Tips

Energie aanbieding aan de deur aanschaffen?

Iedereen is vast wel eens een keer tijdens het avondeten gestoord door huis-aan-huisverkopers. Sommige energieleveranciers komen ook langs de deuren om energiecontracten te verkopen. Maar zijn deze altijd wel echt zo voordelig als ze beweren? Of is het toch voordeliger om online energie aanbiedingen te vergelijken? Hierbij een paar tips op een rijtje.

Energieverkoper aan de deur, wat nu?

Over het algemeen hebben energieverkopers hele mooie praatjes met prachtige aanbiedingen, althans dat doen ze je geloven. Er kleven echter een aantal nadelen aan om aan de deur een nieuw energiecontract aan te schaffen.

Geen energie aanbieding

Vaak zijn de contracten die aangeboden worden geen aanbiedingen maar standaard contracten. Hierdoor kan je vaak niet gebruik maken van de energie aanbiedingen. In de meeste gevallen zijn de aanbiedingen namelijk veel goedkoper dan de standaard contracten.

Onduidelijkheid over het contract

Je moet goed vragen naar de voorwaarden van het contract. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat je bij je eigen leverancier een opzegboete moet betalen als je overstapt. Hierdoor kan het al niet meer voordelig zijn om over te stappen. Wij hebben een checklist voor je gemaakt, waar je allemaal op moet letten bij een nieuw contract:

Checklist nieuw energiecontract

  • Wat is de looptijd van het contract?
  • Is het groene of grijze stroom?
  • Wat zijn de tarieven (incl. en excl. BTW)?
  • Wat zijn de vaste leveringskosten (vastrecht)?
  • Wat is de aanbieding?
  • Opzegboete bij huidige contract?

Vergelijken is lastig

Omdat een energieverkoper maar voor één leverancier werkt, kan je niet vergelijken met andere aanbieders of het wel echt een goed contract is. Daarnaast heb je vaak niet je eigen verbruik bij de hand. Wanneer de verkoper rekent met een gemiddeld verbruik, kan dit totaal niet aansluiten bij jou verbruik. Zo krijg je nooit een realistisch beeld.

Wij adviseren je om gewoon lekker op de bank te blijven zitten, en online alle energie aanbiedingen te vergelijken. Hierdoor heb je een onafhankelijk overzicht en zie je echt alle aanbiedingen. Zo weet je zeker dat je echt het goedkoopste uit bent!

Wij helpen je graag! Heb je een energiecontract aangeschaft aan de deur, maar je twijfel je nog? Geen stress! Je hebt sowieso 14 dagen bedenktijd. Mocht je er niet uitkomen, helpen wij je graag om te kijken of je een goede keuze hebt gemaakt! Je kunt ons bereiken via de contactpagina.

Sander van Meggelen
Geschreven door

Sander van Meggelen

Redacteur energie. Volgt de Nederlandse energie-markt op de voet sinds 2012. 

Lees meer berichten van Sander

Aanbevolen nieuws

Afbeelding van een gasfornuis
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·25-05-2023

Vanaf 1 juni zijn meerjarige energiecontracten in ieder geval bij deze leveranciers weer mogelijk

Voordelige energie met een dynamisch energiecontract van ANWB

Stap vóór 1 juni nog tussentijds over van energie met een lage boete

Overstappen van energie met een hoge cashback kan weer bij deze leveranciers