Energietarieven

Energie vergelijken bij verbruik onder het energie prijsplafond

Wat is het energie prijsplafond?

Sinds 1 januari 2023 is het energie prijsplafond ingesteld. Deze maatregel is bedoeld om de kosten voor stroom en gas voor consumenten betaalbaar te houden. Door onder andere de oorlog in Oekraïne en andere marktwisselingen, waren de kosten voor stroom en gas erg gestegen. Hierdoor konden vele huishoudens en bedrijven deze kosten nauwelijks meer betalen. Met het prijsplafond is er een maximaal bedrag afgesproken voor wat er voor energie mag worden gerekend, zolang je onder het maximale verbruik blijft. Het maximale verbruik is hiervoor vastgesteld op 2900 kWh voor stroom en 1200 m3 voor gas.

Welke tarieven betaal ik met het energie plafond?

Er zijn vaste tarieven afgesproken voor het verbruik onder het energie prijsplafond. Deze zijn € 0,40 per kWh voor stroom en € 1,45 per m3 voor gas. Zolang je met je stroom en gasverbruik onder het verbruik van 2900 kWh voor stroom en 1200 m3 voor gas blijft, zijn dit de maximale tarieven die je moet betalen. Kom je boven het verbruik van het energieplafond uit, dan betaal je de dan geldende markttarieven. Door te vergelijken merk je echter dat er ook al energie aanbiedingen zijn die tarieven hebben die al onder het prijsplafond zitten.

Wat als ik minder stroom verbruik dan het energie plafond?

Op het moment dat je minder stroom verbruikt dan het maximale verbruik van het energieprijsplafond, betaal je maximaal de vaste tarieven van € 0,40 per kWh voor stroom en € 1,45 per m3 voor gas. Energieleveranciers mogen niet meer dan dat rekenen voor de geleverde stroom en gas, onder het verbruik van het prijsplafond. Inmiddels zijn er ook al energieleveranciers die onder dit maximale bedrag uitkomen, namelijk Budget Energie met hun variabele tarieven maar ook Mega Energie als de cashback actie wordt meegerekend.

Welke tarieven betaal ik als ik onder het energie plafond verbruik?

Bij energieleveranciers waarvan de huidige tarieven boven het prijsplafond liggen, betaal je dus maximaal de € 0,40 per kWh voor stroom en € 1,45 per m3 voor gas, als je onder het prijsplafond verbruik blijft. De tarieven van het variabele contract van Budget Energie liggen momenteel al onder het prijsplafond, op € 0,39 per kWh voor stroom en € 1,39 per m3 voor gas. Als de tarieven van een energieleverancier onder het prijsplafond liggen, dan betaal je deze tarieven zowel als je onder als boven het energieplafond uitkomt.

Waarom energie vergelijken onder het prijsplafond dus heel belangrijk is

Het vergelijken van de huidige energiecontracten kan je veel geld besparen. Door te vergelijken zal je zien dat er dus ook energieleveranciers zijn met tarieven onder het prijsplafond. Dit geldt voor zowel Budget Energie als bij Mega Energie met het meerekenen van de cashback actie. Ook de tarieven van dynamische energie contracten bevinden zich vaak onder het prijsplafond. Naast de leveringstarieven betaal je ook nog vaste leveringskosten, deze kunnen per energieleverancier sterk verschillen. Hier zijn geen maximums aan gesteld met het prijsplafond. Door de verschillende energieleveranciers te vergelijken, zie je direct hoeveel je per maand kan besparen.

Lisa van Meggelen
Geschreven door

Lisa van Gemmert

Lisa beoordeelt voor Energie-Aanbiedingen.com al jarenlang energie aanbiedingen. Door haar jarenlange ervaring weet ze binnen no-time een aanbieding op waarde te schatten.

Lees meer berichten van Lisa

Aanbevolen nieuws

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·18-07-2024

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties

Twee cadeaus naast elkaar
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·09-07-2024

Grootste energie cadeau ooit bij een energiecontract

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·01-07-2024

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·20-06-2024

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.