Tips

Waarom je nooit een dubbele energierekening betaalt bij je overstap

“Betaal ik een dubbele energierekening als ik overstap?” is een veelvoorkomende vraag van klanten die willen overstappen van energieleverancier. Vind je net een mooie energie aanbieding met welkomstkorting, is die besparing meteen weg als je overstapt? Nee hoor, wees gerust. Wij leggen in dit blog precies uit waarom je nooit dubbele lasten betaalt, ook al lijkt het op het eerste gezicht wel zo.

Voorschotbedrag

Voordat we in gaan op de situatie van een dubbele energierekening, moeten we het eerst even hebben over de energierekening. Want je energierekening betalen, hoe werkt dat precies?

Als klant betaal je aan je energieleverancier een maandelijks termijnbedrag, ofwel voorschotbedrag. Dit bedrag is gebaseerd op een schatting van je maandelijkse energieverbruik en dit kun je wijzigen als je verwacht meer of minder energie te gaan verbruiken. Ben je net verhuisd? Dan is het voorschotbedrag gebaseerd op het gemiddelde gebruik van de vorige bewoners, dit voorschotbedrag kun je eveneens (laten) wijzigen.

Aan het einde van het contractjaar krijg je van je energieleverancier een jaarafrekening met daarop je werkelijke energieverbruik. Heb je teveel of te weinig aan voorschot betaald? Dan wordt dit bedrag verrekend met de jaarafrekening.


 

Automatische incasso

Je energieleverancier schrijft maandelijks standaard het voorschotbedrag af van je bankrekening door middel van een automatische incasso. Wel zo makkelijk, je hebt er geen omkijken naar.

Op welke datum het voorschotbedrag maandelijks wordt afgeschreven verschilt per energieleverancier. Zo betaal je in veel gevallen vooraf aan de maand of achteraf. Waarom? Energieleveranciers houden rekening met wanneer over het algemeen de meeste salarissen worden gestort. Dat is vaak aan het begin of aan het einde van de maand. De incassodata per energieleverancier hebben we hieronder in een handige tabel gezet voor je.

Ook zijn er energieleveranciers bij wie je zelf een incassodatum mag bepalen. Handig, als dat je beter uit komt. Iedere maand vindt de automatische incasso dan plaats op de door jou vastgestelde datum.

Het kan voorkomen dat er bij de eerste afschrijving na je overstap een dubbele automatische incasso plaatsvindt. Het lijkt alsof je in eerste instantie dubbele voorschotbedragen betaalt, maar dit wordt achteraf gecorrigeerd. Zo betaal je nooit dubbele lasten.”

Andere betaalmogelijkheden dan automatische incasso

Betaal je liever op een andere wijze, bijvoorbeeld per acceptgiro? Dat kan bij veel energieleveranciers ook. Houd er wel rekening mee dat er in veel gevallen extra kosten verbonden zijn aan het versturen van een acceptgiro, meestal gaat het om een paar euro per maand. Toch kan dat op jaarbasis oplopen tot enkele tientallen euro’s.

Wil je het maximale besparen op je energierekening? Kies dan voor het gemak van automatische incasso en bij voorkeur een energieleverancier bij wie je zelf je incassodatum mag bepalen als dat voor jou beter uitkomt. In de tabel hieronder zie je daarom ook bij welke energieleveranciers je ook per acceptgiro kunt betalen, en of je de incassodatum kunt wijzigen.

Tabel incasso gegevens energieleveranciers

*In onderstaande incassotabel zie je de incassomomenten van energieleveranciers, of je deze datum kunt wijzigen en welke betaalmogelijkheden je hebt om je termijnbedrag te voldoen.

