Wat is een vast energiecontract?

Met een vast energiecontract zet je de leveringstarieven voor gas en/of stroom vast voor een bepaalde looptijd. Meestal is dit een energiecontract voor 1 of 3 jaar. Een vast contract heeft bepaalde voordelen en is vaak de meest voordelige keuze. Waarom? Dat leggen we je uit.

Bekijk energie aanbiedingen met cashback en korting

Energie aanbiedingen met een vast contract vergelijken

Wanneer je energie aanbiedingen met vaste contracten gaat vergelijken, zie je dat je energie kunt afnemen in combinatie met een eenmalige welkomstkorting, cashback of cadeau. Dit is mooi meegenomen, maar vergeet daarbij niet dat de energietarieven per leverancier behoorlijk kunnen verschillen. Met onze energievergelijker zie je ook direct hoeveel de maandprijs is inclusief de korting.

Door de energievergelijker op deze website te gebruiken pak je een hoge welkomstkorting of cadeau mét lage energietarieven. Bovendien vind je exclusieve aanbiedingen die alleen via deze website te vinden zijn.

Exclusieve aanbiedingen

Groot aanbod energie aanbiedingen

Makkelijk en snel overstappen

Stap 1

Check of je contractvrij bent

Bekijk de einddatum van je contract. Al een ouder contract? Vaak kun je maandelijks opzeggen.
Overstappen aanmelden
Stap 2

Kies een welkomstcadeau

Vul vrijblijvend het aanmeldformulier in van je aanbieding. Je krijgt gelijk bevestiging.
uitleg over energie aanbiedingen
Stap 3

Controleer je eindafrekening

Je oude leverancier stuurt je de eindafrekening. Geniet van je aanbieding!
Energie rekening

Welke tarieven laat je vastzetten met een vast contract?

Het vastzetten van de tarieven gaat maar over een deel van je energiekosten, namelijk de leveringskosten voor gas en stroom. De rest van je energiekosten staat niet van tevoren vast en zijn voor ieder huishouden gelijk. Zo betaalt iedereen dezelfde tarieven aan energiebelasting, overheidsheffingen en netbeheerkosten per regio. Maar de exacte hoogte hiervan is wel direct gekoppeld aan jouw energieverbruik.

Tarieven die je laat vastzetten:

  1. Variabele leveringskosten per kWh stroom en m3 gas.
  2. Vastrecht

De overige energiekosten: belastingen en heffingen die voor ieder huishouden gelijk zijn, veranderen ieder jaar per 1 januari. De hoogte hiervan wordt bepaald door de overheid. De netbeheerkosten worden vastgesteld door de netbeheerder.

Variabele contracten de voor- en nadelen

Hogere tarieven

Ongeveer de helft van alle huishoudens heeft op dit moment een variabel energiecontract. Niet omdat ze hier perse voor kiezen. In de meeste gevallen vergeten ze over te stappen. Omdat je energiecontract niet stilzwijgend verlengd mag worden, wordt deze automatisch omgezet in een variabel contract met variabele tarieven. Variabele tarieven liggen bijna altijd hoger dan vaste tarieven.

Weinig energie aanbiedingen

Energieleveranciers geven vrijwel nooit iets extra’s bij een variabel energiecontract om jou als nieuwe klant te binden. Door voor een vast energiecontract te kiezen bespaar je dus gemakkelijk tot honderden euro’s, of kun je een mooi cadeau bij je contract kiezen om jezelf of iemand anders mee te verblijden!

De flexibiliteit van een variabel contract

Is een variabel energiecontract dan nooit verstandig? Nee, zeker wel. Maar eigenlijk alleen in specifieke situaties waarin je bijvoorbeeld tijdelijk ergens komt te wonen en waarbij je niet te lang aan een energiecontract vast wilt zitten. De flexibiliteit die een variabel contract je in zo’n situatie biedt, is erg handig. Maar zo wordt een variabel energiecontract maar weinig ingezet, waardoor het merendeel van de huishoudens onnodig meer betaalt aan energiekosten.

Wij raden je daarom aan vaste energiecontracten te vergelijken met een energie aanbieding als je op dit moment een variabel contract hebt of de einddatum van je vaste contract bijna afloopt.

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.