Tips

De 5 beste tips om gas te besparen

In dit aller eerste blog artikel vertellen we je wat de meest ingrijpende bespaar tips zijn op je gas verbruik, zonder dat je daarvoor eerst moet investeren. We willen je helpen om meteen veel en eenvoudig gas besparen mogelijk te maken, te beginnen in het duurste energie seizoen van het jaar: de winter. Omdat gas duurder is dan stroom kun je daar ook het meest op besparen. Ben je benieuwd met welke laagdrempelige tips je jaarlijks met gemak tientallen tot honderden euro’s op gas kan besparen? Lees dan dit blogartikel en verdien geld terug.

Gas wordt komend jaar fors duurder

Veel vaste lasten worden komend jaar duurder en zo zal het je waarschijnlijk niet verrassen dat ook de energieprijzen in 2018 verder aantrekken. Dit is iets wat een behoorlijk effect kan hebben op je portemonnee.

Komend jaar gaat een gemiddeld huishouden ongeveer 150 euro meer betalen op jaarbasis voor hetzelfde energieverbruik. De prijsstijging is te wijten aan hogere energiebelastingen en heffing voor opslag van duurzame energie.

Om te voorkomen dat je volgend jaar schrikt van je energierekening, bespreken we hier een paar kleine aanpassingen in je gasverbruik die de grootste besparing opleveren en ervoor zorgen dat gas besparen makkelijk en toegankelijk wordt. Zo houdt je je energiekosten in de hand.

Je gas verbruik heb je zelf in de hand

‘Ik kan niet besparen op energie want dan moet ik eerst investeren en dat geld heb ik niet’. Dit is een argument dat we regelmatig horen. Niets is minder waar. Je gas verbruik is iets waar je direct invloed op hebt, of je nou in een huur- of koop woning woont. Jij beslist bijvoorbeeld hoe lang je doucht, hoe je je eten bereid en hoe lang je je huis verwarmt.

Kortom: jij bent de baas over je gas verbruik. En daarom is dat ook de makkelijkste weg om te beginnen met gas besparen.

Kleine aanpassingen in je gas verbruik, maken al een behoorlijk verschil in je portemonnee. En daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om. Want laten we eerlijk wezen, zit besparen niet een beetje in onze genen? We geven niet graag meer uit dan nodig toch?

We zeggen doelbewust ‘kleine aanpassingen’, waarmee we aangeven dat iedereen meteen kan beginnen met besparen als je graag jaarlijks wat geld overhoudt.

Wij zijn fan van simpele en kleine aanpassingen. Jij ook nemen we aan. Dit verlaagt namelijk de drempel om te beginnen met gas besparen, omdat je niet eerst extra geld hoeft te investeren voordat je pas kan beginnen met besparen, zoals isolatie laten aanbrengen in huis.

Vaak levert een extra investering weliswaar een grotere besparing op, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. En wij vinden juist dat iedereen moet kunnen besparen op zijn energiekosten. Vergeet daarom kostbare investeringen als dit niet voor jou is weggelegd en ga direct aan de slag met je gas verbruik.


5 gas verbruik tips die je het meeste geld besparen

Natuurlijk is iedere besparing fijn en mooi meegenomen. Maar je wil toch liever dat je besparing een flinke impact heeft? We geven je daarom vijf super tips, zodat je niet hier en daar slechts een dubbeltje eraf snoept. Met deze inspanningen bespaar je in één klap juist tientallen euro’s per jaar besparen zonder dat het oncomfortabel wordt in huis. Dat maakt verschil.

Tip #1. Verwarm je huis alleen wanneer je er bent

Het klinkt zo logisch, alleen je huis verwarmen wanneer je thuis bent. Maar nog steeds staat bij veel mensen thuis de thermostaat vol aan wanneer ze overdag afwezig zijn. Je wil misschien je hond of kat niet in de kou laten zitten, maar een thermosstaat kan echt wel één of enkele graden lager.

Door je cv-ketel of HT-ketel niet onnodig te laten branden en je thermosstaat terug te draaien naar 15 graden wanneer er niemand thuis is, bespaar je jaarlijks tot wel 140 euro per jaar. Heb je een slimme thermosstaat tuis? Dan is dit eenvoudig in te stellen in tijdsblokken. Lekker makkelijk.

Tip #2. Ventileer je huis met regelmaat

Een beetje vreemd misschien, maar wist je dat regelmatig de ramen open zetten in huis je huis juist beter helpt te verwarmen? En dat je daarmee maar liefst tot wel 160 euro per jaar op gas kan besparen? Het zit zo namelijk zo.

Vochtige lucht ventileert minder goed dan droge lucht. Door je ramen iedere dag even kort open te zetten verdwijnt de vochtige lucht uit huis en wordt de lucht in huis droger. Vindt je het snel koud in huis met de ramen open? Laat dan in ieder geval de ventilatieroosters open staan. Zo kan er altijd verse lucht in huis stromen.

Tip #3. Zet je thermosstaat laag voordat je gaat slapen

Het duurt nog een tijdje voordat je huis afkoelt nadat je de thermosstaat lager hebt gezet. Door daar slim gebruik van te maken, levert dit je ook de nodige euro’s op. Met de restwarmte in huis blijft het nog een tijdje aangenaam warm. Het is dus niet nodig om je huis actief te blijven verwarmen voordat je gaat slapen. Draai de thermostaat een uur voordat je naar bed minimaal een graad lager en bespaar op die manier al 80 euro per jaar. Draai je de thermostaat zelfs een paar graden lager? Dan bespaar je gemakkelijk rond de 140 euro per jaar.

Tip #4. Zorg dat je radiatoren hun warmte vrij kunnen verspreiden

Verplaats je graag je meubels voor een leuke nieuwe opstelling in huis? Iets om rekening mee te houden is dat het plaatsen van meubels pal voor je radiatoren je extra geld kost. Je radiotoren kunnen op deze manier hun warme lucht niet goed verspreiden door de ruimte. Dit geldt overigens ook voor lange gordijnen die voor de radiator hangen.

Tip #5. Korter douchen

Vindt je douchen ook zo fijn en comfortabel? En vergeet je daarbij soms wel eens de tijd? Begrijpelijk. Toch is het goed om te weten dat je douchebeurten aardig in de papieren lopen en dat je hierop met slechts een minuut korten douchen je per jaar gemiddeld 25m3 aan gas bespaart, ongeveer 25 euro per jaar. Heb je een combiketel thuis? Deze verbruikt ongeveer 20% van de gestookte warmte voor warm water. En daarvan gaat maar liefst 80% door de douche.

We douchen gemiddeld 9 minuten per keer. Door over te gaan naar 5 minuten douchen per douchbeurt, bespaar je gemiddeld per huishouden 90m3 aan gas en dat is ongeveer 80 euro per jaar.

Met deze vijf tips kun je een behoorlijk verschil maken voor je energierekening. Wil je maximaal besparen op gas? Dan zijn er natuurlijk nog meer tips om te besparen. Maar bekijk vooral de energie aanbiedingen op gas & stroom. Want bespaar tips in combinatie met lage vaste energietarieven leveren je per saldo de grootste energiekosten besparing op!

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Afbeelding van electriciteitsmast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·22-05-2024

Vattenfall of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-05-2024

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·06-05-2024

Vattenfall’s gratis Nintendo Switch deal is terug – Mis 'm niet

man geeft geld
Lisa van Meggelen
Lisa van Gemmert
·16-04-2024

Unieke cashback op een variabel energiecontract van Frank Energie

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.