Energietarieven

Wat zijn de veranderingen voor de energie aanbiedingen na Prinsjesdag?

Op Prinsjesdag zijn een aantal punten naar voren gekomen die een grote impact zullen hebben op de energierekening en het aanbod op de energiemarkt. In dit artikel kijken we welke veranderingen er de komende maanden aan gaat komen voor energie. 

Nieuw prijsplafond voor energie

Het kabinet en de energieleveranciers zijn het eens geworden over de nieuwe maatregelen die moeten helpen de energierekening voor veel mensen omlaag te brengen. Er komt een prijsplafond voor energie die in zal officieel ingaan op 1 januari. Toch zullen de tarieven al in november worden verlaagd.  Hierdoor wil het kabinet voorkomen dat deze winter miljoenen Nederlanders niet meer hun energierekening kunnen betalen.

Voorschotbedrag verlaagd en meerjarige energiecontracten beschikbaar maken

In tussentijd worden in november en december het voorschotbedrag verlaagd en mogen energieleveranciers deze winter geen wanbetalers afsluiten. Ook wil de overheid energieleveranciers verplichten om weer vaste meerjarige energiecontracten te gaan aanbieden. Dit zal huishoudens veel meer zekerheid geven over hun termijnbedrag voor energie.

Gemiddeld  huishouden gaat ongeveer € 190 minder betalen aan energie

Het kabinet schat dat het gemiddeld huishouden ongeveer € 190 per maand minder gaan betalen voor hun energie. Er wordt momenteel uitgegaan dat je voor gas € 1,50 voor een kuub gas en € 0,70 kWh voor stroom gaat betalen. De nieuwe tarieven zouden officieel 1 januari ingaan maar het kabinet heeft met de energieleveranciers afgesproken dat de termijnbedragen al in november worden verlaagd. Dit is geldig voor een gemiddeld verbruik van 2400 kWh en 1200 m³ gas. Dit is nog steeds hoger vergeleken met eerdere jaren, maar is een stuk lager dan de huidige tarieven. Hierdoor is deze winter nog steeds belangrijk dat je zuinig bent met je gas en stroom verbruik.

De energierekening wordt binnenkort opgesplitst

De energierekening wordt  opgesplitst in twee delen: Boven en onder het vaste bedrag van het prijsplafond. Je betaald voor het deel dat boven het gemiddelde verbruik gaat de marktprijs aan de energiemaatschappij. Alles wat onder het gemiddelde verbruik zit krijgt een vast bedrag.  Door het nieuwe prijsplafond zal er in 2023 niet langer een verlaging zijn op de energiebelasting. Momenteel was de energiebelasting verlaagd van 21% naar 9%. Dit zal volgende jaar niet meer zo zijn. Daarnaast wordt door het kabinet 50 miljoen euro uitgetrokken voor een noodfonds voor mensen die niet meer hun energierekening kunnen betalen.

Wat kan ik nu het beste doen voor energie?

Binnenkort zullen  er veel meer opties beschikbaar zijn voor energiecontracten. Door lagere tarieven en de mogelijkheid tot meerjarige contracten is het belangrijk om zo goed mogelijk op de hoogte te worden gehouden als het gaat om energie aanbiedingen. Wij werken samen met Keuze.nl om het energie alert te maken. Als je je e-mailadres opgeeft zorgen wij ervoor dat je op de hoogte wordt gehouden van wanneer nieuwe energie contracten beschikbaar zijn zodat jij zo snel mogelijk kan besparen op je energie.

Meld je aan voor het energie alert

In onze energie vergelijker houden we ook het huidige aanbod bij en zorgen we ervoor dat je gemakkelijk het goedkoopste energiecontract voor jou kan vinden. Heb je nu een energie contract nodig? Kies dan het Vattenfall modelcontract.

Sander van Meggelen
Geschreven door

Sander van Meggelen

Redacteur energie. Volgt de Nederlandse energie-markt op de voet sinds 2012. 

Lees meer berichten van Sander

Aanbevolen nieuws

Afbeelding van electriciteitsmast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·22-05-2024

Vattenfall of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-05-2024

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·06-05-2024

Vattenfall’s gratis Nintendo Switch deal is terug – Mis 'm niet

man geeft geld
Lisa van Meggelen
Lisa van Gemmert
·16-04-2024

Unieke cashback op een variabel energiecontract van Frank Energie

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.