Zonnepanelen

Hoe overstappen met zonnepanelen je extra geld bespaart

Ook wanneer je eigen zonnepanelen op je dak hebt liggen en minder energie verbruikt van het openbare energienet is het interessant voor je portemonnee om energie aanbiedingen te vergelijken. Door te blijven zitten bij je huidige leverancier na de einddatum van je contract gooi je niet alleen geld weg, overstappen levert je in het geval van eigen zonnepanelen bovendien een extra besparing op. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan even mee.

Blog inhoud Besparen op je energiekosten met zonnepanelen Overstappen van energieleverancier met eigen zonnepanelen Het beste overstapmoment met zonnepanelen Energie aanbiedingen vergelijken bij zonnepanelen

“Heb je zonnepanelen op je dak? Vergelijk dan energie aanbiedingen. De kans is namelijk groot dat je ook met zonnepanelen bij een andere leverancier goedkoper uit bent.” 

Besparen op je energiekosten met zonnepanelen

Waarschijnlijk heb je zonnepanelen op je dak liggen omdat het een duurzame investering is waarmee je veel geld hoopt te besparen. Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je op je dak hebt liggen, wek je een bepaalde hoeveelheid stroom op die je of zelf verbruikt of (deels) terug levert aan het energienet. Hoe zit het ook alweer precies met kosten besparen met zonnepanelen?

Salderen en terugleveren

Als trotse bezitter van zonnepanelen verbruik je in eerste instantie zelf de stroom die je opwekt, voordat je stroom geleverd krijgt. De stroom die zelf opwekt en direct verbruikt wordt niet geregistreerd door je energiemeter – je neemt tenslotte geen stroom af van je leverancier - en zie je daarom ook niet terug op je energierekening. Je geniet in feite van gratis stroom.

Anderzijds wek je op bepaalde momenten misschien wel méér stroom op dan je zelf verbruikt. Alle kWh stroom die je teveel opwekt, lever je terug aan het energienet tegen een vergoeding. Hier wordt het pas echt interessant.

Kort gezegd is salderen dus de verrekening van de geleverde hoeveelheid stroom minus de hoeveelheid stroom die je zelf op jouw beurt terug levert aan het energienet. Je saldeert pas op het moment dat je méér energie opwekt dan je zelf verbruikt.

Aan het einde van een contractjaar met de jaarafrekening streept je energieleverancier de hoeveelheid kWh die je zelf hebt opgewekt en terug geleverd hebt weg tegen het aantal kWh dat je geleverd hebt gekregen. Je betaalt vervolgens alleen energiebelasting en BTW over het resterende energieverbruik.

Laten we salderen verduidelijken met een voorbeeld: Je energieleverancier levert je 2600 kWh stroom per jaar en je wekt zelf 1300 kWh stroom op, waarvan je 800 kWh verbruikt. Dat betekent dat je 500 kWh terug levert aan het openbare energienet. Na saldering moet je nog 2600 – 500= 2100 kWh aan je energieleverancier betalen.

Terugleververgoeding

Voor iedere kWh die je teveel opwekt en terug levert aan het openbare energienet krijg je een zogenaamde terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding voor iedere kWh stroom die je terug levert mag je energieleverancier zelf vaststellen.

De terugleververgoeding moet wel een redelijke vergoeding zijn volgens de Autoriteit Consument & Markt. Gemiddeld schommelt deze vergoeding zo rond de € 0,07 en € 0,12 cent per kWh stroom. Bekijk het overzicht van de teruglevergoeding zonnepanelen per energieleverancier.

Salderingsgrens

Aan salderen zit wel een zogenaamde salderingsgrens. Wat houdt die salderingsgrens in? Dat je nooit méér kunt salderen dan de hoeveelheid kWh stroom die je van je energieleverancier geleverd krijgt. De hoogte van de salderingsgrens is dus voor ieder huishouden anders, omdat dit samenhangt met je energieverbruik. Je vindt de salderingsgrens terug op je energierekening.

De salderingsregeling

Van de salderingsregeling in zijn huidige vorm kun je in ieder geval nog tot 2020, en misschien zelfs tot 2023 gebruik maken. Deze regeling zal op termijn vervangen worden door mogelijk een subsidieregeling. Maar wat er nu precies na 2023 gaat gebeuren met de salderingsregeling is nog onduidelijk.


Overstappen van energieleverancier met eigen zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak? Vergelijk dan energie aanbiedingen. De kans is namelijk groot dat je ook met zonnepanelen bij een andere leverancier goedkoper uit bent. Ben je nog nooit overgestapt of denk je misschien dat moet blijven zitten bij je huidige leverancier omdat je hier je zonnepanelen hebt aangeschaft? Niets is minder waar.

Je kunt gerust overstappen zodra de einddatum van je energiecontract afloopt. Of stap eerder over wanneer je nieuwe energieleverancier je mogelijke opzegvergoeding overneemt. Als nieuwe klant betaal je door over te stappen lagere energietarieven voor stroom & gas, of voor alleen stroom.

