Energietarieven

Deze dynamische energiecontracten kun je nu vergelijken op Energie Aanbiedingen

Naast variabele en vaste energiecontracten zijn er nu ook dynamische energiecontacten op de markt. Door de huidige situatie rondom energie zijn enkel variabele en dynamische contracten af te sluiten. Je kunt nu op Energie Aanbiedingen bij drie leveranciers zo’n contract afsluiten. In dit blog vertellen we je daar meer over.

Welke energieleveranciers bieden een dynamisch energiecontract aan?

De grootste en bekendste partijen die een dynamisch energiecontract aanbieden zijn: Tibber, Frank Energie en Nextenergy.

Hoe werken dynamische energieprijzen?

Het gaat om dynamische energieprijzen, dat betekent dat er elke dag of zelfs elk uur een verschil kan worden waargenomen in de prijs. De energieleverancier geeft jou als consument inzicht in deze prijzen door middel van ‘slimme apps’ waarop je jouw energieverbruik kan aanpassen.

Wat is de functie van de ‘slimme app’ die de energieleverancier gebruik?

Als consument is jouw energiecontract gekoppeld aan een app waarin je jouw verbruik kan bijhouden en kan zien wat de prijzen op dat moment zijn. Ook kunnen de apps jouw energieverbruik reguleren door middel van slimme technologie die ervoor zorgt dat je stroom verbruikt op momenten dat de energieprijzen laag zijn.

  • In de appstore heeft Tibber een beoordeling van 4,7 (van 1 tot 5).
  • De app van Frank Energie heeft in de App Store een beoordeling van 3,1 (van 1 tot 5).
  • NextEnergy wordt in de App Store beoordeelt met een 2,7 (van 1 tot 5).

Bij deze energieleveranciers sluit jij een dynamische energiecontract af via Energie Aanbiedingen:

NextEnergy met een vast voorschotbedrag

NextEnergy is een Nederlands energiebedrijf waarbij je voor zowel gas- als stroom een contract af kan sluiten. Deze partij haalt haar energie uit 100% hernieuwbare stroombronnen. De energieprijs die je als consument betaalt is tegen inkoopprijs. De vaste ‘abonnementskosten’ van NextEnergy bedragen €5 per maand. Wat NextEnergy anders doet dan de andere twee partijen is dat er elke maand een vast voorschotbedrag wordt gerekend. Dit geeft als consument een stuk meer zekerheid dan een voorschotbedrag wat maandelijks kan verschillen. Het kan zijn dat je aan het einde van het jaar nog geld terug krijgt of nog wat extra’s moet betalen afhankelijk van jouw verbruik. Dit geldt echter voor alle partijen.

Pluspunten vs. minpunten

+ Vast voorschotbedrag + Contract ieder moment opzegbaar + Gratis slimme app - App heeft geen goede reviews

Frank Energie met hun eigen ‘Frank Forest’

Deze Nederlandse startup heeft als missie om energie en energieverbruik duurzamer te laten verlopen. De prijs die je betaalt is afhankelijk van de inkoopprijs op dat moment. Bij Frank Energie kan je een contract afsluiten voor gas en stroom. De maandelijkse kosten die je aan Frank Energie betaalt zijn €5. Bij Frank Energie betaal je naast dynamische energieprijzen ook dynamische voorschotten. Dit wil zeggen dat je in de wintermaanden meer betaalt dan in de zomer als voorschot. Deze energieleverancier hanteert aan het begin van het jaar een dubbel voorschot om risico’s in te calculeren. Hierdoor kan de energierekening fiks oplopen in de wintermaanden. Bij elke factuur wordt er gekeken naar de verwachte kosten/bedragen van de opvolgende maand. Het voorschotbedrag is dus ook maandelijks anders. Omdat er geen zekerheid is over deze kosten is het belangrijk om dit mee te nemen in de overweging voor het afsluiten van een dynamisch energiecontract. De onzekerheid kan ervoor zorgen dat je onverwachts een hoger bedrag betaalt dan een voorafgaande maand.

