Energietarieven

Stap vóór 1 juni nog tussentijds over van energie met een lage boete

Zit je op dit moment nog vast aan een (te) duur energiecontract met een vaste looptijd? Dan is het goed om te weten dat je vóór 1 juni aanstaande nog kunt overstappen met een lage overstapboete. Na 1 juni wordt dat een stuk duurder en raden we je af om tussentijds je contract te stoppen. Hoe zit dat?

Wat gaat er veranderen vanaf 1 juni 2023?

Vanaf 1 juni zullen leveranciers weer met meerjarige vaste energiecontracten op de markt komen voor consumenten. Daar staat tegenover dat de overstapboete voor het tussentijds opzeggen van je vaste energiecontract wel flink duurder wordt.

Nieuwe overstapboeteregeling vanaf 1 juni 2023

de definitieve regels van de nieuwe overstapboeteregeling zijn nog niet bekend zijn gemaakt door de Autoriteit Consument & Markt. Wel is al duidelijk dat de overstapboete vanaf 1 juni 2023 flink hoger zal worden tot vermoedelijk honderden euro’s.

Er komen geen vaste boetebedragen meer, leveranciers mogen de boete per persoonlijke contractsituatie vaststellen.

De hoogte van je boete zal afhangen van:

  • Het verlies dat de leverancier lijdt op het moment dat je overstapt
  • De resterende looptijd van je contract

Om het verlies vast te stellen zal de leverancier kijken naar wat de marktprijzen van je nieuwe contract zijn ten opzichte van je huidige contract. Het verschil zullen energieklanten moeten compenseren.

Let op: de nieuwe opzegboeteregeling is van toepassing op alle energiecontracten die op en ná 1 juni 2023 worden afgesloten.

Waarom gaat de overstapboeteregeling op de schop vanaf 1 juni?

De overstapboeteregeling geldt als voorwaarde waarop leveranciers weer meerjarige vaste contracten zullen aanbieden. Door tussentijds overstappen minder aantrekkelijk en fors duurder te maken, willen leveranciers in de toekomst voorkomen dat zij voor 100% het risico dragen om met duur ingekochte energie te blijven zitten.

Nu draaien leveranciers nog zelf volledig op voor de kosten en het verlies dat ze lijden wanneer ze blijven zitten met duur ingekochte energie.

Overstappen met een lage boete kan je nu toch méér besparen

Je kunt tot 1 juni 2023 nog tussentijds je vaste energiecontract opzeggen tegen een relatief lage opzegboete van maximaal € 100,- (€ 50,- voor per product) als je energiecontract nog minder dan 1,5 jaar loopt tot de einddatum.

In veel gevallen zal de besparing met overstappen méér dan € 100,- zijn op jaarbasis, waardoor het interessant kan zijn om vóór 1 juni alsnog over te stappen.

Overstappen met een energie aanbieding
Bij de meeste leveranciers kun je bovendien alweer overstappen op een vast contract voor 6 maanden of 1 jaar, waarbij in sommige gevallen de tarieven onder het energie prijsplafond liggen.

Bij een aantal van de energiecontracten die je kunt vergelijken geven leveranciers ook weer een cashback korting, die de lage overstapboete (deels) kan compenseren.

Energie aanbiedingen met cashback van dit moment:

Goed om te weten is dat je met de UnitedConsumers energie aanbieding 1 jaar met € 140,- cashback deal deels de overstapboete vergoedt krijgt.

Met deze aanbieding vergoedt UnitedConsumers maximaal € 50,- per product (gas en/of stroom), dus € 100,- in totaal. De compensatie wordt bijgeschreven in je UnitedConsumers bespaartegoed na ontvangst van de eerste jaarnota. Meer details over deze aanbieding vindt je in de actievoorwaarden bij de aanbieding.

Sander van Meggelen
Geschreven door

Sander van Meggelen

Redacteur energie. Volgt de Nederlandse energie-markt op de voet sinds 2012. 

Lees meer berichten van Sander

Aanbevolen nieuws

Energiecadeau t.w.v. €210 bij een 1-jarig energiecontract van Coolblue.
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·05-06-2024

Energiecadeau t.w.v. €210 bij een 1-jarig energiecontract van Coolblue.

Afbeelding van electriciteitsmast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·22-05-2024

Vattenfall of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-05-2024

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·06-05-2024

Vattenfall’s gratis Nintendo Switch deal is terug – Mis 'm niet

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.