Energietarieven

Verwachting energieprijzen 2024: tarieven vastzetten of niet?

Momenteel is er veel onzekerheid op de energiemarkt. Energie-experts zeggen dat hoewel het dieptepunt van de crisis voorbij lijkt, deze winter de prijzen weer kunnen oplopen.. In dit artikel kijken we naar toekomstige situatie van de energiemarkt en of het handig is om nu over te stappen naar een vast contract. 

Welke veranderingen voor de energieprijzen kunnen we verwachten in 2024?

De volgende veranderingen voor de energietarieven gaan sowieso gebeuren in 2024:

  • Het prijsplafond zal 1 januari 2024 verdwijnen 
  • De netbeheerkosten gaan omhoog in 2024

Consumenten zullen in 2024 niet langer gebruik kunnen maken van het prijsplafond. Dit prijsplafond stelde een maximumtarief vast voor het verbruik van stroom en gas. Het vervallen ervan betekent dat energieleveranciers geen beperking meer hebben wat betreft de hoogte van de energietarieven. Hoewel vrijwel alle energieleveranciers al geruime tijd tarieven hanteren die onder het prijsplafond liggen, blijft het mogelijk dat we in 2024 aanzienlijk hogere energietarieven zullen zien.

Daarnaast kunnen consumenten in 2024 ook rekenen op hogere netbeheerkosten. TenneT, verantwoordelijk voor de leveringszekerheid van energie, heeft aangegeven dat de tarieven in 2024 omhoog moeten om onder andere de capaciteit van het stroomnet te vergroten. De lokale netbeheerders zullen onder toezicht van de ACM berekenen welke impact dit zal hebben op de energierekening van klanten. Op basis van verschillende schattingen kunnen huishoudens verwachten dat ze jaarlijks gemiddeld €60,00 meer zullen betalen dan in 2023.

Mogelijk hogere tarieven deze winter

Momenteel zijn er verschillende factoren op de markt die ervoor kunnen zorgen dat de gasprijzen komende winter aanzienlijk stijgen. In Australië dreigt een staking bij een bedrijf dat vloeibaar gas levert. Hoewel Nederland geen vloeibaar gas uit Australië invoert, heeft dit toch een aanzienlijke impact op de gasprijs gehad. Op woensdag 9 augustus schoten de gastarieven omhoog naar het niveau van afgelopen mei en ze zijn nog steeds niet onder de 30 euro per MWh gezakt.

Een andere factor die de gasprijzen kan opdrijven, is een koude winter in Aziatische landen dit jaar. Volgens energie-expert Hans van Cleef van consultancybureau Publieke Zaken kan dit leiden tot verhoogde concurrentie op de energiemarkt, wat de prijs voor ons duurder zou maken. In dit scenario zouden wij dan aanzienlijk meer moeten betalen om de energie hier naartoe te halen.

Is het slim om nu over te stappen naar een vast contract?  

Ja, gezien het feit dat het prijsplafond volgend jaar zal verdwijnen en de levering van gas uit andere landen momenteel grote onzekerheden met zich meebrengt, is het raadzaam om nu je energietarieven vast te leggen. Volgens energie-expert Jilles van den Beukel, werkzaam bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), bevindt de energiemarkt zich momenteel in een krappe situatie, hetgeen weerspiegeld wordt in de huidige energieprijzen. Hoewel we niet meer in dezelfde crisissituatie verkeren als vorig jaar, blijft de energiemarkt momenteel nog steeds vrij instabiel.

Met een vast energiecontract ben je het komende jaar verzekerd van stabiliteit  voor je energietarieven. Momenteel bieden leveranciers nog steeds energie aanbiedingen met korting aan voor contracten van één jaar. Wacht dus niet te lang met overstappen en profiteer nu nog van de beschikbare aanbiedingen.

Energie aanbiedingen

Mitchell de Rooij
Geschreven door

Mitchell de Rooij

Mitchell houdt zich dagelijks bezig met de actuele energietarieven.

Lees meer berichten van Mitchell

Aanbevolen nieuws

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·27-11-2023

Mis 'm niet: Gratis Nintendo Switch met Vattenfall Black Friday weekend

Dit zijn de beste energie aanbiedingen met zonnepanelen in 2024
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·24-11-2023

Dit zijn de beste energie aanbiedingen met zonnepanelen in 2024

Dit zijn de beste alleen stroom aanbiedingen voor 2024
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·15-11-2023

Dit zijn de beste alleen stroom aanbiedingen voor 2024

Azië verlicht
Lisa van Meggelen
Lisa van Gemmert
·03-11-2023

Goedkoper uit met een 1 of 3 jaar vast contract bij Essent?

© Energie-aanbiedingen.com 2023 Een merk van Keuze.nl B.V.