Energietarieven

Hoe werkt de tegemoetkoming energiekosten in 2022?

De regering gaat verschillende huishoudens tegemoetkomen in hun energiekosten. Dit wordt gedaan door middel van verlaagde energiebelasting op stroom, hogere teruggave van energiebelasting en een verlaagd btw-tarief. Huishoudens met een laag inkomen krijgen daarnaast nog een eenmalige energietoeslag van €1.300,- en er komt extra geld beschikbaar voor isolatiemaatregelen.

Hoe gaat de overheid de hoge energiekosten compenseren?

Huishoudens met een gemiddeld energieverbruik zullen in totaal ongeveer €545,- korting krijgen op hun energierekening in 2022 bestaande uit een verlaging van de energiebelasting op elektriciteit, verhoogde teruggave van energiebelasting en een verlaagd btw-tarief op de rest van de energierekening. De energiebelasting op elektriciteit is dit jaar gedaald met €0,057 per kWh ten opzichte van 2021. Dit zal een gemiddeld huishouden zo'n €170,- per jaar schelen. Daarnaast zorgt de teruggave van energiebelasting dit jaar voor €225,- extra korting. Dit komt doordat je in plaats van €560,- dit jaar €785,- energiebelasting terugkrijgt. Deze korting krijgt iedereen, onafhankelijk van energieverbruik. Deze teruggave staat op je jaarafrekening als 'vermindering energiebelasting'. Genoemde bedragen zijn inclusief btw. Verder is op 1 juli het btw-tarief op de rest van de energierekening gedaald van 21% naar 9% tot eind december, wat gemiddeld €150,- zal besparen op de energierekening van 2022.

Extra compensatie voor kwetsbare huishoudens

Voor huishoudens met een laag inkomen geldt dat er een eenmalige energietoeslag komt van ongeveer €1.300,- die uitgekeerd wordt via de gemeente. Verder stelt het kabinet €300 miljoen extra beschikbaar voor isolatiematerialen om kwetsbare huishoudens te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Slecht geïsoleerde huizen zijn namelijk extra kwetsbaar voor hoge energieprijzen. Het is aan gemeenten om te bepalen hoe ze dit geld precies gaan inzetten.

Wie heeft recht op energiecompensatie?

De eenmalige energiecompensatie van €1.300,- is bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Hieronder vallen mensen met een inkomen lager dan 120% van het sociaal minimum en mensen met een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering. Een netto maandinkomen lager dan het sociaal minimum is:

  • €1.310,05 wanneer je alleenstaand bent vanaf 21 jaar tot pensioenleeftijd
  • €1.871,50 wanneer je gehuwd of samenwonend bent vanaf 21 jaar tot pensioenleeftijd
  • €1.455,67 wanneer je alleenstaand en gepensioneerd bent
  • €1.971,05 wanneer je gehuwd of samenwonend en gepensioneerd bent

Wanneer wordt de energiecompensatie uitbetaald?

Wanneer je één van de bovenstaanden uitkeringen ontvangt, zul je de energiecompensatie van €800,- automatisch uitgekeerd hebben gekregen in het eerste kwartaal van 2022 van de gemeente.

In juli 2022 is de eenmalige energiecompensatie van €800,- verhoogd naar €1.300,- vanwege de extreem hoge en alsmaar stijgende energieprijzen. Heb je de compensatie van €800,- al ontvangen? Dan zal de gemeente ervoor zorgen dat de overige €500,- nog op je rekening wordt gestort. Wanneer dit precies gebeurt is afhankelijk van de gemeente.

Krijg je geen uitkering, maar heb je wel een inkomen onder of rond het sociaal minimum? Dan kun je de energiecompensatie ontvangen op aanvraag. Ook dit gaat via de gemeente. Het moment van uitbetalen zal dus ook afhankelijk zijn van de gemeente waarin je woont. De gemeente maakt ook de keuze of de uitkering in één keer wordt uitbetaald of in delen.

Hoe werkt energiecompensatie aanvragen?

Ontvang je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan hoef in principe zelf niets te doen om de energiecompensatie op hun rekening te ontvangen. Krijg je wel één van deze uitkeringen, maar heb je nog geen energiecompensatie ontvangen dit jaar? Neem dan contact op met je gemeente. Vraag energie compensatie aan vóór 31 december 2022 Zelf energiecompensatie aanvragen doe je online of schriftelijk bij je eigen gemeente. Dit kan nog tot en met 31 december 2022. Het verschilt per gemeente hoe dit precies werkt. Meer informatie vind je op de website van je gemeente. Bij sommige gemeenten kun je nog geen energiecompensatie aanvragen. Is dit het geval in jouw gemeente? Wacht dan nog even af, binnenkort zal het ook voor jou mogelijk worden om energiecompensatie aan te vragen. 


Heb je als student recht op energietoeslag?

Op advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten worden studenten uitgesloten van het recht op energietoeslag. Toch kun je in sommige gevallen als student alsnog in aanmerking komen om energietoeslag te ontvangen. Wanneer je als uitwonende student kunt aantonen dat je onder het minimuminkomen komt door de stijgende energieprijzen, moet de gemeente jouw individuele situatie bekijken. Het is van belang om bij je aanvraag aan te geven dat het gaat om bijzondere bijstand die je aanvraagt buiten de regeling van energietoeslag om. Wordt je aanvraag tot slot alsnog afgekeurd, dan kun je bezwaar maken door een brief naar je gemeente te sturen waarin je de reden voor bezwaar uiteenzet, een dagtekening en handtekening toevoegt. Vergeet niet in grote letters ‘bezwaar’ op de brief te zetten.

Wat als je energiecontract afloopt?

De energieprijzen zijn momenteel erg wisselend. Als je een vast contract hebt, heb je hier geen last van en zit je voorlopig nog goed. Loopt je contract bijna af, is die net afgelopen of heb je een variabel contract afgesloten? Dan adviseren we je de energieprijzen van verschillende leveranciers in de gaten te houden en over te stappen naar de leverancier met de laagste tarieven of te blijven zitten bij je huidige leverancier als deze de laagste tarieven heeft. Vergelijk energie om erachter te komen bij welke leverancier jij momenteel het meest voordelig uit bent.

Energie vergelijken

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Energiecadeau t.w.v. €210 bij een 1-jarig energiecontract van Coolblue.
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·05-06-2024

Energiecadeau t.w.v. €210 bij een 1-jarig energiecontract van Coolblue.

Afbeelding van electriciteitsmast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·22-05-2024

Vattenfall of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-05-2024

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·06-05-2024

Vattenfall’s gratis Nintendo Switch deal is terug – Mis 'm niet

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.