Energietarieven

Energiebelasting 2021 is bekend: stap jij over met een energie aanbieding?

Vanaf 1 januari 2021 verandert de overheid de belastingen op energie. De levering van gas wordt daardoor duurder, de levering van stroom weer iets goedkoper. De verandering in energiebelasting heeft voor veel huishoudens impact op de energierekening, waarschijnlijk ook voor jou. Zo bestaat de kans dat je komend jaar méér gaat betalen voor hetzelfde energieverbruik. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je energierekening positief te beïnvloeden. Ben je benieuwd wat jij kunt doen? Lees dan even verder.

Blog inhoud Wat verandert er? De leveringstarieven kies jij Wat kun je nog meer doen?

Wat verandert er vanaf 1 januari 2021 aan energiebelasting?

Wist je ongeveer de helft van je energierekening uit energiebelasting bestaat? Ieder jaar in september maakt de overheid met Prinsjesdag de energiebelasting voor het jaar erop bekend. Het zal je waarschijnlijk niet verrassen dat ook komend jaar het verbruik van gas zwaarder wordt belast en stroomverbruik juist iets meer wordt ontlast.

Vanaf 1 januari 2021 verandert het volgende:

  • De energiebelasting op gas gaat omhoog met 4,7% per m3 gas;
  • De energiebelasting op stroom gaat omlaag met 3,5% per kWh;
  • De Opslag Duurzame energie stijgt;
  • Je krijgt méér geld terug met de vermindering energiebelasting

Voor kleine aansluitingen (particulier) van 1 tot 10.000 kWh stroom en 1 tot 170.000m3 gas verandert het volgende ten opzichte van dit jaar:

 20202021
Energiebelasting op gas40,30 ct. per m342,18 ct. per m3
Energiebelasting op stroom11,83 ct per kWh11,41 ct. Per kWh
Vermindering energiebelasting€ 527,17€ 559
Opslag Duurzame Energie€ 0,49 per m3€ 0,52 per kWh

Wat betekenen de nieuwe energiebelastingen voor jouw energierekening? Dat valt niet zo eenduidig te zeggen, en ligt mede aan de grootte van je huishouden en je energieverbruik. Gebruik je weinig gas thuis? Dan zijn de veranderingen een meevaller en verandert er niet zo veel voor je. Maar gebruik je nog relatief veel gas, dan zijn de kabinetsplannen minder leuk nieuws.

Afhankelijk van de samenstelling van je huishouden mag je op de volgende bedragen aan extra energiebelasting op de levering van gas en stroom rekenen.

  • Een klein huishouden met een verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas betaalt gemiddeld € 7,74 méér per jaar.
  • Een middelgroot huishouden met een verbruik van 4500 kWh stroom en 1700 m3 gas betaalt gemiddeld € 12,24 méér per jaar.
  • Een groot huishouden met een verbruik van 5000 kWh stroom en 1900 m3 gas betaalt gemiddeld € 17,40 méér per jaar.

De leveringstrarieven kies jij: stap over met een energie aanbieding

Aan de energiebelastingen kun je helaas niks veranderen. Dit bepaalt de overheid en is een gegeven voor ieder huishouden. Maar toch kun je in actie komen. Waar je namelijk wel invloed op hebt zijn de leveringstarieven voor gas en stroom, die bepalen energieleveranciers zelf. Daarom is het voor jou goedkoper om bij de ene of de andere leverancier klant te zijn.

Wil je voorkomen dat je mogelijk méér gaat betalen voor je energie bij hetzelfde verbruik? Kijk dan vooral of je niet beter kunt overstappen met een energie aanbieding waarbij je lagere leveringstarieven betaalt en een hoge energie cashback of welkomstkorting ontvangt. Een korting bovenop lage leveringstarieven maakt het grootste verschil voor je energierekening. Die korting kan bij 1-jarige contracten oplopen tot wel € 200,- en bij 3-jarige contract tot wel € 300,-.

Een greep uit de beste energie aanbiedingen met korting van dit moment

 


Check wel even of je al kunt overstappen

Misschien zit je al een tijd bij dezelfde energieleverancier? Dan is de kans groot dat je contractvrij bent. Controleer daarom even je contract, of in je online account van je leverancier wanneer je contractdatum afloopt om te zien of jij al (bijna) kunt overstappen. Ben je al contractvrij op dit moment? Dan kun je meteen beginnen met energie aanbiedingen vergelijken.

Bekijk energie aanbiedingen

Ben je nog niet contractvrij? Dan kun je misschien toch al wel je overstap aanvragen door handig gebruik te maken van de zogenaamde ‘switchtermijn’. Dit is de termijn waarbinnen leveranciers je overnemen voordat je huidige contract afloopt. Je controleert dit eenvoudig met onze overstapcheck.

Vrijwel alle leveranciers nemen je al enkele maanden vóór de einddatum over, waarbij je nieuwe contract pas in gaat op de datum waarom je huidige contract afloopt. Super handig, want zo kun je misschien nu al profiteren van een sterke energie aanbieding met korting zonder dat je huidige contract wordt verbroken. Geen zorgen over je overstap dus, wel een mooie energie aanbieding!


Wat kun je nog meer doen in 2021 om je energierekening te verlagen?

Naast voordeligere energietarieven, doe je er goed aan ook zuinig met je energie om te (blijven) gaan. Hierbij kan het helpen om bijvoorbeeld een slimme thermostaat te nemen als je die nog niet hebt thuis.

Met een slimme thermostaat krijg je op een makkelijke en slimme manier meer grip op je energieverbruik, en dus ook op je energiekosten. En het leuke is dat je nu ook kunt overstappen met een energie aanbieding met gratis slimme thermostaat.

Wil je meer energie aanbiedingen met handige bespaargadgets bekijken? Neem dan vooral een kijkje tussen alle energie aanbiedingen.

Bekijk energie aanbiedingen

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·05-04-2024

Eneco of Vattenfall: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Afbeelding van een stroommast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·21-03-2024

Eneco of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·15-03-2024

Energie aanbiedingen voor huishoudens met zonnepanelen

Beste energie aanbiedingen van maart 2024
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·11-03-2024

Beste energie aanbiedingen van maart 2024

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.