Energiecontract voor 1 jaar of 3 jaar kiezen?

Je energietarieven vastzetten voor een bepaalde tijd is verstandig en raden we iedereen aan in de meeste situaties. Zo weet je op voorhand precies wat je gaat betalen en wordt je niet verrast door schommelende energietarieven. Daarnaast geven energieleveranciers flinke korting op vaste contracten die het verschil maken op je energierekening. Maar kun je beter kiezen voor een vast contract voor 1 jaar óf 3 jaar, en waarom?

Direct naar de aanbiedingen

Energiecontract voor 1 jaar of 3 jaar kiezen?

Energie aanbiedingen met 1-jarige en 3-jarige contracten

Wanneer je energie aanbiedingen gaat vergelijken kom je het vaakst energiecontracten tegen met een looptijd van 1 jaar of 3 jaar. Hierbij zijn energieleveranciers niet bepaald zuinig met het geven van een eenmalige korting of cadeau bij energie. Zo levert een gemiddelde korting op een vast contract met gas en stroom je gemakkelijk een besparing op tussen de €150,- en €350,- per jaar.

Of je beter kunt kiezen voor een 1-jarig of 3-jarig contract hangt er van af. Aan zowel 1-jarige en 3-jarige contracten kleven voor- en nadelen. We hebben ze je voor je op een rij gezet.

Wat zijn de voor-en nadelen van een 1-jarig energiecontract?

Voordelen:

  • Je kunt Ieder jaar opnieuw overstappen en profiteren van de laagste tarieven met een hoge korting of cadeau
  • Grootste aanbod in energiecontracten zijn 1-jarige contracten, je hebt dus meer keuze
  • Vaak extra lage actietarieven voor nieuwe klanten

Nadelen:

  • Het is iets meer ‘geregel’ om ieder jaar weer over te stappen

Wat zijn de voor-en nadelen van een 3-jarig energiecontract?

Voordelen:

  • Vaak hoger bedrag aan welkomstkorting of cashback
  • Je hoeft minder vaak over te stappen als je geen zin hebt in ‘geregel’

Nadelen:

  • Je betaalt 3 jaar lang dezelfde tarieven, terwijl je na 1 jaar bij een andere leverancier goedkoper uit zou kunnen zijn als nieuwe klant.
  • De korting moet over een langere looptijd verdeeld worden, waardoor deze per jaar lager uitvalt.

Méérjarig energiecontract niet altijd goedkoper

Je zou misschien denken vanuit andere branches gezien dat het altijd voordeliger is om te kiezen voor een vast contract met langere looptijd. In veel gevallen wordt je daar als trouwe klant dan ook voor beloond. Kijk bijvoorbeeld maar naar telefoonabonnementen of sim only abonnementen: je maandkosten gaan omlaag wanneer je kiest voor een tweejarig contract in plaats van éénjarig contract.

Toch is dat bij een energiecontract niet per definitie het geval en werkt dit anders. Voor energiecontracten geldt eigenlijk altijd dat kortlopende energiecontracten altijd iets voordeliger zijn dan langlopende contracten. De belangrijkste reden daarvoor is dat bij een méérjarig contract de welkomstkorting of cashback over meerdere contractjaren verdeeld wordt. En hoewel de eenmalige korting die je krijgt vaak een hoger bedrag is bij een méérjarig contract, is de korting die je per maand krijgt omgerekend juist lager dan bij 1-jarige contracten. Als je de korting deelt door het aantal maanden dat je contract loopt zie je dat een méérjarig contract op basis van een welkomstkorting of cashback niet altijd voordeliger is. We laten je dit zien aan de hand van de onderstaande energie aanbiedingen.

Populaire 1-jarige contracten met korting

EnergieleverancierEenmalige kortingKorting p.m.
Nuon€ 200,-€ 16,67
Eneco€ 200,-€ 16,67
Essent€ 200,-€ 16,67

Populaire 3-jarige contracten met korting

EnergieleverancierEenmalige kortingKorting p.m.
Nuon€ 200,-€ 5,56
Eneco€ 250,-€ 6,95
Vandebron€ 300,-€ 8,33

*Bovenstaande prijzen zijn berekend op een gebruik van 2500 kWh stroom en 1000 m3 gas

Vast energiecontract met alleen stroom

Misschien heb je thuis stadsverwarming en ben je op zoek naar een energiecontract met alleen stroom. Wat kun je dan het beste kiezen? Ook energiecontracten met alleen stroom hebben meestal een looptijd van 1 jaar of 3 jaar. En hierbij geldt in principe hetzelfde als contracten met gas en stroom: de eenmalige korting of cashback is vaak een hoger bedrag in het geval je een langere looptijd kiest. Maar omgerekend ben je per maand voordeliger uit met een 1-jarig contract.

Vast contract voor 1 jaar vaak het voordeligst

Ons advies is: kies voor een energie aanbieding met een 1-jarig contract. Daarmee heb je nooit last van tussentijdse prijsstijgingen. Bovendien kun je ieder jaar opnieuw gratis overstappen en profiteren van een flinke korting en lage actietarieven voor nieuwe klanten.

Of je tot slot nou kiest voor een 1-jarig, 3-jarig: overstappen is altijd slimmer dan blijven zitten zodra je huidige contract afloopt! De welkomstkorting of cashback in combinatie met lagere vaste tarieven voor nieuwe klanten die je bij veel leveranciers krijgt met een energie aanbieding, is vaak bijna even hoog als de prijsstijging die je betaalt wanneer je niet overstapt. Voor blijven zitten bij je huidige leverancier betaal je dus ook een (hoge) prijs.

Energieleveranciers doen over het algemeen nog maar weinig voor trouwe klanten en is één van de weinige branches waar je lang niet altijd beloond wordt naarmate je langer klant blijft. Leveranciers doen leuke extra dingen zoals gratis spaaracties e.d., maar dit weegt vaak niet op tegen de hoge welkomstkorting of cashback voor nieuwe klanten.

Krijg je van je huidige leverancier een verlengaanbod? Staar je dan niet blind op dat aanbod, maar bekijk ook eerst even de energie aanbiedingen. De kans is namelijk groot dat hier een betere aanbieding bij zit dan het aanbod van huidige leverancier. Daarmee houdt je méér geld in je zak en is je besparing het grootst!