Tips

Energieveilingen en collectieven in 87% van de gevallen flink duurder

Energiecollectieven van de Consumentenbond, Vereniging eigen huis of 'Sloop de Crisis' lijken goedkoop, maar in 87% van de gevallen is de consument een dief van de eigen portemonnee. Sinds 2019 zijn deelnemers zelfs in alle onderzochte veilingen duurder uit. Onderzoek van RTL Nieuws, ACM en Energie-Aanbiedingen.com laat zien dat deze 'marketingtruc' een dure grap is.

Onderzoek naar energie collectieven

Enthousiaste termen als 'de uitslag is bekend!', 'gegarandeerd goedkoper' en mooie merknamen zoals de Consumentenbond en Vereniging Eigen huis verbinden zich aan energie veilingen. Alles om de consument te helpen. Wat blijkt echter uit onderzoek? In 87% van de gevallen is de consument duurder uit met een energieveiling dan via een actie van de leverancier zelf! In dit blog behandelen we het onderzoek naar de energieveilingen. We leggen per veiling uit hoeveel een deelnemer misloopt en op het einde hoe je de aanbiedingen van de leveranciers zelf kunt vinden. Deze zijn namelijk flink goedkoper!

Onderzoek RTL Nieuws en ACM

RTL Nieuws deed al onderzoek naar energieveilingen in 2014. Ook nu in 2019 is er niets veranderd. Aan de hand van het onderzoek vroeg de ACM (Autoriteit Consumenten & Markt) de partijen die energiecollectieven en veilingen organiseren om opheldering. Het antwoord is vrij schokkend:

Antwoord op vraag van ACM:'De verschillende organisaties geven toe dat ze niet de goedkoopste zijn. Maar ze zeggen dat ze zich daarop ook niet specifie richten. Zij geven aan vooral te willen bewerkstelligen dat consumenten ook echt overstappen.'

De collectieven en veilingen geven dus simpelweg toe duurder te zijn dan de aanbiedingen van de leveranciers, maar zich hier 'niet op te richten'. Om dit wat inzichtelijker te maken heeft Energie-Aanbiedingen.com de resultaten van de onderzoeken in een overzicht gezet. Hierbij hebben we het onderzoek nogmaals herhaald, nu in 2019 om te laten zien dat veilingen en collectieven nog steeds te duur zijn.

Collectieven vergeleken met directe aanbiedingen van energieleveranciers

In onderstaande tabel zie je de resultaten van de onderzoeken van RTL, Gaslicht en Energie-Aanbiedingen.com. De prijsberekening is gedaan op basis van het gemiddelde verbruik van een Nederlands gezin. In 2014 is het standaard verbruik van bezoekers van Gaslicht hiervoor gebruikt. In de laatste vergelijking, gedaan door Energie Aanbiedingen.com, is uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 3000 kwh en 1200 m3 gas.
Collectief Winnaar collectief Eigenlijk goedkoopste Via collectief Direct Verschil
Consumentenbond
2014
Budget Energie Budget Energie € 1904,36 € 1851,12 € 53,24
Sloop de Crisis
2017
NLE E.ON € 1434,07 € 1433,58 € 0,49
Consumentenbond
2017
NLE Nuon € 1529,50 € 1418,31 € 111,19
Vereniging Eigen Huis
2017
NLE Nuon € 1472,23 € 1418,31 € 53,92
Vereniging Eigen Huis
2018
Qurrent Nuon € 1647.60 € 1623,32 € 24,28
Sloopdecrisis
Nieuwe naam: 'Koopkracht' 2019
Innova Essent € 1521,22 € 1494,13 € 27,09
Consumentenbond
2019
Engie Oxxio € 1557,35 € 1494,13 € 63,22
Consumentenbond
2019 (1)
Engie NLE € 1061,61 € 996,40 € 65,21
(1) Bij deze energieveiling hebben we gekeken naar een huishouden dat alleen stroom gebruikt. Hierbij is gekeken naar een verbruik van 5000kwh per jaar

Dief van eigen portemonnee: Een gemiddelde deelnemer van een energieveiling liep € 49,83 per jaar mis. Bij grotere huishoudens en langere contracten was het verschil nog groter.

De energie collectieven van 2019

Ook in 2019 zijn er nog volop energiecollectieven. Waar voorheen (vooral in 2013-2014) de collectieven nog wel eens goedkoper waren dan het aanbod bij onafhankelijke vergelijkers en aanbiedingswebsites is dat in 2019 niet meer het geval. Bij elke veiling sinds de zomer van 2018 waren de tarieven hoger dan die via onze onafhankelijke energie aanbiedingen vergelijker.

