Nieuwe aanbiedingen

Echte groene stroom? Met deze energie aanbiedingen kan het

Maak je liever een duurzame keuze als het om je energiecontract gaat? Je bent niet de enige. Groene stroom wordt steeds belangrijker als onderdeel van de energietransitie naar duurzamere energieopwekking. Maar wat valt er eigenlijk te kiezen als je groene stroom wil? En hoe zit het met zogenaamde ‘greenwashing’? We leggen je uit wat het verschil is tussen groene stroom uit Europa en groene stroom uit Nederland. Zo weet je welke leveranciers écht een verschil willen maken en welke groene stroom aanbiedingen je het beste kunt vergelijken.

Groene stroom uit Europa en Nederland

Op papier krijgt ongeveer 80% tot 90% van de consumenten groene stroom geleverd. Een goede ontwikkeling, zou je denken? Maar wat daarbij niet altijd eerlijk en duidelijk is, is waar deze ‘groene’ stroom vandaan komt. En welk groen beleid leveranciers voeren. De meeste leveranciers roepen dat ze groen bezig zijn, maar in de praktijk zijn er grote verschillen. Hoe zit dat?

Een belangrijk verschil tussen of jij échte groene stroom afneemt van je leverancier, of slechts groene stroom op papier, is of een leverancier groene stroom inkoopt met zogenaamde ‘Certificaten van Oorsprong’, of niet.

Energieleveranciers kunnen namelijk kortgezegd Garantie van Oorsprong certificaten overkopen uit andere Europese landen waar een overschot aan groene stroom is. Veel leveranciers die niet zelf op grote schaal investeren in duurzame opwekking doen dit. Zo'n certificaat kunnen ze aan hun eigen grijze stroom koppelen, waardoor deze een 'groen' label krijgt. We spreken dan van ‘greenwashing’, waarbij ze zich groener voordoen dan ze werkelijk zijn.

Stroom opgewekt in Nederland uit hernieuwbare bronnen

Niet alle leveranciers doen dit zo. Gelukkig zijn er ook een aantal die zelf groene stroom opwekken uit hernieuwbare bronnen hier in Nederland. Voornamelijk uit wind en zon. Zij investeren niet, of bijna niet meer in kolencentrales, en willen écht verduurzamen. Deze leveranciers leveren dus groene stroom van onze eigen Nederlandse bodem. Dit is échte groene stroom, zonder greenwashing.

Wie zijn groenste leveranciers van Nederland op dit moment?

Ieder jaar voeren Wise, Natuur & Milieu en de Consumentenbond een grootschalig onderzoek uit naar de duurzaamheid van Nederlandse stroomleveranciers. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de manier van levering of inkoop van stroom, maar ook welke investeringen leveranciers doen in stroom opwekking.

Score duurzaamheidsonderzoek 2020

Onlangs is het onderzoek van 2020 gepubliceerd met de laatste inzichten. Welke leveranciers maken echt grote stappen vooruit? En bij wie moet je dus zijn als je echt een bewuste groene keuze wil maken? Je leest er alles over in het duurzaamheidsonderzoekrapport.

Hieronder zie je de groene stroom duurzaamheidscores van de leveranciers die je bij ons kunt vergelijken.

EnergieleverancierDuurzaamheidsscore 2020Duurzaamheidsscore 2019
Powerpeers109,9
Pure Energie1010
Vandebron9,59,6
Eneco8,17,7
Engie7,75,4
Budget Energie7,73,7
NLE6,33,9
Essent4,83,5
Nuon Vattenfall4,35,9
Oxxio4,25,2

Zoals je kunt zien zijn er een paar leveranciers die iets slechter scoren dan vorig jaar. Nuon Vattenfall scoort helaas opvallend minder goed ten opzichte van afgelopen jaar. Maar ook doet een aantal leveranciers het juist aanzienlijk beter ten opzichte van afgelopen jaar. Kijk maar naar Budget Energie en NLE.

Eneco aanbiedingen groener geworden

Wat uit het onderzoek van 2020 misschien wel het meest opvallend is, is de positieve stijging van Eneco. Deze heeft als eerste grote leverancier sprongen vooruit gemaakt met de levering, inkoop en investering in groene stroom. Als enige grote leverancier van de drie, levert Eneco nu standaard groene stroom met alle Eneco energie aanbiedingen.

Beste Eneco aanbieding met groene stroom

De andere twee grote leveranciers: Essent en Nuon Vattenfall, leveren niet standaard Nederlandse groene stroom. Bij Essent krijg je ingekochte Europese groene stroom bij je contract, en bij Nuon Vattenfall meestal standaard grijze stroom.

Groene stroom als extra optie

Wel kun je bij deze leveranciers soms met een speciale aanbieding groene stroom als extra optie kiezen, maar dat betaal je méér voor. Ook krijg je met dit soort aanbiedingen alleen groene NL stroom tijdens de looptijd van je vaste contract. Daarna word je automatisch teruggezet op groene stroom uit Europa, of grijze stroom.

Nu hoeft dit laatste niet perse een nadeel te zijn, aangezien wij sowieso aanraden om over te stappen na de einddatum van je contract. Daarmee ben je altijd goedkoper uit. Maar het laat wel zien dat in vergelijking Eneco inmiddels dus een stuk verder is. De eerste grote leverancier die een écht groene keuze voor jou makkelijker maakt. Dat vinden wij een positieve ontwikkeling!

Groene stroom aanbiedingen vergelijken

“Groene stroom is duur”, horen wij vaak. Gemiddeld is 100% Nederlandse groene stroom inderdaad zo’n € 5,- duurder per maand dan Europese groene stroom. En hoewel groene stroom steeds belangrijker wordt gevonden, blijkt dat niet iedereen bereid is er flink meer voor te betalen.

Maar gelukkig zijn er wel degelijk energie aanbiedingen met 100% Nederlandse groene stroom die het een stuk goedkoper maken om over te stappen naar een groene stroomleverancier. Zo is er een aantal groene leveranciers met scherpe aanbiedingen waarbij je groene stroom geleverd krijgt, met een hoge welkomstkorting op je eerste jaarafrekening.

Naast Eneco hebben ook Vandebron en Powerpeers op dit moment een behoorlijk hoge welkomstkorting op een energiecontract.

Eneco is voor de meeste huishoudens de goedkoopste leverancier met 100% groene Nederlandse stroom. Kies je liever voor een leverancier met een hogere groenscore, en vind je het niet erg om daar iets meer voor te betalen? Dan is een Vandebron energie aanbieding de voordeligste keuze.

De makkelijkste en snelste manier om te checken welke groene leverancier de goedkoopste is voor jouw situatie, doe je door energie aanbiedingen te vergelijken.

Bekijk energie aanbiedingen

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Energiecadeau t.w.v. €210 bij een 1-jarig energiecontract van Coolblue.
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·05-06-2024

Energiecadeau t.w.v. €210 bij een 1-jarig energiecontract van Coolblue.

Afbeelding van electriciteitsmast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·22-05-2024

Vattenfall of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-05-2024

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·06-05-2024

Vattenfall’s gratis Nintendo Switch deal is terug – Mis 'm niet

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.