Tips

Waarom energie vergelijken aankomend jaar belangrijker wordt dan ooit

Een tijd geleden is op prinsjesdag het prijsplafond aangekondigd. Nu het einde van het jaar nadert zijn de maatregelen en regels hieromheen vastgesteld. Door het prijsplafond betalen huishoudens een vast bedrag tot een maximum gebruik. Als je boven dit verbruik uitkomt gelden er andere regels. 

Alle maatregelen rondom het prijsplafond op een rij

Het energie prijsplafond houdt in dat huishoudens tot een bepaald verbruik niet meer hoeven te betalen dan een maximale vastgestelde prijs. Dit geldt voor stroom, gas en stadsverwarming. Het prijsplafond gaat in per 1 januari 2023 en is van kracht t/m 31 december 2023. De maximale tarieven voor elektriciteit, gas en stadswarmte

Elektriciteit €0,40 per kWh
Gas €1,45 per m3
Stadswarmte €47,38 per GJ

*Verbruik tot 1200 m3 gas, 2900 kWh elektriciteit & 37 GJ stadsverwarming. Let op: Kom je boven het maximum verbruik dan betaal je de marktconforme variabele tarieven die je energieleverancier hanteert.

Prijsplafond is afhankelijk van je jaarrekening

Je energierekening wordt opgesplitst in twee delen. Het maximale verbruik geldt wel over een heel jaar. Na de eerste rekening wordt je verbruik tot dan toe afgetrokken van het maximaal gestelde aantal.

Compensatie voor studentenhuizen en andere onzelfstandige wooneenheden

Huizen met blokaansluiting, een gezamenlijke gas- warmte- of elektriciteitsaansluiting, worden uitgesloten van het prijsplafond. Voor deze huishoudens komt er echter wel een andere vorm van compensatie. Hoe hoog die compensatie precies gaat zijn is nog niet helemaal duidelijk.

€190 steun in november en december 2022

Dit geldt voor huishoudens in een zelfstandige wooneenheid met blokaansluiting maar ook voor onzelfstandige huishoudens zoals studentenwoningen. 


Waarom energie vergelijken zo belangrijk is

Omdat er altijd een risico bestaat dat je over het prijsplafond uitkomt met je verbruik is het belangrijk om op te letten bij welke energieleverancier jij je contract hebt afgesloten. Kom je over het maximale verbruik dan betaal je de variabele tarieven die jouw leverancier hanteert. Het blijft daarom aankomend jaar belangrijk om te vergelijken. Energietarieven veranderen namelijk continu. Momenteel bestaat er geen mogelijkheid om een vast contract af te sluiten waardoor de energieprijzen niet vast staan. Heb jij zonnepanelen dan kan dat flink schelen op je rekening. Wek jij meer energie op dan dat je verbruikt dan lever je dit automatisch aan het energienet. Dit heet ook wel terugleveren. Energieleveranciers moeten bij het opstellen van de rekening de ‘extra’ opgewekte energie meenemen. Dit wordt in mindering gebracht van jouw totaal afgenomen energie. Leveranciers zijn vrij om de tarieven te bepalen buiten het prijsplafond om. Opmerkelijk is dat grote leveranciers zoals Eneco en Essent vanaf 1 januari hun variabele tarieven fors omhoog gooien. Let daarom goed op of jij niet te veel betaald. Overstappen van energieleverancier is kosteloos met een variabel contract. Je kan jaarlijks veel geld besparen als je dit in de gaten blijft houden. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks een check uitvoeren of je bekijkt het per kwartaal. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is jouw postcode en huisnummer invullen in de vergelijker. Om de vergelijking zo volledig mogelijk te maken zullen er wat vragen volgen over jouw situatie. Zo kan de vergelijker het aanbod hierop aanpassen.

Vergelijk energie aanbiedingen

Sander van Meggelen
Geschreven door

Sander van Meggelen

Redacteur energie. Volgt de Nederlandse energie-markt op de voet sinds 2012. 

Lees meer berichten van Sander

Aanbevolen nieuws

Afbeelding van electriciteitsmast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·22-05-2024

Vattenfall of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-05-2024

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·06-05-2024

Vattenfall’s gratis Nintendo Switch deal is terug – Mis 'm niet

man geeft geld
Lisa van Meggelen
Lisa van Gemmert
·16-04-2024

Unieke cashback op een variabel energiecontract van Frank Energie

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.