Tips

Betaal jij slaaptarieven? Dit is wat je er aan kunt doen

Geert Wirken
14-05-2018

Vind je overstappen van energieleverancier gedoe? Zonde, want niet overstappen van energieleverancier heeft ook een prijs. Vaak een hogere prijs. Veel huishoudens betalen namelijk zogenaamde ‘slaaptarieven’ voor hun energie, en misschien jij ook wel. Wil je voorkomen dat je slaaptarieven betaalt en daardoor tot wel honderden euro’s per jaar duurder uit bent? Lees dan even verder. Wij leggen je kort uit hoe je altijd kan instappen op de laagste energietarieven en beste energie aanbiedingen. Dit heb je namelijk in een paar minuten geregeld.

Heb je een vast energiecontract met een looptijd van 1,2,3 of 5 jaar en is de einddatum in zicht of zelfs al verlopen? Dan is het goed om te weten wanneer de einddatum van je energiecontract voorbij is, deze automatisch wordt omgezet in een onbepaalde tijd contract. Maakt dat uit?

Het kan natuurlijk zijn dat je dik tevreden bent met je huidige energieleverancier, dat horen we altijd graag. Maar wist je dat je na afloop van je vaste contract voor bepaalde tijd slaaptarieven betaalt? Doordat je slaaptarieven betaalt ben is de kans groot dat je de besparing die je opdeed tijdens de looptijd van je contract met een jaar alweer kwijt bent als je blijft zitten waar je zit. En dat zou jammer zijn.

Bij een contract voor onbepaalde tijd hoeven energieleveranciers jou niet meer de vaste lagere tarieven aan te bieden die golden tijdens de looptijd van je contract en wordt je automatisch overgezet op variabele tarieven.

 

Wat zijn slaaptarieven?

Wanneer je al lange tijd niet bent overgestapt (na het einde van je contract) of überhaupt nog nooit bent overgestapt, betaal je als bestaande klant aan jouw energieleverancier hogere en variabele energietarieven dan wanneer je na afloop van contractdatum overstapt op een nieuwe energie aanbieding met vast contract voor bepaalde tijd.

Nieuwe klanten die overstappen naar dezelfde energieleverancier als jij waar momenteel zit, zijn daarmee goedkoper uit dan jij. En dat terwijl de energie voor iedere klant hetzelfde is. Dat is iets om over na te denken, toch?

Hogere energiekosten bij hetzelfde verbruik

Bij een contract voor onbepaalde tijd hoeven energieleveranciers jou niet meer de vaste lagere tarieven aan te bieden die golden tijdens de looptijd van je contract en wordt je automatisch overgezet op variabele tarieven. Variabele tarieven liggen vrijwel altijd hoger dan vaste tarieven.

Ook al denk je misschien dat het maar om een paar cent per KWh stroom of m3 gas gaat, dit kan op jaarbasis al gauw oplopen tot enkele honderden euro’s afhankelijk van je verbruik. Maar ook bij hetzelfde verbruik ben je altijd iets duurder uit.

Met slaaptarieven hef je je eerdere korting vaak snel alweer op

Bovendien is het financiële voordeel met de welkomstkorting of cashback vaak binnen een jaar tijd alweer nihil of gelijk als je niet overstapt op een nieuwe energie aanbieding met welkomstkorting of cashback. En dat is zonde.


 

Maar variabele tarieven kunnen toch ook dalen?

Het kan zijn dat je nog niet bent overgestapt omdat je ervan uit gaat dat de variabele tarieven ook kunnen dalen, wanneer energieleveranciers hun variabele energietarieven wijzigen per 1 januari en per 1 juli. Het klopt inderdaad dat variabele tarieven ten opzichte van elkaar kunnen dalen of stijgen.

Maar de vaste tarieven liggen voor jou als nieuwe klant in bijna alle gevallen alsnog lager dan wanneer de variabele tarieven van je huidige energieleverancier omlaag gaan. Verkijk je hier dus niet op.

Daarnaast geven energieleveranciers alleen welkomstkorting of cashback op een vast energiecontract. Omdat de korting kan oplopen tot honderden euro’s per jaar, ben je per saldo gewoon goedkoper uit als je overstapt via energie aanbiedingen met een vast contract voor bepaalde tijd.

Een variabel contract kan handig zijn als je nog even wil wachten

Natuurlijk zijn er ook redenen om juist wel te kiezen voor een variabel contract. Zo ben je met een variabel contract altijd vrij om per direct over te stappen. Dit is handig als er momenteel geen energie aanbieding is die je bij je past en je liever nog even wacht.

Wil je weten wat nog meer voor- en nadelen zijn van vaste tarieven en variabele tarieven? Lees dan ook onze blog over vaste- en variabele energietarieven. Zo weet wat het beste bij je past.


 

Kies voor de laagste energiekosten bij je overstap

We raden je tot slot aan om altijd over te stappen via een vergelijkingswebsite en niet rechtstreeks via de website van de energieleverancier. Alleen dan profiteer je maximaal van een welkomstkorting, cashback of cadeau bij je energiecontract én natuurlijk lage vaste energietarieven. Maar waarom?

Energieleveranciers willen allemaal graag bovenaan staan op vergelijkingswebsites omdat ze weten dat het jou als consument een hoop tijd scheelt om een goedkoop energiecontract af te sluiten via een vergelijkingssite, en niet via hun website. De concurrentie is daarom behoorlijk groot en daar pluk jij als consument de vruchten van in de vorm van de laagste energiekosten, via een vergelijkingssite.

Overstappen via onze website

Pak daarom de kans om een goedkoop vast energiecontract voor bepaalde tijd af te sluiten en voorkom dat je slaaptarieven betaalt.

Vul de vergelijker in op onze website en bekijk welke energieleverancier het goedkoopst is op jouw adres. Of bekijk meteen de meest actuele energie aanbiedingen op onze website bij een vast contract voor bepaalde tijd.

Geert Wirken
Geschreven door

Geert Wirken

Specialist op het gebied van energiecontracten. Houdt zich sinds 2016 professioneel bezig met energie-aanbiedingen.

Lees meer berichten van Geert

Aanbevolen nieuws

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·18-07-2024

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties

Twee cadeaus naast elkaar
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·09-07-2024

Grootste energie cadeau ooit bij een energiecontract

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·01-07-2024

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·20-06-2024

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.