Energietarieven

Energie vergelijken bij verbruik boven het energie prijsplafond

In het afgelopen jaar zijn de prijzen voor stroom en gas flink omhoog geschoten. Dit door onrust in Europa en door andere marktwerkingen. Gelukkig zijn de prijzen de laatste weken weer aan het dalen. Om de kosten voor stroom en gas te beperken, is er sinds begin dit jaar het energie prijsplafond ingesteld. Met het energieprijsplafond is een maximaal bedrag afgesproken voor wat stroom en gas maximaal mag kosten. Deze prijsafspraken zijn gemaakt voor een maximaal verbruik van 2900 kWh en 1200 m3.

Vaste energie prijzen tot het prijsplafond

Voor het verbruik tot het prijsplafond zijn vaste tarieven bepaald. Deze zijn vastgesteld op € 0,40 per kWh voor stroom en € 1,45 per m3 voor gas. Deze tarieven gelden voor het verbruik tot 2900 kWh en 1200 m3. Alleen voor de leveringstarieven zijn vaste tarieven vastgesteld, de vastrecht kosten kunnen per energieleverancier nog sterk verschillen. Op dit moment biedt Budget Energie al tarieven aan die onder het prijsplafond liggen.

Welke kosten betaal ik voor energie als ik meer verbruik dan het prijsplafond?

Op het moment dat je meer verbruikt dan het maximaal vastgestelde verbruik van 2900 kWh en 1200 m3, betaal je het dan geldende markttarief. Het gaat hierbij alleen om het verbruik wat boven dit maximum uitkomt, voor alles eronder betaal je de tarieven van het prijsplafond. De tarieven van de meeste grote energieleveranciers liggen nog ruim boven het prijsplafond. De enige energieleverancier die nu lagere tarieven dan het energieprijsplafond aanbieden, is Budget Energie. Hier betaal je € 5,99 per maand per product voor het vastrecht.

  • Stroom € 0,39 per kWh
  • Gas € 1,39 per m3.

Ook de tarieven van Mega Energie liggen al dichtbij het prijsplafond. Zij rekenen voor vastrecht € 10,29 per maand per product.

  • Stroom € 0,43 per kWh
  • Gas € 1,58 per m3

Waarom energie vergelijken boven het prijsplafond erg belangrijk is

Als jouw verbruik hoger is dan het maximaal vastgestelde prijsplafond, betaal je de dan geldende markttarieven. Deze kunnen per energieleverancier soms wel meer dan € 1,- per m3 schelen en voor stroom kan dit zo ook ruim € 0,40 per kWh schelen. Dit betekent zo honderden euro’s per jaar. Daarnaast zijn er naast de leveringstarieven ook nog vastrecht kosten die je aan je energieleverancier betaalt. Hier kunnen enkele euro’s per maand verschil tussen energieleveranciers in zitten. Het vergelijken van energieleveranciers is dus essentieel om honderden euro’s per jaar te kunnen besparen. Vul je adres en verbruik in in de vergelijker en zie gelijk hoeveel jij kan besparen!

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·05-04-2024

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Afbeelding van een stroommast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·21-03-2024

Eneco of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·15-03-2024

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen

Beste energie aanbiedingen van maart 2024
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·11-03-2024

Beste energie aanbiedingen van maart 2024

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.