Energiecontract voor 1 jaar of 3 jaar kiezen?

Je energietarieven vastzetten voor een bepaalde tijd is verstandig en raden we iedereen aan. Hiermee ben je verzekerd van vaste lage energietarieven. Ook ontvang je als nieuwe klant flinke korting op vaste contracten. Maar of je nou beter kunt kiezen voor een vast contract voor 1 jaar óf 3 jaar? Welke keuze je ook maakt: overstappen is altijd voordeliger!

Direct naar de aanbiedingen

Energie met kado

Voor- en nadelen energiecontract 1 jaar

Voordelen:

 • Je kunt Ieder jaar opnieuw overstappen en profiteren van de laagste tarieven met een hoge korting of cadeau.
 • Grootste aanbod in energiecontracten zijn 1-jarige contracten, je hebt dus meer keuze.
 • Vaak extra lage actietarieven voor nieuwe klanten.

Nadelen:

 • Het is iets meer ‘geregel’ om ieder jaar weer over te stappen.

Voor- en nadelen energiecontract 3 jaar

Voordelen:

 • Vaak hoger bedrag aan welkomstkorting of cashback.
 • Je hoeft minder vaak over te stappen als je geen zin hebt in ‘geregel’.

Nadelen:

 • Je betaalt 3 jaar lang dezelfde tarieven, terwijl je na 1 jaar bij een andere leverancier goedkoper uit zou kunnen zijn als nieuwe klant.
 • De korting moet over een langere looptijd verdeeld worden, waardoor deze per jaar lager uitvalt.

Waarom kiezen voor een 1-jarig contract?

Kies voor een energie aanbieding met een 1-jarig contract. Daarmee heb je nooit last van tussentijdse prijsstijgingen. Bovendien kun je ieder jaar opnieuw gratis overstappen en profiteren van flinke korting en lage actietarieven voor nieuwe klanten. Omgerekend ben je per maand ook voordeliger uit met een 1-jarig contract.

Je bespaart het meest door elk jaar over te stappen. Zo levert een gemiddelde korting op een vast contract met gas en stroom je gemakkelijk een besparing op tussen de €150,- en €350,- per jaar!

 • Flexibel om elk jaar over te stappen
 • Grote keuze in energie aanbiedingen
 • 1 jaar lang vaste lage tarieven

Overstappen naar een energiecontract van 1 of 3 jaar

1

Check of je contractvrij bent

Kijk op je huidige contract naar de contractdatum. Is deze al verlopen of verloopt die bijna? Dan kan je een nieuw contract afsluiten. Zit je al jaren bij dezelfde energieleverancier? Dan heb je een contract voor onbepaalde tijd en kan je gewoon overstappen!
2

Kies een energie aanbieding

Maak je keuze uit de energie aanbiedingen voor een 1 of 3 jarig contract en bekijk de maandprijs op basis van jouw verbruik en postcode. Vul vervolgens via de link het online aanmeldformulier in. Je ontvangt dan binnen 2 werkdagen een bevestiging van je aanmelding.
3

Controleer je eindafrekening

Je oude leverancier stuurt je de eindafrekening. Check nog even of alles klopt. Dat is het, je bent overgestapt. Geniet van je aanbieding!

Energie vastzetten voor 1 of 3 jaar?

Meestal ben je met een meerjarig contract goedkoper uit. Een telefoon abonnement of sim only abonnement is hier een goed voorbeeld van. Je maandkosten gaan met een telefoon abonnement omlaag wanneer je kiest voor een tweejarig contract in plaats van éénjarig contract. Maar dit werkt niet zo bij energiecontracten.

Kortlopende energiecontracten goedkoper

Voor energiecontracten geldt eigenlijk altijd dat kortlopende energiecontracten iets voordeliger zijn dan langlopende contracten. De belangrijkste reden daarvoor is dat bij een méérjarig contract de welkomstkorting of cashback over meerdere contractjaren wordt verdeeld. Hoewel de eenmalige korting bij een méérjarig contract vaak een hoger bedrag is, is de korting die je per maand ontvangt omgerekend juist lager dan bij 1-jarige contracten.

Korting jaarcontract vs driejarig contract

We laten je het verschil in maandelijkse korting zien aan de hand van de onderstaande energie aanbiedingen.

Populaire 1-jarige contracten met korting:

Energieleverancier Eenmalige korting/cadeau Korting p.m.
Eneco € 180,- € 15,00
Essent € 150,- € 12,50

Populaire 3-jarige contracten met korting:

Energieleverancier Eenmalige korting/cadeau Korting p.m.
Vandebron € 360,- € 10,00
Eneco € 250,- € 6,94

Waarom je beter kunt overstappen

Of je tot slot nou kiest voor een 1-jarig of 3-jarig energiecontract: overstappen is altijd voordeliger dan blijven zitten zodra je huidige contract afloopt.

Lage vaste tarieven

Na de einddatum gaat je contract namelijk over naar een contract voor onbepaalde tijd met variabele prijzen. Een welkomstkorting of cadeau in combinatie met een lager vast tarief voor nieuwe klanten, is vaak bijna even hoog als de prijsstijging die je betaalt wanneer je niet overstapt. Voor blijven zitten bij je huidige leverancier betaal je dus ook een hoge variabele prijs.

Hoge welkomstkorting of -cadeau

Energieleveranciers doen over het algemeen nog maar weinig voor trouwe klanten en is één van de weinige branches waar je lang niet altijd wordt beloond naarmate je langer klant blijft. Sommige leveranciers bieden wel extra's aan in de vorm van spaaracties en kortingen, maar dit weegt vaak niet op tegen de hoge welkomstkorting of cashback voor nieuwe klanten.

Bespaar geld met overstappen

Krijg je van je huidige leverancier een verlengaanbod? Staar je dan niet blind op dat aanbod. Vergelijk eerst het verlengaanbod met een energie aanbieding als je zou overstappen. Grote kans dat je een betere aanbieding met overstappen ontvangt dan het aanbod van je huidige leverancier. Daarmee houd je méér geld in je zak en is je besparing het grootst!