Tips

Verwachtingen energieprijzen in 2025: Wat staat ons te wachten?

In dit artikel werpen we een blik op de voorspellingen voor de energieprijzen in 2025, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wat kunnen we verwachten in het komende jaar?

Welke veranderingen kunnen we verwachten in 2025?

In 2025 zul je in ieder geval rekening moeten houden met de volgende veranderingen:

  • De energiebelasting voor gas en stroom zullen worden aangepast
  • De gasprijs blijft onzeker in 2025 
  • De energieprijzen met zonnepanelen gaan drastisch veranderen
  • De netbeheerkosten voor stroom blijven onder druk staan

Veranderingen in de energiebelasting voor gas en stroom

Vanaf 2025 wordt verwacht dat de energiebelasting op gas zal stijgen, zij het niet voor iedereen gelijk. Een nieuwe hogere belastingschijf is dit jaar geïntroduceerd, en vanaf komend jaar van toepassing op huishoudens met een hoger gasverbruik. Minister Jetten heeft aangekondigd dat een gasverbruik vanaf 800 m3 in deze belastingschijf komt te vallen. 

Tegelijkertijd wordt verwacht dat de energiebelasting op stroom verder zal dalen. De exacte tarieven en impact van de nieuwe belastingschijf zullen tijdens Prinsjesdag dit jaar bekendgemaakt worden, in lijn met het coalitieakkoord.

Onzekerheid op de gasmarkt blijft ook in 2025

Hoewel de gasprijs momenteel historisch laag is, blijft er nog steeds veel onzeker op de gasmarkt. Geopolitieke conflicten en weersomstandigheden kunnen de markt ruw verstoren, door mogelijke onderbrekingen in LNG-leveringen, conflicten in strategische gaslevering regio's en een strenge winter. Experts waarschuwen voor mogelijke prijsstijgingen als deze situaties escaleren.

Impact op energieprijzen met zonnepanelen

Met het behoud van de huidige salderingsregeling zullen consumenten naar verwachting meer gaan betalen voor energie in 2025. Leveranciers zoals Vattenfall, Eneco en Essent hebben al aangegeven dat ze ook extra kosten moeten doorberekenen als gevolg van dit besluit. 

Hierdoor zullen naar verwachting meer leveranciers vaste terugleverkosten in rekening brengen en mogelijk ook hogere leveringstarieven hanteren. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt momenteel de omvang van deze kosten, wat de prijsontwikkelingen mogelijk zal beïnvloeden. We zullen deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en verslag uitbrengen over de uitkomst van het onderzoek van de ACM en de impact ervan op de energieprijzen in 2025. 

Netbeheerkosten onder druk

Het behoud van de salderingsregeling heeft ook gevolgen voor de netbeheerkosten. Met minder prikkels om zelf opgewekte stroom te gebruiken, blijft het stroomnet onder druk staan. Dit kan leiden tot verdere verhogingen van netbeheerkosten in 2025. Het uitbreiden van het stroomnet zal aanzienlijke investeringen vergen, waarbij huishoudens met zonnepanelen naar verwachting meer zullen moeten bijdragen. 

Wat kun je nu het beste doen?

Nu de gasprijs nog laag is, is het verstandig om gebruik te maken van de huidige energie aanbiedingen. Momenteel heeft een groot aantal van de leveranciers 1 of 3 jaar vaste contracten beschikbaar. Hierdoor kun je ook in 2025 gebruik maken van de lage tarieven en hoge kortingen die nu beschikbaar zijn.

Energie aanbiedingen bekijken 

Mitchell de Rooij
Geschreven door

Mitchell de Rooij

Mitchell houdt zich dagelijks bezig met de actuele energietarieven.

Lees meer berichten van Mitchell

Aanbevolen nieuws

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·05-04-2024

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Afbeelding van een stroommast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·21-03-2024

Eneco of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·15-03-2024

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen

Beste energie aanbiedingen van maart 2024
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·11-03-2024

Beste energie aanbiedingen van maart 2024

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.