Energietarieven

Energie vergelijken bij verbruik onder het energie prijsplafond

Lisa van Gemmert
Lisa van Gemmert
31-01-2023

Wat is het energie prijsplafond?

Sinds 1 januari 2023 is het energie prijsplafond ingesteld. Deze maatregel is bedoeld om de kosten voor stroom en gas voor consumenten betaalbaar te houden. Door onder andere de oorlog in Oekraïne en andere marktwisselingen, waren de kosten voor stroom en gas erg gestegen. Hierdoor konden vele huishoudens en bedrijven deze kosten nauwelijks meer betalen. Met het prijsplafond is er een maximaal bedrag afgesproken voor wat er voor energie mag worden gerekend, zolang je onder het maximale verbruik blijft. Het maximale verbruik is hiervoor vastgesteld op 2900 kWh voor stroom en 1200 m3 voor gas.

Welke tarieven betaal ik met het energie plafond?

Er zijn vaste tarieven afgesproken voor het verbruik onder het energie prijsplafond. Deze zijn € 0,40 per kWh voor stroom en € 1,45 per m3 voor gas. Zolang je met je stroom en gasverbruik onder het verbruik van 2900 kWh voor stroom en 1200 m3 voor gas blijft, zijn dit de maximale tarieven die je moet betalen. Kom je boven het verbruik van het energieplafond uit, dan betaal je de dan geldende markttarieven. Door te vergelijken merk je echter dat er ook al energie aanbiedingen zijn die tarieven hebben die al onder het prijsplafond zitten.

Wat als ik minder stroom verbruik dan het energie plafond?

Op het moment dat je minder stroom verbruikt dan het maximale verbruik van het energieprijsplafond, betaal je maximaal de vaste tarieven van € 0,40 per kWh voor stroom en € 1,45 per m3 voor gas. Energieleveranciers mogen niet meer dan dat rekenen voor de geleverde stroom en gas, onder het verbruik van het prijsplafond. Inmiddels zijn er ook al energieleveranciers die onder dit maximale bedrag uitkomen, namelijk Budget Energie met hun variabele tarieven maar ook Mega Energie als de cashback actie wordt meegerekend.

Welke tarieven betaal ik als ik onder het energie plafond verbruik?

Bij energieleveranciers waarvan de huidige tarieven boven het prijsplafond liggen, betaal je dus maximaal de € 0,40 per kWh voor stroom en € 1,45 per m3 voor gas, als je onder het prijsplafond verbruik blijft. De tarieven van het variabele contract van Budget Energie liggen momenteel al onder het prijsplafond, op € 0,39 per kWh voor stroom en € 1,39 per m3 voor gas. Als de tarieven van een energieleverancier onder het prijsplafond liggen, dan betaal je deze tarieven zowel als je onder als boven het energieplafond uitkomt.

Waarom energie vergelijken onder het prijsplafond dus heel belangrijk is

Het vergelijken van de huidige energiecontracten kan je veel geld besparen. Door te vergelijken zal je zien dat er dus ook energieleveranciers zijn met tarieven onder het prijsplafond. Dit geldt voor zowel Budget Energie als bij Mega Energie met het meerekenen van de cashback actie. Ook de tarieven van dynamische energie contracten bevinden zich vaak onder het prijsplafond. Naast de leveringstarieven betaal je ook nog vaste leveringskosten, deze kunnen per energieleverancier sterk verschillen. Hier zijn geen maximums aan gesteld met het prijsplafond. Door de verschillende energieleveranciers te vergelijken, zie je direct hoeveel je per maand kan besparen.

Lisa van GemmertB
Geschreven door

Lisa van Gemmert

Aanbevolen nieuws

Afbeelding van een gasfornuis
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·25-05-2023

Vanaf 1 juni zijn meerjarige energiecontracten in ieder geval bij deze leveranciers weer mogelijk

Voordelige energie met een dynamisch energiecontract van ANWB

Stap vóór 1 juni nog tussentijds over van energie met een lage boete

Overstappen van energie met een hoge cashback kan weer bij deze leveranciers