Tips

Waarom online overstappen slimmer is dan via de deur of telefoon

Hoewel het heus enkele gelukkige nieuwe energieklanten oplevert, gaat er helaas nog vaak genoeg een hoop fout met telefonische verkoop en deurverkoop van energie. Te vaak komen er klachten binnen van misstanden van deze manier van verkoop. Niet leuk, en geen goede naam voor overstappen van energie. Gelukkig kan het ook anders! We leggen je daarom graag nog maar eens de voordelen uit van online energie aanbiedingen vergelijken en online overstappen. Zo kies je het beste een nieuw energiecontract waar je wél blij van wordt!

De vijf voordelen van online vergelijken en overstappen in het kort

  1. Je bent altijd goedkoper uit
  2. Je hebt meer keuze uit (kortlopende) contracten
  3. Je hebt een volledig overzicht van alle energie aanbiedingen
  4. Je hebt de (actie)voorwaarden duidelijk bij de hand
  5. Geen ‘verkoopdruk’ of andere misleidende trucjes

Vergelijk energie aanbiedingen

Het probleem met telefonische verkoop en deurverkoop

Je kunt op verschillende manieren overstappen van energieleverancier. De bekendste en makkelijkste manier is online vergelijken en overstappen. Maar ook telefonische verkoop en deurverkoop worden nog steeds ingezet om nieuwe klanten binnen te halen. Misschien ben jij ook wel eens benaderd aan de telefoon of aan de deur? Te veel vervelende ervaringen Helaas is over de afgelopen jaren maar al te vaak gebleken dat deze verkoopkanalen in een steeds negatiever daglicht zijn komen te staan. Te vaak doen zich vervelende situaties voor aan de telefoon en aan de deur, waarvan sommige zelfs het nieuws hebben gehaald. Van ongewenste opdringerigheid, ondoorzichtige voorwaarden, tot soms ook misleiding. Ook geven energieklanten aan dat ze 9 van de 10 keer hier helemaal niet op zitten te wachten, en het als storend ervaren. Hoog tijd dat er wat aan verandert dus. Gelukkig lijkt dat vanaf dit jaar het geval te zijn. Daar lees je hier meer over.

Vijf voordelen van online energie vergelijken en overstappen

Ben je van plan over te stappen op een nieuw contract? Dan raden je aan altijd online te vergelijken en over te stappen. We raden overstappen via de deur of telefoon, los van de stroom aan negatieve ervaringen, ook om een andere reden af: Je bent met online vergelijken en overstappen via een energie aanbieding altijd het goedkoopste uit. Er zijn meer redenen om voortaan online energie te vergelijken en je overstap te regelen. Laten we eens kijken.

Bekijk energie aanbiedingen


1. Je bent altijd goedkoper uit

We zeiden het al even, maar benadrukken het nog maar eens: met online energie aanbiedingen vergelijken ben je altijd goedkoper uit. Dat komt voornamelijk omdat aan de deur vrijwel altijd 3-jarige contract worden aangeboden, tegen hogere tarieven en met lagere cashbacks. Terwijl 1-jarige contracten het goedkoopste zijn. Bekijk dit zelf gerust maar als je bij ons energie aanbiedingen gaat vergelijken op jouw postcode en met jouw verbruik. Deurverkopers nemen meestal wel een eventuele overstapboete meteen over, zodat je die kosten er niet nog bij krijgt. Maar daarbij ben je meestal gebonden aan een 3-jarig contract, waarmee je dus naar verhouding duurder uit bent. 


2. Je hebt meer keuze uit (kortlopende) contracten

Het grootste voordeel van online vergelijken is dat je ruime keuze hebt aan energiecontracten. Bij deurverkoop wordt je één bepaald aanbod gedaan en een perspectief geschetst dat dit vaak de beste keuze is. Niets in minder waar als je even de tijd neemt om te vergelijken. Alleen door te vergelijken weet je wat je bij andere leveranciers zou betalen in jouw situatie. En dat kan flink verschillen. Omdat je met online vergelijken ook 1-jarige contracten kunt vergelijken – en met deurverkoop niet of nauwelijks - is het aanbod veel ruimer en heb je écht wat te kiezen. 


3. Je hebt het volledige overzicht van alle energie aanbiedingen

Door online te vergelijken zul je zien dat je keuze hebt uit soorten energiecontracten. Misschien wil je een energie met cadeau aanbieding? Dit kan vrijwel nooit aan de deur afgesloten worden. Wil je liever energie met cashback? Ook daarin heb je volop keuze met online vergelijken. Door online te vergelijken heb je een veel beter overzicht van alle mogelijke energie aanbiedingen. Uiteraard tegen de beste prijs. 


