Tips

Hoe regel je energie bij samenwonen?

Ga je binnenkort samenwonen? Leuk! Je zult dan een aantal verhuiszaken moeten regelen, zo ook je energiecontract. Maar niet altijd is duidelijk wat je nou met je energiecontract moet doen als je gaat samenwonen. Daarom lopen we er graag even doorheen met je. Zo zorgen jullie samen voor een toekomstig 'warm nestje'.

Zo regel je je energie bij samenwonen

Gaan samenwonen is een leuke nieuwe stap! Ga jij bij je partner intrekken, of deze bij jou, of gaan jullie allebei verhuizen naar een nieuwe woning? Afhankelijk van jouw situatie ligt het eraan hoe je het beste je energiecontract kunt regelen. Met samenwonen kunnen de volgende vier situaties zich voordoen:

1. Je trekt bij je partner in en zal jouw contract moeten opzeggen

Jouw energiecontract is niet meer nodig, zodra je intrekt bij je partner. Deze heeft tenslotte al een energiecontract op naam. Je zult jouw contract dus moeten opzeggen. Ben je contractvrij? Dan kost dit je niets. Loopt je contract nog door, dan betaal je mogelijk een opzegboete.

Wat je ook kunt doen in het geval jouw contract nog doorloopt: check of je partner geen vast contract meer heeft. Is dat het geval, zeg dan je partners contract op en verhuis jouw contract mee naar je partners adres. Dit scheelt mogelijk weer een opzegboete!

2. Je partner trekt bij jou in en zal zijn/haar contract moeten opzeggen

Deze situatie is vergelijkbaar met de eerste. Je partner zegt het contract op omdat jij al een energiecontract op naam hebt.

3. Jullie gaan samen een nieuwe woning betrekken en hebben beide een energiecontract

Het kan ook zijn dat jullie gaan samenwonen in een nieuwe woning en allebei je huidige woning verlaten. Je kunt dan allebei je energiecontract opzeggen en energie aanbiedingen vergelijken op je nieuwe adres.

Maar is één van jullie nog niet contractvrij, of allebei niet? Dan is het is verstandiger en goedkoper om één van de twee energiecontracten mee te verhuizen naar jullie nieuwe adres. Je hoeft dan géén, of maar één contract tussentijds op te zeggen. Dit scheelt kosten.

Moeten jullie één van de twee contracten opzeggen? Dan is het slim om het contract met een looptijd van korter dan 1,5 jaar op te zeggen. Dan betaal je de laagste opzegvergoeding van 'maar' € 50,- per product.

4. Jullie gaan samen een nieuwe woning betrekken en hebben geen energiecontract op naam

Hebben jullie beide geen energiecontract op naam, bijvoorbeeld omdat jullie voor het eerst op jezelf gaan wonen? Dat is lekker makkelijk. Dan hoef je ook niets op te zeggen. Je kunt samen energie aanbiedingen vergelijken op je nieuwe adres, en het contract komt op één van jullie namen te staan.

Bekijk energie aanbiedingen

Houd rekening met een opzegvoeding

Het opzeggen van je energiecontract kan per direct en kosteloos, zodra je contractvrij bent. Nu kun je het moment dat je gaat samenwonen natuurlijk plannen, zodat degene die het contract opzegt zeker weten contractvrij is en geen kosten overhoudt aan het opzeggen.

Maar soms lukt dat niet, of wil je daar niet op wachten en ga je misschien sneller samenwonen. Zeg je tussentijds je contract op, dan vraagt jouw leverancier mogelijk om een opzegvergoeding. Iets om rekening mee te houden.

Hoogte opzegvergoeding

Je leverancier mag bij tussentijds opzeggen een opzegvergoeding van minimaal € 50,- en maximaal € 125,- per product in rekening brengen, afhankelijk van hoelang het nog duurt voordat de einddatum verstrijkt. Houd er rekening mee dat dit per product geldt. Neem je zowel gas en stroom af, dan is dit bedrag het dubbele, dus maximaal € 250,-.

Termijnbedrag aanpassen

Ga je bij je partner intrekken of andersom, dan verandert het energieverbruik. Het is dan slim om het termijnbedrag naar boven of beneden aan te passen. Zo voorkom je een (flinke) bijbetaling achteraf, of houd je wat meer geld over per maand. Je termijnbedrag kun je via de digitale omgeving van je leverancier wijzigen, of makkelijk via de app.

Drie overstaptips voor als je gaat samenwonen

Of het energiecontract nou wel of niet op jouw naam staat en je gaat verhuizen in geval van samenwonen: Wij raden het aan om energie aanbiedingen te vergelijken op je nieuwe adres, als je contractvrij bent. Want grote kans dat je daarmee goedkoper uit bent. Zo betaal je nooit te veel voor je energie!

Met de volgende drie overstaptips kun jij je voordeel doen als je (bijna) gaat samenwonen:

1. Houd je energieverbruik in de gaten als je gaat samenwonen

Als je gaat verhuizen ga je mogelijk groter, of juist kleiner wonen. Of misschien verhuis je naar een beter of slechter geïsoleerde woning. Dit heeft allemaal gevolgen voor je energieverbruik.

Daarom kun je het beste de eerste paar maanden na je verhuizing je energieverbruik goed in de gaten houden. Vergelijk dan aan de hand van je nieuwe energieverbruik naar welke leverancier je op basis van de tarieven en welkomstbonussen je het voordeligste over kunt stappen.


2. Kijk of een cadeau aanbieding een uitkomst is voor jullie

Misschien laten jij of je partner spullen achter, of moeten jullie nieuwe spullen aanschaffen wanneer je gaat samenwonen. Hebben jullie bijvoorbeeld een keukenapparaat nodig, of een nieuwe stofzuiger? In dat geval kan een energie met cadeau aanbieding extra handig zijn.


3. Stap over op een tijdelijk variabel energiecontract

Hebben jullie al wel plannen om samen te wonen, maar duurt dit nog even? Ook dan is het de moeite waard om nu al over te stappen als je al contractvrij bent. In dat geval is het vaak voordeliger om over te stappen naar een tijdelijk variabel contract voor onbepaalde tijd.

Dit contract kun je namelijk voor een paar maanden aanhouden, en ook iedere maand weer opzeggen (met 30 dagen opzegtermijn). Zo pak je toch tijdelijk een besparing mee, handig.

Dus stel:

je contract verloopt in juni en jullie willen in december gaan samenwonen, dan loont het meestal wel om voor die paar maanden een variabel contract af te sluiten tegen lagere tarieven. Op het moment dat jullie gaan samenwonen, kun je vervolgens overstappen op een nieuw vast contract.

Bekijk energie aanbiedingen

Geef je verhuizing op tijd door

Ben jij degene die gaat verhuizen en staat het energiecontract op jouw naam? Vergeet dan tot slot niet je verhuizing op tijd door te geven aan je energieleverancier. Doe dit uiterlijk twee weken voordat je daadwerkelijk gaat verhuizen.

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·05-04-2024

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Afbeelding van een stroommast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·21-03-2024

Eneco of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·15-03-2024

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen

Beste energie aanbiedingen van maart 2024
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·11-03-2024

Beste energie aanbiedingen van maart 2024

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.