Energietarieven

De energie tarieven in september 2022

De energietarieven zijn ook in september verder gestegen. Onder druk van de gasprijs hebben leveranciers prijswijzigingen doorgevoerd voor stroom en gas. Eind augustus stonden de groothandelsprijzen voor gas op meer dan € 300,-. Dit record stond ver af van het vorige prijsrecord van € 180 in maart. In maart zorgde het ervoor dat de consumentenprijs voor een m3 gas de grens van € 2,50 voorbij ging. Inmiddels hebben we leveranciers gezien die maar liefst € 4 of meer per m3 vragen. We hebben voor alle leveranciers die nog online contacten aanbieden gekeken wat de huidige tarieven zijn.

Wat is het goedkoopste energie tarief van september 2022?

Het goedkoopste energietarief dat leveranciers aanbieden is 2,00 per m3 gas en 1,00 per kWh stroom.

De energietarieven per energieleverancier

Leverancier Gas tarief Stroom tarief
Vattenfall € 4,19 per m³ € 0,89 per kWh
Essent* € 4,42 per m³ € 0,93 per kWh
Budget Energie* € 4,24 per m³ € 1,22 per kWh
Frank Energie** € +- 3,00 per m³ € +- 1,00 per kWh
Heb je een nieuw contract nodig? Kijk dan bij Vattenfall en Frank Energie. * Leveranciers met een * rekenen op hun website met 9% BTW. De andere leveranciers rekenen met 21% BTW omdat de BTW verlaging op energie tijdelijk is. Voor de vergelijking hebben we bij alle tarieven met 21% gerekend. Je betaald bij elke leverancier namelijk hetzelfde percentage aan BTW. ** Frank Energie werkt met dynamische dagtarieven. Hier heb je een slimme meter voor nodig. De prijzen wijzigen meerdere keren per dag. Je betaald je energie per uur. Vandaar dat het niet mogelijk is dit op een eerlijke manier te vergelijken met de tarieven van de andere leveranciers.

Hoe kun je energie tarieven vergelijken?

De overheid verlaagt de btw op energie tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk van 21% naar 9%. Op je energienota rekenen alle leveranciers over deze periode met de lagere btw. In dit prijsoverzicht staat voor elektriciteit en gas de btw volledig op 21%. Dit zodat het eerlijk vergelijken is. Bovenstaande tarieven gaan allemaal om modelcontracten. Deze contracten worden traditioneel twee keer per jaar bijgesteld aan de hand van de inkooptarieven. Door de gascrisis passen energieleveranciers de tarieven echter vaker aan. Bij Budget Energie bijvoorbeeld elke maand.

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Afbeelding van een gasfornuis
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·25-05-2023

Vanaf 1 juni zijn meerjarige energiecontracten in ieder geval bij deze leveranciers weer mogelijk

Voordelige energie met een dynamisch energiecontract van ANWB

Stap vóór 1 juni nog tussentijds over van energie met een lage boete

Overstappen van energie met een hoge cashback kan weer bij deze leveranciers