Energietarieven

De belangrijkste vragen en antwoorden over de energiecrisis

We zijn helaas nog niet voorbij de hoge energieprijzen. Vraag jij je af dit betekent voor je energierekening, en wat je het beste kunt doen met je energiecontract in de huidige situatie? Lees dan onze antwoorden op de belangrijkste vragen.

1. Waarom zijn er (bijna) geen energie aanbiedingen?

Helaas is het aanbod van energie aanbiedingen al geruime tijd bedroevend. Energieleveranciers hebben massaal hun aanbod ingetrokken uit onze vergelijker als gevolg van de wereldwijde energiecrisis. Deze energiecrisis is ontstaan door een samenloop van oorzaken

 • De aantrekkende economie sinds de coronacrisis
 • De overgangsfase van fossiele brandstoffen naar duurzame energie
 • De oorlog in Oekraïne en de internationale beperkingen rondom gaslevering
 • Hogere inkoopprijzen voor energie vanwege CO2-uitstoot emissierechten
 • Hogere inkoopprijzen voor energie vanwege CO2-uitstoot emissierechten
 • Het uitfaseren van de gaswinning in Groningen

Wij kunnen niet met zekerheid zeggen wanneer leveranciers hun aanbod weer beschikbaar stellen op Energie Aanbiedingen. We hebben regelmatig contact met leveranciers en hopen zo als eerste weer meer aanbod te kunnen tonen.

Deze energiecontracten zijn nu wél tijdelijk beschikbaar

Wel is het mogelijk nu mogelijk om over te stappen op het Vattenfall modelcontract en het Coolblue contract met cadeaubon t.w.v. € 50,-.

Blijf op de hoogte

Wil je graag op de hoogte blijven zodra wij weer energiecontracten van andere leveranciers mogen aanbieden? Laat ons dat dan vooral weten door je aan te melden voor de wachtrij van een betreffende aanbieding met je mailadres. Dan geven we je een seintje zodra de aanbieding weer beschikbaar is.


2. Wat is de oplossing voor deze energiecrisis?

Het eerlijke antwoord is: één concrete oplossing voor de gehele gascrisis is er niet. De oplossingen zullen vanuit verschillende hoeken moeten komen. Daarom neemt de overheid in ieder geval een aantal maatregelen om de energierekening van alle huishoudens te verlagen.

Compensatie vanuit de overheid

Een deel van de oplossing is dat huishoudens gecompenseerd worden voor hun hoge energierekening door de overheid. De rijksoverheid heeft 3 maatregelen getroffen die de energierekening van álle huishoudens moeten compenseren. Huishoudens met een te laag inkomen krijgen extra compensatie. 1. Alle huishoudens ontvangen een extra heffingskorting van € 265,- Deze extra ‘vermindering energiebelasting’ bedraagt € 265,- en komt daarmee op € 824,77 voor 2022, inclusief BTW. Dit vaste bedrag wordt in mindering gebracht op je eerstvolgende jaarafrekening. In 2021 bedroeg de vermindering energiebelasting € 558,56. 2. Voor alle huishoudens wordt ook eenmalige de energiebelasting verlaagd van 21% naar 9% vanaf 1 juli 2022 Daarnaast gaat vanaf 1 juli 2022 de energiebelasting omlaag van 21% BTW naar 9%, om alle huishoudens verder te compenseren. Huishoudens met een te laag inkomen ontvangen een extra eenmalige compensatie van € 800,- Mensen in de bijstand of met een inkomen net boven of op het minimum loon hebben recht op een eenmalige compensatie van € 800,- op de energierekening, om de energielasten tijdelijk te verlichten.

Check bij je gemeente of je in aanmerking komt

Wil je weten of jij hiervoor in aanmerking komt (met een sociale uitkering), en heb je nog geen compensatie ontvangen op je bankrekening in het eerste kwartaal van dit jaar? Vraag dit dan na bij je gemeente. Deze compensatieregeling loopt namelijk via je gemeente.

Door deze financiële ‘pleister op de wond’ kan het zijn dat jouw energierekening minder hard stijgt, of misschien zelfs ongeveer gelijk blijft. Helaas zal dat niet voor alle huishoudens gelden. Ga je bijvoorbeeld verhuizen en groter wonen, heb je te maken met een geboorte of grotere gezinssamenstelling? Dan valt jouw energierekening helaas wel duurder uit.

