Dynamisch energiecontract

Energie aanbiedingen met dynamisch contracten kunnen op dit moment voordeliger zijn.

Steeds meer leveranciers hebben energie aanbiedingen met dynamisch contracten tegen inkooptarieven. Bekijk of een dynamisch contract bij je past, vergelijk de prijzen en stap over. Alle dynamische energiecontracten vind je op deze pagina.

Illustratie van een dynamisch energietarieven op een tablet

Alle aanbiedingen met dynamische energiecontract

Uitgelicht: NextEnergy dynamisch energiecontract

Bij de meeste leveranciers met dynamische contracten kan je daadwerkelijke maandbedrag sterk wisselen per maand. Bij NextEnergy betaal je wél een vast voorschotbedrag per maand, afgestemd op je geschatte verbruik over een heel jaar.

Bekijk de NextEnergy energie aanbieding →

Laagste dynamische tarieven

Slimme app voor goedkope energie momenten

Vast voorschotbedrag per maand

Stap 1

Check of je contractvrij bent

Bekijk de einddatum van je contract. Al een ouder contract? Vaak kun je maandelijks opzeggen.
Overstappen aanmelden
Stap 2

Kies een welkomstcadeau

Vul vrijblijvend het aanmeldformulier in van je aanbieding. Je krijgt gelijk bevestiging.
uitleg over energie aanbiedingen
Stap 3

Controleer je eindafrekening

Je oude leverancier stuurt je de eindafrekening. Geniet van je aanbieding!
Energie rekening

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een energiecontract waarbij de variabele leveringstarieven voor gas en stroom direct gekoppeld zijn aan de inkoopprijs op de ‘spotmarkt’. De spotmarkt is een energiebeurs waarop leveranciers een dag van tevoren hun energie aanbieden, en kopen. 

Voor stroom wisselt de prijs per kWh ieder uur, voor gas komt dagelijks een ander inkooptarief per m3 tot stand. Deze inkoopprijzen rekent je leverancier ook door aan jou als consument.

 

Hoe werkt de prijsopbouw van dynamische contracten?

Dynamische contracten hebben een sterk wisselend prijskarakter omdat de prijzen iedere dag verschillen, afhankelijk van de vraag en aanbod op de beurs. 

Van tevoren is dus niet precies te voorspellen hoe de prijs zich zal ontwikkelen. De prijs die je als consument betaalt voor de variabele leveringstarieven is de prijs die op de beurs tot stand is gekomen de dag ervoor. 

Voor dynamische contracten geldt: hoe meer vraag er is naar energie, des te hoger de inkoopprijs. En andersom. Wanneer er op piek-momenten op de dag veel energie verbruikt wordt, ligt de inkoopprijs dus hoger. Op rustige momenten - je zou kunnen zeggen dal-momenten- is energie goedkoper. Alleen de variabele leveringstarieven wisselen dagelijks van prijs. De vaste levergingskosten, die je ook bij iedere leverancier betaalt, wisselen niet dagelijks mee.

 

Welke leveranciers bieden een dynamisch energiecontract aan?

Op dit moment zijn er zo’n 12 leveranciers die dynamische energiecontracten aanbieden. Dit zijn bijna allemaal nieuwe en kleine partijen. Grotere leveranciers zoals Vattenfall, Budget Energie en Eneco bieden dit type contract nog niet aan. Je kunt nu bij ons op Energie Aanbiedingen dynamische energiecontracten vergelijken van de volgende leveranciers:

Bij zowel NextEnergy als Frank Energie kun je dynamische contracten voor gas én stroom afsluiten. Tibber levert dynamische contracten voor alleen stroom.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een dynamisch energiecontract?

Aan dynamische contracten kleven zowel voor- en nadelen. Bekijk daarom goed of een dynamisch energiecontract bij je past.

