Sloop de Crisis

Kun je beter deelnemen aan een energieveiling zoals 'Sloop de Crisis' of overstappen met een energie aanbieding?

Er was veel om te doen: 'Sloop de Crisis'. Was dit nou een echte goede energieveiling of was het gewoon een marketingactie? Wij hebben het uitgezocht en gekeken hoe jij kunt overstappen naar de goedkoopste energieleverancier met lage tarieven en mooie aanbiedingen.

Plaatje van sloop de crisis

Wat is Sloop de Crisis?

Sloop de Crisis is sinds enkele jaren een inkoopcollectief van energie, of anders gezegd een energieveiling. Het idee achter Sloop de Crisis is om zoveel mogelijk huishoudens te verzamelen die gezamenlijk geld willen besparen op hun energiekosten door te bieden op energie. 

Sloop de Crisis werd gepromoot door het televisieprogramma Een dubbeltje op zijn kant, waarmee de energieveiling uiteindelijk veel bekendheid kreeg in Nederland. Naast Sloop de Crisis (tegenwoordig Koopkracht) zijn er nog andere energieveiling collectieven, waaronder de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis.

Hoe werkt deze energieveiling? Je kunt je als particulier inschrijven voor Sloop de Crisis om vervolgens via een veiling te bieden op vaste lasten producten, zoals gas en stroom. Een paar keer per jaar wordt er een energieveiling georganiseerd waarbij energieleveranciers tegen elkaar opbieden. 

De leverancier met de laagste prijs wint de veiling. Wanneer je mee hebt gedaan aan de veiling krijg je een aanbod voor het energieproduct dat heeft gewonnen. Je kunt vervolgens overstappen en geld besparen.. of toch niet?

Sloop de Crisis: een marketingstunt?

Het idee is dat je door mee te doen aan de veiling altijd de goedkoopste energie krijgt. Maar als we verder kijken naar Sloop de Crisis dan zien we dat de winnaar niet altijd de goedkoopste was. Bij de veilingen kwam destijds de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) altijd als winnaar uit de bus, maar liefst 8 keer. Naast NLE mocht ook elke keer Budget Energie een aanbod doen. En dat terwijl ze niet eens de goedkoopste energieleverancier bleken te zijn.

Het communicatiebureau achter Sloop de Crisis is MindGrind. De eigenaren van MindGrind zijn óók de oprichters/directeur van NLE. Hieruit blijkt dat Sloop de Crisis niet onafhankelijk is en je dus niet altijd het goedkoopste energie aanbod krijgt. Sloop de Crisis gaat inmiddels verder onder de naam 'Koopkracht'.

In 2014 is al onderzoek gedaan door RTL Nieuws naar energieveilingen en zijn de kanttekeningen aan het licht gebracht. Maar wat blijkt: ook in 2019 is er altijd nog niks veranderd: energie kopen via energieveilingen is helemaal niet goedkoper dan zelf energie vergelijken en overstappen met de goedkoopste energie aanbieding. Uit ons onderzoek naar energieveilingen blijkt dat een gemiddelde deelnemer van een energieveiling € 49,83 per jaar misloopt. Bij grotere huishoudens en langere contracten was het verschil nog groter.

Alle energie aanbiedingen met cashback


Bespaar geld met een energie aanbieding 

Met een korting of cashback krijg je na één jaar de korting teruggestort op je rekening. Vaak is de cashback een bedrag tussen de € 50,- en € 200,-. Er zijn ook veel aanbiedingen met een welkomstcadeau. Denk hierbij aan een gratis tablet, een bol.com cadeaubon of een slimme thermostaat. Het cadeau dat je uitkiest krijg je vaak al enkele weken nadat je nieuwe energiecontract is ingegaan.

Kies voor een 1-jarig energiecontract. Je kunt dan elk jaar weer opnieuw genieten van een energie aanbieding. Leveranciers doen helaas vrij weinig voor bestaande klanten waardoor overstappen altijd een betere optie is.

Hoge kortingen en cashbacks

Veel besparen

Stap 1

Check of je contractvrij bent

Bekijk de einddatum van je contract. Al een ouder contract? Vaak kun je maandelijks opzeggen.
Overstappen aanmelden
Stap 2

Kies een welkomstcadeau

Vul vrijblijvend het aanmeldformulier in van je aanbieding. Je krijgt gelijk bevestiging.
uitleg over energie aanbiedingen
Stap 3

Controleer je eindafrekening

Je oude leverancier stuurt je de eindafrekening. Geniet van je aanbieding!
Energie rekening

Waarom zelf energieleveranciers vergelijken?

De mensen die mee doen met energieveilingen willen allemaal één ding: goedkope energie. Maar uit ons onderzoek naar energieveilingen blijkt dus dat je in veel gevallen niet eens goedkoper uit bent. We geven jou graag alternatieven waardoor je wél geld kunt besparen op jouw energie. Het belangrijkste advies wat wij onze bezoekers geven is het vergelijken van energieleveranciers. Gelukkig hoeft energie vergelijken helemaal niet ingewikkeld te zijn. Er zijn namelijk twee opties waarmee je gemakkelijk energie kunt vergelijken.

Energie onafhankelijk vergelijken

De eerste optie is energie vergelijken met onze onafhankelijke vergelijker. Je krijgt binnen een paar minuten te zien bij welke leverancier jij de goedkoopste energie krijgt. Het enige wat jij hoeft te doen is je postcode in te vullen en aan te geven wat je energieverbruik is. Weet je niet precies hoeveel energie je verbruikt? Geen probleem. Dan maken wij een realistische inschatting op basis van de grootte van je huishouden. Het is ook mogelijk om alleen stroom te vergelijken. In de vergelijker staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan.

Energie aanbiedingen bekijken

De tweede optie is om energie aanbiedingen te bekijken. Dit zijn leuke en scherpe acties met hoge korting of cadeau. Wij zetten voor jou alle aanbiedingen op een rij, zodat je niet het hele internet hoeft af te speuren. Bovendien hebben we met regelmaat unieke aanbiedingen die je niet op de website van de energieleveranciers zelf terugvindt. Wij kunnen je met deze unieke aanbiedingen een hogere korting aanbieden dan wanneer je direct via de site van de leverancier zou overstappen.

Zijn wij zelf onafhankelijk?

We kunnen ons voorstellen dat je je nu afvraagt of wij zelf onafhankelijk zijn. Onze vergelijker vergelijkt automatisch alle prijzen en contracten. Energieleveranciers komen alleen hoger in onze vergelijker als ze ook daadwerkelijk goedkoper zijn, hier hebben wij zelf geen invloed op en we plaatsen dus geen leveranciers hoger of lager naar eigen hand.

Hoe komt een energieleverancier als goedkoopste naar voren? Dit gebeurt wanneer leveranciers lagere energietarieven hanteren, vaak in combinatie met een mooie korting of cashback. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor je energie.


Heb je een goede energieleverancier gevonden? Wanneer je bij ons overstapt krijgen wij van de energieleverancier een vergoeding. Jij hoeft bij ons nergens voor te betalen.

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.