Energietarieven

Vattenfall nog steeds ruim € 180,- te duur ondanks lagere variabele tarieven

Afbeelding van bankbiljetten en thermostaatknop

Vattenfall heeft net als een aantal andere leveranciers hun variabele tarieven per 1 juli 2023 gewijzigd. Goed nieuws voor de ruim 1,3 miljoen bestaande klanten, want de variabele tarieven zijn fors gedaald tot onder het prijsplafond. Toch betalen Vattenfall klanten met een variabel energiecontract nog minimaal € 180,- te veel op jaarbasis ten opzichte van het goedkoopste vaste energiecontract voor 1 jaar.

Vattenfall verlaagt de variabele tarieven per 1 juli tot onder het prijsplafond

Vattenfall heeft als laatste van de drie grote leveranciers hun variabele energieprijzen verlaagd tot onder het prijsplafond. Vóór 1 juli betaalde nieuwe klanten met een variabel contract bij Vattenfall nog € 1,83 per m3 gas en € 0,48 per kWh stroom. 

Dat is per 1 juli verlaagd naar € 0,39 per kWh en € 1,33 per m3, inclusief btw en energiebelasting. De vaste levergingskosten zijn gelijk gebleven met € 5,99 per maand, per product. 

Energie aanbiedingen voor 1 jaar met cashback drukken de prijs

Toch betalen Vattenfall klanten met een variabel energiecontract ondanks de prijsverlaging aanzienlijk meer dan klanten die overstappen op het goedkoopste vaste energiecontract.  

Want ondanks dat de leveringstarieven tussen variabel- en vaste contracten op dit moment nog maar weinig schelen, maakt de loyaliteitskorting of cashbackkorting die veel leveranciers weer geven op vaste contracten wél een flink verschil. Deze cashbacks zijn afhankelijk van het energieverbruik, maar schommelen tussen de € 180,- en € 240,- euro voor een 1 jaar contract. Vattenfall klanten met een variabel contract profiteren niet van deze korting.

Per maand scheelt dit minstens € 15,- tot € 20,- blijkt uit onze berekeningen voor verschillende huishoudens. Per jaar is dat een verschil van € 180,- tot meer dan € 200,-. 

Zo betalen huishoudens met een energieverbruik van 1500 kWh en 900 m3 € 186,- te veel per jaar in vergelijking met de goedkoopste beschikbare 1 jaar energie aanbieding. Bij een energieverbruik van 2500 kWh en 1000 m3 loopt dat verschil op naar € 193,- per jaar. Voor huishoudens tussen de 4500 en 5000 kWh en 1700 tot 1800 m3 gas is het verschil het grootst met  € 228,- per jaar.

Ondanks lagere variabele tarieven blijft het dus belangrijk om energieprijzen te vergelijken voor de laagste energiekosten. Bovendien geeft het goedkoopste energiecontract voor 1 jaar zekerheid over de energieprijzen tot en met komende zomer.

Overweeg je om over te stappen? Wacht dan niet te lang. Leveranciers hanteren nu vaker een op=op beleid, waardoor energie aanbiedingen soms maar een paar dagen beschikbaar zijn.

Vergelijk energie aanbiedingen

Vattenfall variabel te duur
Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Afbeelding van electriciteitschakelaar en cash geld
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·21-09-2023

Hogere energierekening in 2024 aangekondigd: dit is wat jij kunt doen

Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·20-09-2023

Voorkom prijsverhogingen: Bespaar met de beste energie aanbiedingen deze herfst

Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-09-2023

Wie is de beste dynamische energie aanbieder?

Lisa van Meggelen
Lisa van Gemmert
·05-09-2023

De goedkoopste tarieven voor een energiecontract 3 jaar vast

© Energie-aanbiedingen.com 2023 Een merk van Keuze.nl B.V.