Tips

Energie contract verlengen? Waarom je beter kunt overstappen

Geert Wirken
27-08-2018

Stilzitten loont bijna nooit. Maar wat is nou slim om te doen aan het einde van je energiecontract, overstappen of verlengen? Sommige energieleveranciers komen met een verlengingsaanbod, waarbij ze je een nieuw contract aanbieden tegen ‘gunstige’ energietarieven. Hoewel het verleidelijk kan zijn een verlengingsaanbod meteen te accepteren wanneer je tevreden bent als klant, leggen we je uit waarom je toch beter eerst energie aanbiedingen kan vergelijken en uiteindelijk overstappen.

Blog inhoud Je energie contract verlengen bij je energieleverancier? Eerst je verlengingsaanbod vergelijken Overstappen met een energie aanbieding

De verlengingstarieven voor bestaande klanten liggen vrijwel altijd hoger dan de energietarieven voor nieuwe klanten. 

Je energie contract verlengen bij je energieleverancier

Energieleveranciers zijn natuurlijk blij als ze je als klant aan boord kunnen houden. Daarom doen sommige leveranciers je een verlengingsaanbod tegen het einde van de looptijd van je contract. Meestal twee of drie maanden voordat je contract afloopt. De energie tarieven bij een verlengingsaanbod liggen gemiddeld hoger dan wanneer je zou overstappen naar een nieuw contract. Kijk daarom eerst of je niet beter kunt overstappen.

Hoe zit dat? Een verlengingsaanbod is een aanbod voor een nieuw contract voor gas (en stroom) voor bepaalde tijd én met nieuwe contractvoorwaarden. Hoewel een verlengingsaanbod interessant kan lijken, doen energieleveranciers over het algemeen nog maar weinig voor hun trouwe klanten.

Dat zien we terug in de verschillen tussen energie tarieven. Verlengingstarieven zijn bedoeld voor bestaande klanten en liggen hoger dan de actietarieven voor nieuwe klanten. Wij adviseren daarom om altijd eerst energie tarieven te vergelijken en te bekijken of je kunt instappen op een aantrekkelijke energie aanbieding.

TIP: let op met een verlengingsaanbod via de telefoon of aan de deur. Vaak laten vertegenwoordigers je niet het hele plaatje zien. We adviseren altijd de tijd nemen om energie tarieven te vergelijken op een website als Energie Aanbiedingen en niet een energiecontract aan de deur af te sluiten. Neem rustig de voorwaarden door en laat je niet overhaast ergens in praten.

Vergelijk energie tarieven

Wanneer je een verlengingsaanbod niet accepteert

Moet je een verlengingsaanbod van je energieleverancier accepteren? Nee, je bent nooit verplicht een verlengingsaanbod te accepteren. Accepteer je een verlengingsaanbod niet, dan gaat je contract voor bepaalde tijd automatisch over in een onbepaalde tijd contract. Je blijft dan gewoon klant en gaat in plaats van vaste energietarieven, variabele energietarieven betalen.

Variabele tarieven liggen een stuk hoger dan de vaste tarieven voor gas (en stroom) die je momenteel betaalt. Daarom worden deze variabele tarieven na de looptijd van je contract ook wel slaaptarieven genoemd.

Ben je gebonden aan slaaptarieven wanneer je contract voor bepaalde tijd overgaat in een onbepaalde tijd contract? Nee hoor, vanaf het moment dat je contract afloopt en overgaat in een onbepaalde tijd contract kun je maandelijks opzeggen en overstappen. Zo kun je van een onbepaalde tijd contract met variabele tarieven altijd weer terug naar vast contract met vaste tarieven.

Geen verlengingsaanbod gekregen?

Niet alle energieleveranciers doen hun klanten een verlengingsaanbod. Ze zijn hiertoe ook niet verplicht. Hoor je niets van je huidige energieleverancier tegen de tijd dat je contract afloopt, dan gaat je bepaalde tijd contract automatisch over in een onbepaalde tijd contract en betaal je eveneens variabele energietarieven.


Eerst je verlengingsaanbod vergelijken

De verlengingstarieven voor bestaande klanten liggen vrijwel altijd hoger dan de energietarieven voor nieuwe klanten. Daarom raden we altijd aan om tegen de einddatum van je contract opnieuw energie tarieven met elkaar te vergelijken. Dan pas heb je een eerlijk en objectief beeld van wat je zou kunnen besparen.

Energietarieven energieleveranciers

Je weet pas zeker of je gunstige energietarieven betaalt wanneer je de energie vergelijker invult. Vaak blijken andere energieleveranciers toch lagere energie tarieven te hanteren of een hogere korting waardoor je op jaarbasis goedkoper uit bent.

Overstappen met een energie aanbieding

Naast energie tarieven vergelijken kun je ook meteen de goedkoopste energie aanbiedingen bekijken. Daarmee vergelijk je eenvoudig de hoogste cashback acties en energie aanbiedingen met welkomskorting, waarmee je tot wel honderden euro’s per jaar op je energierekening bespaart. Dit is vaak veel meer dan de besparing die je opdoet wanneer je in gaat op een verlengingsaanbod.

Energie aanbiedingen vergelijken vergelijken heb je tot slot zo gedaan. Het kost je slechts een paar minuten van je tijd. Dus waarom zou je er niet heel even de tijd voor nemen als je daarmee tot gemiddeld € 385,-bespaart? Overstappen is altijd gratis en je overstap wordt voor je geregeld door je nieuwe energieleverancier. Zo heb jij hier geen enkel omkijken naar en kom je nooit zonder gas en/of stroom te zitten.

Ben je benieuwd naar de beste energie aanbiedingen van dit moment? Je vind ze hieronder.

 


 

Bekijk alle energie aanbiedingen


 

Geert Wirken
Geschreven door

Geert Wirken

Specialist op het gebied van energiecontracten. Houdt zich sinds 2016 professioneel bezig met energie-aanbiedingen.

Lees meer berichten van Geert

Aanbevolen nieuws

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·18-07-2024

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties

Twee cadeaus naast elkaar
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·09-07-2024

Grootste energie cadeau ooit bij een energiecontract

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·01-07-2024

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·20-06-2024

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.