EnergieleveranciersDatum incassoDatum incasso wijzigen?Betaalmogelijkheden
Budget EnergieRond de 1e werkdag van de maandNeeAutomatische incasso of een nota
DeltaAan het einde van de maandNeeAutomatische incasso
EnecoZelf een datum kiezenJaAutomatische incasso of een nota
Energie DirectAfhankelijk van de startdatum leveringJaAutomatische incasso of een factuur
EngieOp de 27e van de maandNeeAutomatische incasso, acceptgiro of overboeking
EssentZelf een datum kiezenJaAutomatische incasso of factuur
NLETussen de 1e en de 26e van de maandJaAutomatische incasso of nota
Nuon / VattenfallZelf een datum kiezenJaAutomatische incasso of acceptgiro
OxxioTussen de 1e en de 28e van de maandJaAutomatische incasso
PowerpeersIedere maand op dezelfde dag, 5-9 werkdagen nadat je contract is ingegaanNeeAutomatische incasso of acceptgiro
QurrentRond de 26e van de maandNeeAutomatische incasso of acceptgiro

 

Je betaalt nooit een dubbele energierekening na je overstap

Nu wil je graag overstappen naar een energieleverancier die beter bij je past. Waar je niet alleen minder betaalt, maar misschien ook vrijheid wil hebben in wanneer je betaalt. Slimme keuze! Maar dan blijkt dat je mogelijk eenmalig een dubbele energierekening krijgt. Wat nu?

Het kan helaas voorkomen dat er bij de eerste afschrijving na je overstap een dubbele automatische incasso plaatsvindt. In dat gevallen lijkt het alsof je in eerste instantie dubbele voorschotbedragen betaalt, maar dit wordt achteraf gecorrigeerd met de eindafrekening. We snappen heel goed dat dit vervelend is als je er niet op had gerekend, maar wees vooral niet ongerust. Je betaalt nooit een dubbele energierekening.

Langere verwerkingstijd van je overstap

Een dubbele energierekening heeft te maken met een ‘ongelukkige’ overlap in de administratie tussen je oude en nieuwe energieleverancier en wordt achteraf altijd netjes teruggedraaid.

Het scenario van eenmalige dubbele incassokosten heeft alles te maken met de verwerkingstijd van de overstap naar je nieuwe energieleverancier. Helaas duurt het vaak wat langer voordat je overstap helemaal is doorgevoerd in het administratiesysteem van je nieuwe energieleverancier en voordat je bent uitgeschreven bij je oude energieleverancier. Wanneer kun je te maken krijgen met een dubbele energierekening?

Stap je ergens halverwege de maand over naar een nieuwe energieleverancier, dan loopt tot die datum je oude energiecontract. Dit is ook de datum die wordt verwerkt op je eindafrekening. Je nieuwe energiecontract gaat kort daarna in dezelfde maand in, als je overstap is verwerkt bij je nieuwe energieleverancier.

Als aan het begin van de maand het voorschotbedrag (voor de hele maand) is afgeschreven door je oude energieleverancier, en je eerste betaling van je nieuwe energieleverancier wordt aan het eind van die maand afgeschreven, dan betaal je eenmalig dubbele incassokosten.

Voorbeeld

Loopt je oude contract tot 15 juni, maar is aan het begin van de maand een automatische incasso voor de hele maand juni afgeschreven door je oude energieleverancier? Dan krijg je het teveel betaalde voorschotbedrag voor de overige 15 dagen van juni teruggestort op je rekening.

Wat je teveel hebt betaald krijg je altijd teruggestort

Omdat je oude energiecontract tot halverwege de maand liep, betaal je vanzelfsprekend ook alleen voor je energieverbruik tot en met exact die datum. Je krijgt achteraf met de eindrekening het verschil van je oude leverancier netjes teruggestort op je bankrekening. Zo betaal je dus feitelijk nooit een dubbele energierekening en krijg je altijd terug wat je teveel hebt betaald!


 

Verlaag je energierekening met energie aanbiedingen

Een goede manier om je voorschotbedrag tot slot zo laag mogelijk te houden is door energie aanbiedingen te vergelijken op onze website. Heb je een leuke energie aanbieding gevonden en wil je overstappen van energieleverancier? Dan is het goed om te weten dat een eventuele eenmalige dubbele energierekening bij je overstap nooit in de weg staat aan je welkomstkorting of cashback. Je ontvangt altijd gewoon je korting! Of natuurlijk een leuk cadeau, maar net waar je voor kiest.

Melvin Paalvast
Geschreven door

Melvin Paalvast

Redacteur energie. Dagelijks bezig om de beste energie aanbiedingen te vinden.

Lees meer berichten van Melvin

Aanbevolen nieuws

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·18-07-2024

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties

Twee cadeaus naast elkaar
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·09-07-2024

Grootste energie cadeau ooit bij een energiecontract

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·01-07-2024

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·20-06-2024

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.