4. Je hebt de (actie)voorwaarden duidelijk bij de hand

Met online vergelijken kun je zelf de (actie)voorwaarden er meteen bijpakken en deze eens rustig doornemen. De voorwaarden staan vast, je hoeft er alleen maar mee akkoord te gaan in plaats van dat ze ter plaatse worden opgegooid om jou maar over te halen. Dit is een stuk transparanter en duidelijker, zonder vervelende verrassingen. *Deurverkopers lijken wel eens energiecontracten op maat te kunnen aanbieden. Ze 'zorgen' dat jij nog lagere tarieven gaat betalen, ongeacht wat je nu betaalt. Kun je nu niet overstappen omdat je nog niet contractvrij bent? Ze nemen graag je overstapboete over. Dit soort afspraken kan aanvoelen als ‘handjeklap’, en je moet er maar van op aan dat wat je (mondeling) afspreekt, ook zo wordt gecontracteerd. Helaas blijkt dat in de praktijk niet altijd te gebeuren, en voelen klanten zich - terecht - misleid. 


5. Geen ‘verkoopdruk’ of andere misleidende trucjes

Online kun je bij een onafhankelijk vergelijkingssite zoals energie aanbiedingen energie vergelijken en een keuze maken op basis van duidelijke en eerlijke voorwaarden. Aan de deur is dat moeilijk, en eigenlijk niet te doen. Je gaat af op het woord van de verkoper, die natuurlijk niet altijd jouw belang dient. Door online te vergelijken kun je op je eigen tempo rustig de contractvoorwaarden bekijken van een mooie aanbieding, en beslissen wat je wil doen. Je hebt met online overstappen ook altijd 14 dagen bedenktijd. Je kunt er dus rustig nog eens over slapen. Uiteraard roepen wij ook trots dat we je goedkoop energie kunnen aanbieden via ons aanbod. Maar dan nog is het natuurlijk helemaal aan jou of je bij ons wil vergelijken, en beslis je naar eigen inzicht wat de juiste keuze voor jou is. Wij hebben er geen enkel belang bij naar wie je overstapt. Zolang jij maar goedkoop je energie kan regelen en met een tevreden gevoel overstapt. We helpen je graag!

Neem altijd even de tijd om te vergelijken

Deurverkoop kan tot slot knap vervelend zijn als je er niet op zit te wachten, of je overdonderd voelt. Laat je niet dwingen tot iets waar je achteraf spijt van krijgt. Weet daarom dat je ook met deurverkoop altijd 14 bedenktijd hebt, net als met online overstappen.

Mocht je in de toekomst toch in zee gaan met een aanbod van een leverancier aan de deur, dan raden we je aan daarna ook meteen even online te vergelijken. Dan weet je meteen of je keuze verstandig is geweest. Heb je er spijt van? Dan kun je dit meteen terug laten draaien en alsnog online overstappen. Dat stapt een stuk prettiger over!

Alle energie aanbiedingen


Telefonische verkoop energie aan banden vanaf 1 juli

Eerder deze maand op 9 februari was de kogel eindelijk door de kerk: met een aangenomen wetswijziging wordt het bel-me-niet-register aangepast, naar verwachting per 1 juli 2021. De wetswijziging moet voorkomen dat jij niet ongevraagd (meer) gebeld wordt door leveranciers. Vanaf 1 juli geldt een zogenaamde ‘opt-in’ clausule. Energieleveranciers mogen je straks alleen nog maar bellen als jij daar uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven. Dat je niet gebeld wil worden hoef je niet vooraf ergens te registreren, zoals nu het geval is. Lekker makkelijk dus.

Wijziging bel-me-niet-register geldt ook voor energiecontracten

Situatie vóór 1 juli 2021: je kan gebeld worden, tenzij je aangeeft niet meer gebeld te willen worden in het bel-me-niet-register.

Situatie na 1 juli 2021: je wordt niet meer gebeld, tenzij je aangeeft wél gebeld te willen worden. Wil je niet meer ongevraagd gebeld worden, dan hoef je dus niets te doen.

Helaas geldt de wijziging in de telemarketingwet niet voor deurverkoop (colportage) van energie. Gelukkig zien we wel langzaam verandering in de houding tegenover deurverkoop vanuit leveranciers zelf. Zo heeft Eneco onlangs bekend gemaakt helemaal te stoppen met deurverkoop. De redenen zijn volgens Eneco dat deurverkoop niet meer past met de normen en waarden van de leverancier. Ook wil de leverancier ‘gesjoemel’ niet meer in de hand werken met deurverkoop.

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Afbeelding van electriciteitsmast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·22-05-2024

Vattenfall of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-05-2024

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·06-05-2024

Vattenfall’s gratis Nintendo Switch deal is terug – Mis 'm niet

man geeft geld
Lisa van Meggelen
Lisa van Gemmert
·16-04-2024

Unieke cashback op een variabel energiecontract van Frank Energie

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.