Energietarieven

Deze belangrijke veranderingen voor je energierekening gelden in heel 2023

Nu het nieuwe jaar net is begonnen, is het goed om eens te kijken wat er dit jaar verandert voor je energierekening. Een aantal belangrijke wijzigingen zijn per 1 januari ingegaan en lopen door tot 31 december. We bespreken de drie belangrijkste veranderingen met je.

1. Het prijsplafond verlaagt (deels) je energierekening

Voor heel 2023 is het langverwachte prijsplafond op energie ingegaan voor huishoudens met een eigen energieaansluiting. Dit geldt voor alle type energiecontracten. Het prijsplafond in het kort: Tot een totaalverbruik van 2900 kWh stroom, 1200 m3 gas en 37 GJ warmte in 2023 betaal je lagere vaste leveringstarieven.

  • € 0,40 per kWh stroom
  • € 1,45 per m3 gas
  • € 47,38 per GJ

Voor al je verbruik boven het prijsplafond, betaal je de huidige markttarieven van je leverancier. Daarbij maakt het een behoorlijk verschil bij welke leverancier je zit op dit moment. De verschillen zijn groot. Zit je bijvoorbeeld bij een variabel contract van Budget Energie, of een dynamisch contract van NextEnergy, dan betaal je variabele leveringskosten die nét boven het prijsplafond liggen. Bij Budget Energie betaal je op dit moment rond de € 0,50 per Kwh en € minder dan € 1,50 per m3 gas. In vergelijking met sommige andere leveranciers: bij Eneco en Essent betaal je op dit moment torenhoge variabele leveringskosten van zo’n € 4,50 per m3 gas en een variabele stroomprijs van tegen de € 1,- per kWh. Zelfs met het prijsplafond van kracht blijft energie aanbiedingen vergelijken dus belangrijk. Zeker wanneer je weet dat je verbruik deels boven het prijsplafond uit zal komen. Het prijsplafond hebben wij verwerkt in onze energievergelijker.

Bekijk alle energie aanbiedingen

Vergelijk ook energie aanbiedingen als je onder het prijsplafond blijft

Blijf je dit jaar met je energieverbruik onder het maximale verbruik van het prijsplafond? Ook dan kan het ook nog steeds interessant voor je portemonnee zijn om energie aanbiedingen te checken vanwege de vaste leveringskosten. Dit is een vast bedrag (soort administratiekosten) dat je voor zowel gas en stroom betaalt en is onafhankelijk van je verbruik. Afhankelijk van bij welke leverancier je zit kun je op basis van de vaste leveringskosten ook nog eens tientallen euro’s duurder of goedkoper uit zijn. Zo zijn er op dit moment verschillen van zo’n € 30,- per product per jaar.

Dynamische contracten nu extra interessant met de lage gasprijs

Ben je (bijna) contractvrij? Of ga je een eerste energiecontract afsluiten? Kijk dan ook met vergelijken eens naar het aanbod van dynamische energiecontracten
Dit type contract is nu extra interessant als je ook nog gas afneemt. De gasprijs staat de laatste tijd op een heel laag punt sinds tijden, zo rond de € 1,60 per m3. Met een dynamisch contract profiteert je direct van deze lage gasprijs op de handelsmarkt.


2. Energiebelastingen verhoogd en samengevoegd

Naast de invoering van het prijsplafond, zijn ook de energiebelastingen dit jaar aangepast. Wij hebben deze veranderingen van de energiebelasting ook al doorgevoerd onze vergelijker. Wat moet je weten?

Btw op energie weer naar 21%

Afgelopen jaar was de btw op energie tijdelijk verlaagd naar 9% om de stijgende energiekosten te drukken. In heel 2023 betaal je weer 21% btw op energie. Dit geldt zowel voor stroom, gas en stadsverwarming. Je betaalt dit tarief voor alle onderdelen die met de levering van energie te maken hebben. Dus over alle leveringskosten, netbeheerkosten én over overheidsheffingen.

Belasting op gas en stroom iets omhoog

Tegelijkertijd zijn de energiebelastingen op gas én stroom allebei een beetje verhoogd dit jaar. De energiebelasting op gas is € 0,59 per m3 gas en voor stroom betaal je € 0,15 per kWh meer belasting. In deze tarieven zit de 21% btw al verrekend.

Opslag Duurzame Energie-heffing naar € 0,00

Vanaf 2023 is de ODE-belasting samengevoegd met de energiebelasting. Je betaalt daarom € 0,00 ODE-heffing. Op de hoogte van de energiebelasting heb je niet direct invloed. Dit wordt ieder jaar bepaald vanuit de overheid en is bij alle leveranciers hetzelfde. Wel betaal je minder energiebelasting als je ook minder energie verbruikt. Onder het prijsplafond zit de 21% daarin verrekend, hiervan zul je dus minder merken. Maar kom je met je verbruik boven het prijsplafond uit, dan merk je het wel. Probeer daarom ook zuinig met energie om te gaan. 


3. Minder heffingskorting op energie dan vorig jaar

Tot slot ontvang je in 2023 een lagere heffingskorting op je energie. De ‘vermindering energiebelasting’, ofwel de heffingskorting die ieder huishouden ontvangt is dit jaar verlaagd naar € 596,85. Vorig jaar werd deze nog tijdelijk verhoogd met € 265,-.

Bekijk alle energie aanbiedingen

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·05-04-2024

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Afbeelding van een stroommast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·21-03-2024

Eneco of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·15-03-2024

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen

Beste energie aanbiedingen van maart 2024
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·11-03-2024

Beste energie aanbiedingen van maart 2024

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.