Wat is een vast energiecontract?

Met een vast energiecontract zet je de leveringstarieven voor gas en/of stroom vast voor een bepaalde looptijd. Meestal is dit een energiecontract voor 1 of 3 jaar. Een vast contract heeft bepaalde voordelen en is vaak de meest voordelige keuze. Waarom? Dat leggen we je uit.

Energie met kado

Energie vast of variabel?

De meeste huishoudens kiezen voor een vast energiecontract wanneer ze overstappen. Waarom? Een vast energiecontract biedt je zekerheid omdat je van tevoren weet wat je maandelijks gaat betalen. Zo kom je niet gaandeweg je contract voor verrassingen te staan, zoals het geval is bij een variabel energiecontract.

Een variabel contract is voor onbepaalde tijd en heeft geen einddatum. Bij een variabel contract kunnen de leveringskosten voor gas en stroom twee keer per jaar wijzigen: op 1 januari en 1 juli. Wanneer de leveringskosten voor gas en stroom stijgen, kan dit een groot verschil uitmaken voor je energierekening. Zo kan het dat je tot wel tientallen euro’s meer moet betalen voor hetzelfde verbruik dan voor de prijswijziging. Een risico dus.

Een variabel energiecontract is altijd per direct opzegbaar met een maand opzegtermijn. Heb je nu een variabel contract? Dan kun je dus meteen overstappen.

Voordelen van een vast energiecontract

Een groot voordeel van vaste energiecontracten is dat deze in combinatie met mooie energie aanbiedingen worden aangeboden. In tegenstelling tot variabele contracten waarbij je vrijwel nooit gebruik kunt maken van een energie aanbieding.

Door over te stappen naar een vast energiecontract heb je vaak de keuze uit een aanbieding met een welkomstkorting, cashback of cadeau. Daarmee bespaar je al gauw tot honderden euro’s per jaar op je energierekening door alleen al over te stappen.

En omdat de leveringstarieven doorgaans ook lager liggen voor nieuwe klanten (deze kunnen wekelijks veranderen) kun je hiervan extra profiteren zodra je instapt. Zonde dus om te blijven zitten met een variabel energiecontract met hogere tarieven en zonder korting, toch?

Energie aanbiedingen met een vast contract vergelijken

Wanneer je energie aanbiedingen met vaste contracten gaat vergelijken, zie je dat je energie kunt afnemen in combinatie met een eenmalige welkomstkorting, cashback of cadeau. Dit is mooi meegenomen, maar vergeet daarbij niet dat de energietarieven per leverancier behoorlijk kunnen verschillen. Met onze energievergelijker zie je ook direct hoeveel de maandprijs is inclusief de korting.

Door de energievergelijker op deze website te gebruiken pak je een hoge welkomstkorting of cadeau mét lage energietarieven. Bovendien vind je exclusieve aanbiedingen die alleen via deze website te vinden zijn.

  • Exclusieve aanbiedingen
  • Groot aanbod energie aanbiedingen
  • Makkelijk en snel overstappen

Overstappen naar een vast contract

1

Check of je contractvrij bent

Kijk op je huidige contract naar de contractdatum. Is deze al verlopen of verloopt die bijna? Dan kan je een nieuw contract afsluiten. Zit je al jaren bij dezelfde energieleverancier? Dan heb je een contract voor onbepaalde tijd en kan je gewoon overstappen!
2

Kies een energie aanbieding

Maak je keuze uit de energie aanbiedingen en bekijk de maandprijs op basis van jouw verbruik en postcode. Vul vervolgens via de link het online aanmeldformulier in. Je ontvangt dan binnen 2 werkdagen een bevestiging van je aanmelding.
3

Controleer je eindafrekening

Je oude leverancier stuurt je de eindafrekening. Check nog even of alles klopt. Dat is het, je bent overgestapt. Geniet van je aanbieding!

Welke tarieven laat je vastzetten met een vast contract?

Het vastzetten van de tarieven gaat maar over een deel van je energiekosten, namelijk de leveringskosten voor gas en stroom. De rest van je energiekosten staat niet van tevoren vast en zijn voor ieder huishouden gelijk. Zo betaalt iedereen dezelfde tarieven aan energiebelasting, overheidsheffingen en netbeheerkosten per regio. Maar de exacte hoogte hiervan is wel direct gekoppeld aan jouw energieverbruik.

Tarieven die je laat vastzetten:

  1. Variabele leveringskosten per kWh stroom en m3 gas.
  2. Vastrecht

De overige energiekosten: belastingen en heffingen die voor ieder huishouden gelijk zijn, veranderen ieder jaar per 1 januari. De hoogte hiervan wordt bepaald door de overheid. De netbeheerkosten worden vastgesteld door de netbeheerder.

Variabele contracten de voor- en nadelen

Hogere tarieven

Ongeveer de helft van alle huishoudens heeft op dit moment een variabel energiecontract. Niet omdat ze hier perse voor kiezen. In de meeste gevallen vergeten ze over te stappen. Omdat je energiecontract niet stilzwijgend verlengd mag worden, wordt deze automatisch omgezet in een variabel contract met variabele tarieven. Variabele tarieven liggen bijna altijd hoger dan vaste tarieven.

Weinig energie aanbiedingen

Energieleveranciers geven vrijwel nooit iets extra’s bij een variabel energiecontract om jou als nieuwe klant te binden. Door voor een vast energiecontract te kiezen bespaar je dus gemakkelijk tot honderden euro’s, of kun je een mooi cadeau bij je contract kiezen om jezelf of iemand anders mee te verblijden!

De flexibiliteit van een variabel contract

Is een variabel energiecontract dan nooit verstandig? Nee, zeker wel. Maar eigenlijk alleen in specifieke situaties waarin je bijvoorbeeld tijdelijk ergens komt te wonen en waarbij je niet te lang aan een energiecontract vast wilt zitten. De flexibiliteit die een variabel contract je in zo’n situatie biedt, is erg handig. Maar zo wordt een variabel energiecontract maar weinig ingezet, waardoor het merendeel van de huishoudens onnodig meer betaalt aan energiekosten.

Wij raden je daarom aan vaste energiecontracten te vergelijken met een energie aanbieding als je op dit moment een variabel contract hebt of de einddatum van je vaste contract bijna afloopt.

Energie aanbiedingen met cashback en korting

Energieleverancier Energie aanbieding Contractduur
Innova Vaste lage prijs 1 jaar Meer info
Gewoon energie Vast 1-jaar contract 1 jaar Meer info
Shell energy € 100,- Cashback 1 jaar Meer info
Engie € 250,- cashback 1 jaar Meer info
Pure energie € 70,- korting 1 jaar Meer info
NLE € 200,- korting 1 jaar Meer info
Powerpeers € 200,- cashback 1 jaar Meer info
Nuon € 45,- korting 1 jaar Meer info
Vandebron € 150,- korting 1 jaar Meer info
Essent € 100,- korting 1 jaar Meer info