Zuiniger omgaan met energie: 5 tips

We kunnen ook zelf ons steentje bijdragen om onze energierekening te verlagen door zuiniger met energie om te gaan. Wat heeft de meeste impact? We geven je 5 tips. Veel van deze bespaartips zijn bovendien kosteloos. 1. Neem contact op met je energieleverancier om te vragen wat de mogelijkheden zijn voor een gesprek met een energiecoach Vind je het lastig om thuis concrete aanpassingen te doen om je energie te besparen? Dan kan een energiecoach vanuit je leverancier met je meedenken en kijken welke (kosteloze) oplossingen mogelijk zijn. Zo gaat Eneco bijvoorbeeld inzetten op gratis energiecoaches. 2. Voor huurders: kijk of je in jouw gemeente de gratis energiebox kunt aanvragen. Dit is een gratis box met energiebesparende producten Indien jouw gemeente meedoet met het gratis energiebox programma, wordt deze persoonlijk gebracht door een energiecoach vanuit de gemeente. Deze neemt samen met jou een lijst door met een aantal vragen over energiebesparing en maakt een rapport voor je op. Zo kun je samen kijken wat er mogelijk is en hoe je het beste de energiebesparende producten gebruikt. Met de energiebox kun je al snel zo’n extra € 100,- besparen op je energierekening. Toch mooi meegenomen.

In de energiebox zit: 

 • Een tochtstriprol
 • Enkele stekker met schakelaar
 • Een zandloper douchetimer
 • Een thermometer voor bijvoorbeeld de koelkast
 • Radiatorfolie
 • LED Lamp
 • Stekkerblok

3. Voor huiseigenaren: kijk wat mogelijk is om je woning te verduurzamen, zoals isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp Ben je woning eigenaar, dan is nu een goed moment om te kijken of je je woning kunt verduurzamen met zonnepanelen, isolatie of een (hybride) warmtepomp. Met de hoge energieprijzen nu is de terugverdientijd korter. Een goed moment dus. Dit vraagt natuurlijk wel om een eigen investering. Ook zul je rekening moeten houden met inmiddels lange wachttijden oplopend tot wel een jaar. Ben je huurder? Dan is verduurzamen van de woning op eigen initiatief helaas niet mogelijk. Voor huurders is het daarom extra interessant om te kijken welke energiebesparende producten in huis wél kunnen bijdragen aan een lager energieverbruik. 4. Douche korter Het meeste gasverbruik zit ‘m in de keuken en badkamer. Door je douchebeurten te verkorten van gemiddeld 9 minuten naar 5 minuten, kun je hiermee per persoon al zo'n € 40,- per jaar besparen. Woon je met een gezin met 4 of 5 personen? Dan kan dit een dus een extra jaarlijkse besparing opleveren tot € 200,- met de huidige gastarieven. 5. Zet de verwarming iets lager Probeer ook de thermostaat in huis consequent een graad lager te zetten. Zeker nu de warmere maanden zijn aangebroken kun je de thermostaat lager zetten, zodat deze niet automatisch aanslaat zetten en het toch lekker aangenaam blijft in huis. Met de huidige gastarieven je thermostaat een graad lager zetten levert je een geschatte jaarlijkse besparing op van zo'n € 120,- per jaar.

3. Wat te doen met mijn energiecontract in 2022?

Ben je (bijna) contractvrij? Dan kun je blijven zitten bij je huidige leverancier met een variabel contract óf overstappen op een van de weinige energie aanbiedingen: het Vattenfall modelcontract of de Coolblue energie aanbieding met cadeaubon t.w.v. € 50,-.

Vast contract

Wij adviseren om alleen over te stappen op een vast contract als je prijszekerheid wil, en niet het risico wil lopen dat de energietarieven nog verder oplopen. Daarbij adviseren we dan te kiezen voor een 1-jarig contract, en niet 3 jaar. Mochten de energietarieven weer gaan zakken in de loop van dit jaar, dan zit je niet onnodig lang vast aan de hoge tarieven van nu. Momenteel kun je alleen overstappen op de volgende vaste contracten voor 1 jaar met gas & stroom

Variabel contract

Heb je momenteel een variabel contract, of loopt jouw vaste contract bijna af? Dan raden we je aan rustig te blijven zitten en de ontwikkelingen te blijven volgen. De kans is namelijk heel groot met de huidige tarieven en het weinige aanbod dat een nieuw energiecontract nu duurder is. Mochten de tarieven weer gunstiger worden (bij een andere leverancier) zodra er weer aanbod is, dan kun je per direct overstappen. Je kunt ook kijken wat je nu betaalt aan variabele tarieven en deze vergelijken met de tarieven van het Vattenfall modelcontract. Dit is momenteel de enige energie aanbieding met variabele tarieven die beschikbaar is op Energie Aanbiedingen. 

Sander van Meggelen
Geschreven door

Sander van Meggelen

Redacteur energie. Volgt de Nederlandse energie-markt op de voet sinds 2012. 

Lees meer berichten van Sander

Aanbevolen nieuws

Afbeelding van electriciteitsmast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·22-05-2024

Vattenfall of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-05-2024

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·06-05-2024

Vattenfall’s gratis Nintendo Switch deal is terug – Mis 'm niet

man geeft geld
Lisa van Meggelen
Lisa van Gemmert
·16-04-2024

Unieke cashback op een variabel energiecontract van Frank Energie

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.