Tips

Hoe regel je energie bij scheiden?

Gaan jij en je partner (helaas) uit elkaar? Dan zul je een aantal zaken moeten regelen, waaronder ook jullie energiecontract. In welke situaties je nou wel of niet een nieuw energiecontract moet regelen wanneer je uit elkaar gaat, is niet altijd even duidelijk. Daarom zetten wij op een rijtje voor je welke 4 situaties zich kunnen voordoen, en hoe je per situatie je energie regelt. 

Zo regel je je energie bij scheiden

Afhankelijk van in welke situatie je zit, regel je je energiecontract als volgt:

1. Jij blijft in de woning wonen en het energiecontract staat op jouw naam

Deze situatie is het makkelijkst te regelen. Je energiecontract blijft namelijk op jouw naam. Jij hoeft dus geen nieuw contract aan te vragen. Je ex-partner zal wel een nieuw contract moeten afsluiten in de nieuwe woning. Tenzij hij/zij in een huishouden komt te wonen waar al een energiecontract op naam staat van een ander.

2. Jij blijft in de woning wonen en het energiecontract staat op je partners naam

In deze situatie verhuist het energiecontract mee met je partner, en zul jij een nieuw contract moeten afsluiten. Dit is een goed moment een energie aanbieding te gebruiken. Zeker in het geval jij en je partner kosten te verdelen hebben, kun je met een mooie cashback aanbieding tot wel honderden euro’s uitsparen. Of misschien heb je juist nieuwe spullen nodig voor je inboedel? Wie weet zit er een handige cadeau aanbieding bij voor je.

Bekijk energie aanbiedingen

3. Jij vertrekt uit de woning en het contract staat op je partners naam

Ook deze situatie is gelukkig niet zo moeilijk te regelen. Het contract blijft op naam van je partner, die in de woning blijft wonen. Dat betekent dat jij op je nieuwe adres een nieuw energiecontract zult moeten afsluiten. Ook dit is weer een goede gelegenheid om energie aanbiedingen te vergelijken, tenzij jij natuurlijk ook intrekt bij een huishouden waar al een energiecontract is afgesloten.

4. Jullie gaan allebei verhuizen

Het kan ook zijn dat jullie beide gaan verhuizen als gevolg van jullie relatiebreuk. In dat geval neemt degene op wiens naam het energiecontract staat het contract automatisch mee. Meestal is dit geen probleem, en levert jouw leverancier óók op je nieuwe adres. De ander zal een nieuw energiecontract moeten afsluiten in de nieuwe woning (mits er al een energiecontract is afgesloten in het geval je gaat samenwonen).

Geef je verhuizing op tijd door

Staat jullie energiecontract op jouw naam, en ga jij verhuizen? Vergeet dan niet je verhuizing op tijd door te geven aan je leverancier. Geef uiterlijk twee weken voordat je gaat verhuizen je verhuisdatum door.

Twee overstaptips voor als jullie uit elkaar gaan

Om het meeste voordeel uit je energiecontract te halen wanneer je uit elkaar gaat, hebben we twee handige tips.

1. Vergelijk energie aanbiedingen wanneer je contractvrij bent

Staat het energiecontract op jouw naam en ben je contractvrij? Ongeacht of je gaat verhuizen, raden we je aan energie aanbiedingen te vergelijken. De kans is namelijk zeer aanwezig dat je na je contractdatum een goedkoper energiecontract kunt afsluiten, door opnieuw de tarieven te laten vastzetten voor 1 jaar of 3 jaar.

2. Check of een cadeau aanbieding een uitkomst is

De kans is groot dat jullie spullen te verdelen hebben als gevolg van je relatiebreuk. Ook heb je waarschijnlijk wel enkele nieuwe spullen nodig voor je huishouden.

Cadeau als oplossing voor je nieuwe inboedel

In dat geval ben je er misschien extra mee geholpen om een energiecontract af te sluiten via een energie met cadeau aanbieding. Zo sla je twee vliegen in één klap: je sluit een nieuw energiecontract met gunstige instaptarieven af, en je ontvangt een mooi welkomstcadeau (naar keuze), dat je goed kunt gebruiken. Zo heeft de Essent kies zelf je cadeau aanbieding t.w.v. € 499,- op dit moment een aantal hele mooie cadeaus die je goed zou kunnen gebruiken bij een verhuizing:

  • Toshiba Smart-tv t.w.v. € 419,-
  • Samsung Jet bot (robot) stofzuiger t.w.v. € 499,-
  • Samsung wasmachine (ecobubble) t.w.v. € 479,-
  • Nespresso koffiezet t.w.v. € 499,-

Of kies voor een cadeau aanbieding met een cadeaubon (naar keuze). Zo kun je zelf iets uitzoeken wat je nodig hebt voor een nieuwe start. Top aanbiedingen met een cadeaubon zijn op dit moment:

Houd er wel rekening mee dat bij veel cadeau aanbiedingen je het cadeau pas na ongeveer 4 maanden ontvangt.

Meer energie aanbiedingen

Pas je termijnbedrag aan

Gaan jij en je partner uit elkaar, dan verandert ook jullie energieverbruik. Wij raden je aan je termijnbedrag naar boven of beneden aan te passen. Daarmee kun je mogelijk je maandlasten iets verlagen, of je voorkomt daarmee een bijbetaling achteraf (afhankelijk van de nieuwe samenstelling van je huishouden). Via de App of digitale omgeving van je leverancier kun je heel makkelijk je termijnbedrag wijzigen.

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Energiecadeau t.w.v. €210 bij een 1-jarig energiecontract van Coolblue.
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·05-06-2024

Energiecadeau t.w.v. €210 bij een 1-jarig energiecontract van Coolblue.

Afbeelding van electriciteitsmast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·22-05-2024

Vattenfall of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-05-2024

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·06-05-2024

Vattenfall’s gratis Nintendo Switch deal is terug – Mis 'm niet

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.