Tips

Waarom je vóór 1 juli het beste energie aanbiedingen kan vergelijken

Binnenkort is het 1 juli. Dan is er niet alleen een half jaar verstreken, maar dit is ook een ‘traditionele’ datum binnen de energiemarkt. Op 1 juli mogen energieleveranciers namelijk voor de tweede keer dit jaar hun variabele energietarieven wijzigen. Op 1 januari zijn de variabele energietarieven voor de eerste keer dit jaar vastgesteld. Heb je nu een energiecontract met variabele energietarieven? Dan ga je de wijzigingen hoogstwaarschijnlijk voelen in je portemonnee. Want de verwachtingen zijn dat de variabele energietarieven wederom zullen stijgen. We leggen je uit waarom en wat je nu het beste kunt doen.

Blog inhoud Variabele energietarieven, olieprijzen en gaswinning Overstappen bij een variabel contract Check je energiecontract en stap nu nog over

 

Variabele energietarieven, olieprijzen en gaswinning

Wat hebben variabele energietarieven en olieprijzen met elkaar te maken vraag je je misschien af? Nou, kort gezegd: de prijs van olie staat in direct verband met de tarieven die je voor gas betaalt.

Wellicht heb je de laatste tijd in het nieuws gevolgd wat er zich zoal op het politieke decor afspeelt en volg je de situatie rondom de nucleaire deal die gaande is tussen de VS en Iran? Of ben je anderzijds op de hoogte van de problemen rondom de gaswinning in Groningen?

Dergelijke gebeurtenissen hebben gevolgen voor de inkoopprijs van olie en gas voor energieleveranciers. Wanneer het duurder wordt voor leveranciers om olie en gas in te kopen, worden deze kosten doorberekend in de tarieven van het huis, tuin en keuken gas dat je thuis geleverd krijgt.

Variabele energietarieven kunnen altijd stijgen gedurende je contract

Ook al heb je misschien geen auto en merk je er niets van bij de benzinepomp, het effect van stijgende olieprijzen laat zich ook terug zien op je energierekening. Twee keer per jaar mogen energieleveranciers hun variabele energieprijzen wijzigen, op 1 januari en 1 juli. Houdt hierbij altijd rekening met stijgende energietarieven voor gas bij een variabel contract.

Omdat de olieprijzen nu alweer een tijd aan het stijgen zijn, is de verwachting dan ook dat de energieprijzen voor gas wederom zullen stijgen.

Bovendien wordt de prijs van olie momenteel kunstmatig hoog gehouden worden door de OPEC landen. Goed om hier dus even bij stil te staan en te bekijken wat dit voor jouw financiële situatie betekent. Overstappen van energieleverancier is bij een variabel contract de beste oplossing wanneer de prijzen stijgen.

“Twee keer per jaar mogen energieleveranciers hun variabele energieprijzen wijzigen, op 1 januari en 1 juli. Houdt hierbij altijd rekening met stijgende energietarieven voor gas bij een variabel contract”

 

Overstappen bij een variabel contract

Het mooie van een variabel contract is dat je ervan profiteert wanneer de energieprijzen dalen. Jouw maandelijkse energierekening gaat dan ook omlaag. Bovendien betaal je bij het opzeggen van een variabel contract geen opzegvergoeding.

Maar of de prijzen ieder half jaar zullen dalen weet je nooit zeker, het blijft immers een risico. Het tegendeel kan zich net zo goed voordoen. In dat geval betaal je juist meer aan energiekosten.

Een variabel contract is direct opzegbaar

Gelukkig is een variabel energiecontract een contract voor onbepaalde tijd. En een onbepaalde tijd contract is direct opzegbaar. Zo kun je meteen overstappen wanneer je weet dat de energie prijzen zullen stijgen.

Wist je dat bijna de helft van alle huishoudens in Nederland een variabel energiecontract heeft? Dat betekent dat door de verwachtte prijsstijgingen, een heleboel huishoudens hierdoor geraakt zullen worden. Grote kans dat je hier niet op zit te wachten, je houdt je vaste lasten het liefst zo laag mogelijk toch? Wij adviseren dan ook om vóór 1 juli over te stappen van energieleverancier.

En hoe kan dat beter dan via één van de vele energie aanbiedingen? Daarmee pak je eenvoudig een mooie welkomstkorting mee of een leuk gratis kado bij je nieuwe energiecontract.


 

Check je energiecontract en stap nu nog over

Twijfel je of je nu variabele energietarieven betaalt? Check dan allereerst je contract. Je betaalt variabele energietarieven wanneer:

Je vaste energiecontract voor bepaalde tijd is verlopen Je nog nooit bent overgestapt van energieleverancier

Wil je het niet risico lopen op hogere energietarieven vanaf 1 juli? Dan kun je twee dingen doen:

  1. Overstappen op een nieuw variabel contract met lagere energietarieven
  2. Overstappen op een contract met vaste energietarieven

Betaal je liever gegarandeerde vaste tarieven voor stroom & gas? Kies dan voor een energiecontract met vaste tarieven voor 1,2,3 of 5 jaar. Zo weet je zeker waar je aan toe bent voor de duur van je contract.

Wij adviseren je om een energiecontract af te sluiten voor één jaar als je wil profiteren van de leukste en beste aanbiedingen. Energieleveranciers combineren éénjarige energiecontracten namelijk het vaakst met energie aanbiedingen.

Je hebt tot slot de keuze tussen een mooie cashback op je contract, oplopend tot honderden euro’s. Of kies voor een leuk kado, zoals een cadeaubon, weekendje weg of toffe gadget. In sommige gevallen geven energie aanbieders je ook bij een contract voor 2,3 of 5 jaar mooie energie aanbiedingen.

Benieuwd geworden waaruit je allemaal kunt kiezen? Neem dan een kijkje in de lijst met energie aanbiedingen.

Bekijk energie aanbiedingen


 

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·18-07-2024

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties

Twee cadeaus naast elkaar
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·09-07-2024

Grootste energie cadeau ooit bij een energiecontract

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·01-07-2024

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·20-06-2024

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.