waarbij je échte groene stroom geleverd krijgt in combinatie met lage instaptarieven en een korting, kun je goedkoper uit zijn dan met je huidige contract na de einddatum.

Het is dus altijd slim om rond de einddatum van je energiecontract even energie aanbiedingen te vergelijken en over te stappen. Daarmee voorkom je een hogere energierekening én je kunt letten op de duurzaamheid van je keuze.

Bekijk energie aanbiedingen


Kies voor een Nederlandse groene stroom aanbieding

Tussen de vele energie aanbiedingen zitten mooie aanbiedingen met Nederlandse groene stroom. Je kunt ze bekijken in het totaaloverzicht van energie aanbiedingen, door te filteren op ‘groene stroom’. Maar om je meteen op weg te helpen hebben we de beste groene stroom aanbiedingen er al uit gefilterd voor je.

De 3 beste Nederlandse groene stroom aanbiedingen

Met deze aanbiedingen ben je na een jaar weer vrij om over te stappen. Om dan opnieuw de beste (groene) aanbieding te vinden met de dan geldende energieprijzen. Bekijk deze aanbiedingen eens, en bereken je geschatte maandbedrag uit om te zien of dit de goedkoopste groene optie voor jou is.

Deze groene stroom aanbiedingen zijn 1-jarige aanbiedingen met welkomstkorting en 100% Nederlandse groene stroom. Eerlijke groene stroom die hier lokaal is opgewekt op basis van voornamelijk zonne- en windenergie. Zonder ‘gesjoemel’ met certificaten of andere mooidoenerij.

Meer energie aanbiedingen

Groene stroom voor 3 jaar

Heb je geen zin in ieder jaar omkijken naar je energiecontract? Dat kan natuurlijk. In dat geval kun je ook kiezen voor een Nederlandse groene energie aanbiedingen met een looptijd van 3 jaar bij Eneco en Vandebron. Zo kun je toch je steentje bijdragen en zit je voorlopig even onder de pannen.

Ga bewuster om met je energieverbruik

Je energiecontract vergroenen is één ding. Wil je nog meer impact maken op het milieu én je portemonnee? Kijk dan of je in kleine stapjes je energieverbruik kunt verminderen.

Verminder je gasverbruik

Zeker als je (nog) gas afneemt thuis kun je verschil maken. Want hoewel stroom op een duurzame manier opgewekt kan worden, is dat met gas helaas nog lang niet altijd het geval. En dat draagt aanzienlijk bij aan de CO2-uitstoot.

Ga je bovendien zuiniger om met je gasverbruik, dan bespaart dit je nog méér op je energiekosten. Want gastarieven liggen hoger de stroomtarieven, en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen (om gasverbruik verder te ontmoedigen). Bovendien betaal je over elke m3 gas en kWh stroom energiebelasting. Hoe minder je dus afneemt, des te meer geld je in je zak houdt.

Daarom geven we je tot slot 4 tips die je ook niets extra’s kosten, maar nog altijd veel verschil kunnen maken voor het milieu en je energierekening.

4 tips om slim om te gaan met je gasverbruik

Gemiddeld gaat 75% van je gasverbruik naar het verwarmen van je woning. Daar kun je dus het meeste verschil maken.

  • Tip 1. Zet de thermostaat alleen aan in de ruimtes waar je verblijft

Je hele woning verwarmen is onnodig duur. Door alleen de ruimtes te verwarmen waar je verblijft bespaar je op je gaskosten. Sluit dus de radiatoren en tussendeuren van niet-gebruikte ruimtes.

  • Tip 2. Zet de thermostaat een uur voordat je vertrekt of gaat slapen lager

Ga je bijna naar bed, of de deur uit? Door de thermostaat al een uur van tevoren lager te zetten blijft het nog even aangenaam warm, maar wordt geen water meer verwarmd.

  • Tip 3. Ontlucht regelmatig je radiatoren

Wachten tot de CV-monteur weer langskomt is vaak niet genoeg. Tussentijds zelf je radiotoren ontluchten helpt voor een betere warmteverdeling in je CV-leidingen, en minder stookkosten.

  • Tip 4. Douch korter

Gemiddeld stroomt 80% van het warme water uit de douchekop. Dat is veel. Kun je je douchebeurten dus met een paar minuten verkorten, dan levert dat regelrechte winst op.

Bekijk energie aanbiedingen

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·05-04-2024

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Afbeelding van een stroommast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·21-03-2024

Eneco of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·15-03-2024

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen

Beste energie aanbiedingen van maart 2024
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·11-03-2024

Beste energie aanbiedingen van maart 2024

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.