Voordelen dynamisch energiecontract:

 • Door je verbruik slim te sturen op de momenten dat energie het goedkoopst is op de dag, betaal je minder
 • Leveranciers lopen minder risico met dynamische contracten, je betaalt daarom geen opslag op je leveringstarief
 • Elke leverancier heeft een slimme app die je een seintje geeft wanneer energie op de dag het goedkoopst is
 • Als je een hoog stroomverbruik hebt kan het sneller voordeliger zijn
 • Leveranciers verdienen niet aan jouw verbruik met dynamische contracten
 • Je betaalt alleen een kleine maandelijkse bijdrage aan administratiekosten
 • Inkoopprijzen op de spotmarkt worden goedkoper als de prijzen dalen, die dan direct doorberekend worden aan jou als klant. Dit kan goedkoper uitpakken dan met een variabel- of vast contract

Nadelen dynamisch energiecontract:

 • Dynamische contracten zijn financieel onvoorspelbaar, omdat je van tevoren niet weet wat wat de inkoopprijzen zullen zijn
 • Het is pas stukken voordeliger als je echt bereid bent je energieverbruik aan te passen naar de goedkoopste momenten op de dag
 • Inkoopprijzen op de spotmarkt worden duurder als de prijzen stijgen, die direct doorberekend worden aan jou als klant. Dit kan duurder uitpakken dan met een variabel- of vast contract
 • Niet alle leveranciers werken met een vast voorschotbedrag per maand, zoals NextEnergy. Je daadwerkelijke energiekosten per maand kunnen daardoor sterk wisselen
 • Bij sommige leveranciers, zoals Frank Energie, betaal je een dubbel voorschot in de wintermaanden, dit moet je financieel kunnen dragen
 • Je hebt een slimme meter nodig
 • Er geldt geen maximumtarief voor de inkoopprijs

Wat zijn de verschillen tussen een dynamisch- variabel- en vast energiecontract?

Twijfel je of een dynamisch contract bij je past? Hieronderzetten we nog even de belangrijkste verschillen en kenmerken op een rijtje van vaste-, variabele- en dynamische contracten.

 

Dynamisch contract:

 • Variabele leveringstarieven tegen inkoopprijs
 • Stroomprijs wisselt per uur
 • Gasprijs wisselt per dag
 • Een prijs stijging of- daling heeft meteen effect op je kosten
 • Is meestal altijd dagelijks opzegbaar en hanteert geen opzegtermijn

 

Variabel contract:

 • Heeft geen vaste looptijd en kun je maandelijks opzeggen na één maand, met een opzegtermijn van 30 dagen
 • De variabele leveringstarieven worden meerdere keren per jaar aangepast, meestal per maand of per kwartaal. Je leverancier brengt je 30 dagen van tevoren op de hoogte van een wijziging van de tarieven.

Bekijk hier de beste deals met een variabel energiecontract

 

Vast contract:

 • Variabele leveringstarieven staan voor minimaal een jaar vast, maar kan ook voor 3 jaar of 5 jaar, afhankelijk van je keuze
 • Je betaalt gedurende de hele looptijd dezelfde leveringstarieven. Dit is gunstig als de prijzen stijgen, maar je profiteert niet wanneer de tarieven dalen.
 • Is niet kosteloos tussentijds opzegbaar, behalve binnen de switchtermijn van leveranciers
 • Je hebt een opzegtermijn van 30 dagen

 

Wanneer kun je het beste voor een dynamisch contract kiezen?

Het concept van een dynamisch contract moet natuurlijk vooral bij je passen. Niet voor iedereen is de dagelijkse onzekerheid over de tarieven geschikt, of hebben niet de financiele buffers. Zij kunnen beter kiezen voor een vast- of variabel contract. Maar er zijn juist situaties die een dynamisch energiecontract heel interessant maken.

Als je stroomverbruik hoog is, kan een dynamisch contract een voordeligere keuze zijn als je bereid bent je verbruik slim aan te passen op de goedkopere momenten. Heb je thuis een auto met laadstekker? Dan is een dynamisch energiecontract ook interessant als je buiten de piekmomenten om je auto laadt.

Heb je thuis zonnepanelen? Dan is een dynamisch contract minder aantrekkelijk. Salderen is namelijk vaak onvoordeliger met een dynamisch contract.

Dynamische energiecontracten

Leverancier Type aanbieding Contractduur Meer
Budget Energie Dynamische tarieven + € 180,- cashback dynamisch Bekijk
Frank Energie Dynamische tarieven + € 190,- cashback dynamisch Bekijk
Coolblue Energie Dynamisch energiecontract dynamisch Bekijk
Tibber Dynamisch stroomcontract dynamisch Bekijk
NextEnergy Dynamisch contract dynamisch Bekijk
© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.