Energietarieven

Verwachting energieprijzen 2024: tarieven vastzetten of niet?

Momenteel is er veel onzekerheid op de energiemarkt. Energie-experts zeggen dat hoewel het dieptepunt van de crisis voorbij lijkt, deze winter de prijzen weer kunnen oplopen.. In dit artikel kijken we naar toekomstige situatie van de energiemarkt en of het handig is om nu over te stappen naar een vast contract. 

Welke veranderingen voor de energieprijzen kunnen we verwachten in 2024?

De volgende veranderingen voor de energietarieven gaan sowieso gebeuren in 2024:

  • Het prijsplafond zal 1 januari 2024 verdwijnen 
  • De energiebelasting gaat omhoog
  • Gas met 10ct per m3 en Stroom omlaag met 2ct per kWh
  • De netbeheerkosten gaan omhoog in 2024

Consumenten kunnen in 2024 rekenen op hogere netbeheerkosten. Bij de grote netbeheerders zoals Stedin gaan de netbeheerkosten met zo’n € 7,- per maand omhoog. Bij Liander gaat het om een bedrag van circa € 5,50 per maand en bij Enexis wordt er rekening gehouden met een stijging van zo’n € 7,- tot € 8,- per maand.

Consumenten zullen ook in 2024 niet langer gebruik kunnen maken van het prijsplafond. Dit prijsplafond stelde een maximumtarief vast voor het verbruik van stroom en gas. Het vervallen ervan betekent dat energieleveranciers geen beperking meer hebben wat betreft de hoogte van de energietarieven. Grote energieleveranciers zoals Eneco en Vattenfall hebben al aangegeven dat hun variabele gastarieven in januari boven het prijsplafond zullen uitkomen.  Hoewel vrijwel alle energieleveranciers al geruime tijd tarieven hanteren die onder het prijsplafond liggen, blijft het mogelijk dat we in 2024 steeds meer energieleveranciers gaan zien die boven tarieven boven het prijsplafond zullen aanbieden. Daarom is het verstandig om voor het einde van het jaar de huidige energie aanbiedingen te bekijken.

Energie aanbiedingen

Mogelijk hogere tarieven deze winter

De gasprijs is al maanden stabiel laag, ook in december hebben we gezien dat de gasprijs op de markt aanzienlijk is gedaald. Waar die volgens het Dutch TTF Natural Gas Futures in vorige maanden nog tussen de  €57,- en €45,- per MWh zat zien we dat de prijs nu rond de € 33,- per MWh zit. Dit merken we ook bij de consumentenprijs waar het gemiddelde tarief nu € 1,26 per m³ is. In vergelijking met november zagen we de gemiddelde gasprijs rond de € 1,31 per m³ zitten. 

Gasprijs 2023

Ondanks deze dalende trend hebben grote leveranciers zoals Vattenfall en Eneco al aangegeven dat ze bij hun variabele contracten tarieven boven het prijsplafond zullen doorvoeren. Hoewel door de milde winter de gasvoorraden nog voldoende vol zitten en de gasprijs op de markt laag is, is er nog steeds een mogelijkheid dat de prijzen omhoog gaan. Januari en februari zijn meestal de koudste maanden waardoor het gemiddelde gasverbruik aardig omhoog kan gaan. Dit kan leiden tot hogere tarieven voor gas en stroom. 

Is het slim om nu over te stappen naar een vast contract? 

Ja, gezien het feit dat het prijsplafond volgend jaar zal verdwijnen en de energietarieven in de komende maanden nog steeds omhoog kan gaan. De gasprijzen zijn momenteel nog steeds erg laag voor de wintermaanden en veel  energieleveranciers bieden deze maand nog tarieven aan onder het prijsplafond. 

Met een vast energiecontract ben je het komende jaar verzekerd van stabiliteit  voor je energietarieven. Momenteel bieden leveranciers nog steeds energie aanbiedingen met korting aan voor contracten van één jaar. Wacht dus niet te lang met overstappen en profiteer nu nog van de beschikbare aanbiedingen.

Bekijk energie aanbiedingen

Mitchell de Rooij
Geschreven door

Mitchell de Rooij

Mitchell houdt zich dagelijks bezig met de actuele energietarieven.

Lees meer berichten van Mitchell

Aanbevolen nieuws

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·05-04-2024

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Afbeelding van een stroommast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·21-03-2024

Eneco of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·15-03-2024

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen

Beste energie aanbiedingen van maart 2024
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·11-03-2024

Beste energie aanbiedingen van maart 2024

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.