Energiecollectief Consumentenbond

Het energiecollectief Consumentenbond is één van de grootste. De Consumentenbond zelf doet echter weinig voor deze veiling: de veiling wordt eigenlijk gehouden door Pricewise. De Consumentenbond zet zijn volle marketingkracht in om deelnemers en bezoekers van de site over te halen om van de veiling gebruik te maken. Omdat de prijzen ook naderhand niet openbaar gemaakt worden konden we helaas niet alle veilingen bekijken. Om een representatief beeld te krijgen vergeleken we 3 veilingen van de Consumentenbond. Het gaat daarbij om veilingsuitslagen van 2017 t/m 2019. Hieruit blijkt dat de veilingen van Consumentenbond op basis van een contract van 1 jaar maar liefst € 79,87 duurder waren dan aanbiedingen via de goedkoopste energieleverancier van dat moment. In geen van de gevallen uit ons onderzoek was de Consumentenbond veiling daadwerkelijk de goedkoopste. Niet gek dat alle energievergelijkers (op Pricewise na, die zelf de energieveiling faciliteert) waarschuwen dat vergelijken goedkoper is dan veilen.

Energieveiling Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis is een wat kleinere speler op het gebied van energieveilingen. Van 2 van de energieveilingen hebben we de resultaten kunnen verifiëren en daarbij was het collectief gemiddeld € 39,10 duurder dan het goedkoopste aanbod bij de goedkoopste energieleverancier van dat moment. Daarnaast zit bij het aanbod '1 jaar gratis lidmaatschap VEH'. Dat klinkt aardig, maar betekent dat als je na het eerste jaar nog steeds gebruik wilt maken van het collectief je lidmaatschapsgeld moet betalen voor Vereniging Eigen Huis. Dit lidmaatschap van € 27,- wordt automatisch jaarlijks verlengt. Gezien veel consumenten dit niet in de gaten hebben zijn ze hierdoor dus nog meer kwijt voor hun energie. De Vereniging Eigen Huis is de enige die op deze manier te werkt gaat. We raden sterk af om hier aan mee te doen, er zijn voldoende gratis alternatieven om energie aanbiedingen te vergelijken. Bovendien zijn deze ten aller tijden goedkoper dan de veiling van Vereniging Eigen Huis.

Sloop de Crisis / Koopkracht veiling

Sloop de Crisis was een echte marketingmachine. Gepromoot door het televisieprogramma 'een dubbeltje op zijn kant' was deze energieveiling een enorm succes. Voor de eigenaren dan. Consumenten die er gebruik van maakten betaalde namelijk altijd meer voor hun energiecontract dan bij een directe aanbieding. Bij de eerste veilingen scheelde het slechts € 1,-, maar latere jaren werd de veiling duurder en duurder. In 2018 is Sloop de Crisis overgegaan in 'Koopkracht'. Een naam die beter bij de tijd past, maar met een aanbod dat in geen gevallen goedkoper dan vergelijken via een onafhankelijke vergelijker.

Geen veiling maar 'handjeklap': Het idee dat alle energieleveranciers zich inschrijven en hun allerscherpste bod uitbrengen is helaas niet juist. In praktijk gaan doen maar enkele leveranciers mee aan de veilingen. Andere leveranciers willen simpelweg de hoge commissie van de veilingen niet betalen. Dit terwijl ze wel goedkoper zijn dan de zogenaamde 'winnaar'. Van een echte veiling is geen sprake, wel van handjeklap tussen veiling aanbieder en enkele energieleveranciers. - Energie Expert Wik van Vergelijkgroep

Energie aanbiedingen veel goedkoper dan veilingen

Wat is dan wel de goedkoopste optie? Een energie aanbieding direct bij de energieleverancier, maar: wel via de speciale actiepagina's. Energieleveranciers hebben zelf vaak een enorm scherp aanbod. Ze tonen dit niet standaard op hun website omdat ze liever niet willen dat bestaande klanten de actietarieven zien (die eigenlijk altijd alleen voor nieuwe klanten zijn). Omdat bij deze acties vaak een cashback van meerdere honderden euro's hebben, kunnen de leveranciers ze ook simpelweg niet aanbieden aan bestaande klanten. De echt hoge kortingen zijn te vinden via de verborgen aanbiedingen pagina's op de website van de leverancier. Wij hebben deze allemaal in kaart gebracht onze energie aanbiedingen voorpagina. Ook hebben we sinds 2019 een eigen vergelijker waarin al deze verborgen aanbiedingen vergeleken worden. Door na het vergelijken op 'bekijk' te drukken sturen we je door naar de speciale actiepagina's. Je hoeft dus niet al je gegevens bij ons op de website achter te laten, je gaat direct naar de leverancier zelf.

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Afbeelding van electriciteitsmast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·22-05-2024

Vattenfall of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-05-2024

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·06-05-2024

Vattenfall’s gratis Nintendo Switch deal is terug – Mis 'm niet

man geeft geld
Lisa van Meggelen
Lisa van Gemmert
·16-04-2024

Unieke cashback op een variabel energiecontract van Frank Energie

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.