Pluspunten vs. minpunten

+ Verwachte energiekosten worden dagelijks aangepast + Contract ieder moment opzegbaar + Gratis slimme app - Dubbel voorschot kan hoog oplopen

Tibber voor dynamische energiecontracten met alleen stroom

Tibber is een energieleverancier met 100% groene stoom van Nederlandse bodem. Het is een Zweeds bedrijf dat zich heeft uitgebreid in Europa. Een stroomcontract dat je afsluit bij deze leverancier is ieder moment opzegbaar. Je betaalt bij Tibber de inkoopprijs voor stroom op de beurs, die van uur tot uur kan variëren. Hierdoor heeft jouw moment van energieverbruik veel invloed. Om een dynamisch energiecontract af te sluiten bij Tibber betaal je €3,99 per maand. Deze kosten zijn administratiekosten. Tibber verdient niet aan jouw energieverbruik maar enkel aan de maandelijkse bijdragen. Let op: Ook het voorschotbedrag dat je aan Tibber betaalt is dynamisch. Deze kan dus elke maand verschillen afhankelijk van de energieprijzen op dat moment. Tibber levert enkel stroom, dus het is niet mogelijk om gas af te nemen bij deze partij. Heb jij dus ook gas nodig in jouw huishouden dan is het goed om hier rekening mee te houden.

Tip

Het is voordeliger om voor een dynamisch contract te kiezen waarbij je zowel gas en stroom kan afnemen. Het is niet aan te raden om een los contract voor gas en stroom af te sluiten.

Pluspunten vs. minpunten

+ 100% groene stroom uit NL + Contract ieder moment opzegbaar + Gratis slimme app - Dynamisch voorschotbedrag - Alleen beschikbaar voor stroom 

ANWB Energie: de goedkoopste

ANWB is nu ook gestart als energieleverancier. Ze hebben de laagste dynamische tarieven.

Pluspunten vs. minpunten

+ 100% groene stroom uit NL 
+ Contract ieder moment opzegbaar 
+ Gratis slimme app 
+ Vast voorschotbedrag 


Wat zijn de overeenkomsten/verschillen tussen de dynamische contracten van Tibber, Frank Energie en Nextenergy?

Overeenkomsten:

Voor het afsluiten van een dynamisch energiecontract heb je een slimme meter nodig. > Je kunt weg zonder een boete te betalen. > Je betaalt energiekosten tegen inkoopprijzen. > Je kunt jouw verbruik bijhouden in een gratis ‘slimme app’ voor een duurzamer verbruik.

Verschillen:

> Bij Tibber kan je alleen een contract voor stroom afsluiten. 
> Bij NextEnergy betaal je een vast voorschotbedrag. 
> Frank Energie hanteert een dubbel voorschot.

Wanneer kun je beter voor een variabel contract gaan?

Bij een dynamisch contract kan de prijs per uur veranderen. Dit kan zowel voordelig als nadelig uitpakken. Als je dit vergelijkt met een variabel contract is het verschil dat er bij dit type contract de prijzen niet zo regelmatig veranderen. Vaak worden de prijzen een aantal keer per jaar aangepast en is het dus niet zo dat er elk uur een andere prijs kan worden gehanteerd. Een dynamisch energiecontract past bij jou als je bewust omgaat met jouw energie en bereid bent om jezelf hier op aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je jouw wasje een uurtje later draait. Er is natuurlijk voldoende aanbod voor variabele contracten. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden kijk snel naar de energieleveranciers. 

Beschikbare Energie aanbiedingen bekijken

Melvin Paalvast
Geschreven door

Melvin Paalvast

Redacteur energie. Dagelijks bezig om de beste energie aanbiedingen te vinden.

Lees meer berichten van Melvin

Aanbevolen nieuws

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·18-07-2024

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties

Twee cadeaus naast elkaar
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·09-07-2024

Grootste energie cadeau ooit bij een energiecontract

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·01-07-2024

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·20-06-2024

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.