Daarnaast ben je vaak duurder uit zodra je energiecontract afloopt en kost het je geld wanneer je blijft zitten bij je huidige leverancier. Je energieleverancier mag namelijk variabele energietarieven rekenen na de einddatum van je contract. Je betaalt dan zogenaamde slaaptarieven voor energie. Deze tarieven liggen vrijwel altijd hoger dan de energietarieven gedurende je contract. Zonde toch? Ook met zonnepanelen is het dus gunstig om de energietarieven in de gaten te houden.

Wanneer je bovendien overstapt met een energie aanbieding met welkomstkorting of cashback krijg je nog eens tot wel honderden euro’s korting op je jaarrekening. Bingo! Dat levert je een dubbele besparing op. Dus, waarom zou je nog blijven zitten waar je zit wanneer je contract afloopt?

Terugleververgoeding bij overstappen

“Maar als ik overstap ben ik zeker de zelfopgewekte stroom die ik over heb kwijt?” is een vraag die we ook wel eens voorbij horen komen. Nee, wanneer je overstapt van energieleverancier krijg je voor de resterende stroom die je zelf hebt opgewekt en niet meer verbruikt ook gewoon een terugleververgoeding van je energieleverancier. Je bent het dus niet zomaar kwijt.

Direct naar de vergelijker


 

Het beste overstap moment met zonnepanelen

We gaan ervan uit dat je natuurlijk zo goed mogelijk wil profiteren van de stroom die je zelf hebt opgewekt. Wat is dan het beste moment om over te stappen met zonnepanelen? Dat is net na de zomermaanden, rond september en oktober. Met eigen zonnepanelen moet je er namelijk rekening mee houden dat je op het overstapmoment ongeveer evenveel kWh stroom hebt opgewekt als dat je tot dan toe hebt verbruikt. Dit zit als volgt.

Gedurende de zomermaanden verbruik je over het algemeen het minste stroom en wek je vaak ook de meeste hoeveelheid stroom op met je zonnepanelen vanwege het grote aantal zonuren. Stap je over op het moment dat je méér terug levert dan je hebt verbruikt, dan krijg je voor die resterende kWh een terugleververgoeding, en deze vergoeding ligt lager dan de salderingstarieven die gelijk zijn aan je energietarieven voor stroom. In feite gooi je daarmee dus geld weg.

Stap je daarom nét na de zomermaanden over, dan is het verschil tussen de hoeveelheid stroom die je geleverd krijgt en wat je zelf hebt opgewekt het kleinst. Nu is dus een goed moment om je alvast te oriënteren en energie aanbiedingen te vergelijken!

Beste overstapmoment tip

Loopt je contract af in de winter en besluit je om dan over te stappen? Houdt dan rekening met een mogelijke naheffing van je energieleverancier, omdat je in de wintermaanden méér stroom verbruikt en relatief weinig opwekt.


[overstapalarm]

Wil je weten wanneer jij het beste kunt overstappen? Vul dan de overstapwekker in. Zo betaal je geen dag teveel voor je energie en stap je altijd in op de beste energie aanbiedingen van het moment.

Energie aanbiedingen vergelijken bij zonnepanelen

Wil jij ook tot slot extra besparen met je zonnepanelen en overstappen via een energie aanbieding? Vul dan onze vergelijker in en vink daarbij aan dat je gebruik wil maken van terugleveren. Hierbij geef je eenvoudig aan hoeveel kWh stroom je zelf opwekt.

In de resultaten van de vergelijking zie je vervolgens per leverancier hoeveel korting je dat oplevert op basis van de energietarieven door middel van salderen. Ook zie je meteen of bij dat contract een mooie welkomstkorting of cashback zit. Zo pak je die extra korting mee op je energiecontract!

Wil je tot slot lagere energietarieven met een cadeau(bon) bij je energiecontract? Ook dat kan wanneer je eigen zonnepanelen hebt. Je selecteert dan eenvoudig in de filters van de vergelijker dat je op zoek bent naar een energie aanbieding met cadeau.

Twijfel je nog om over te stappen? Weet dat het je juist kost als je blijft zitten na de einddatum van je contract. En weest gerust, overstappen is altijd gratis! En je komt geen moment zonder gas & stroom te zitten met de gratis overstapservice. Dat wil zeggen dat wanneer je via onze website overstapt, je huidige- en nieuwe leverancier jouw overstap voor je regelen. Jij hoeft verder niets te doen.

Bekijk energie aanbiedingen


 

Melvin Paalvast
Geschreven door

Melvin Paalvast

Redacteur energie. Dagelijks bezig om de beste energie aanbiedingen te vinden.

Lees meer berichten van Melvin

Aanbevolen nieuws

man geeft geld
Lisa van Meggelen
Lisa van Gemmert
·16-04-2024

Unieke cashback op een variabel energiecontract van Frank Energie

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·05-04-2024

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Afbeelding van een stroommast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·21-03-2024

Eneco of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·15-03-2024

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.