Tips

Overstappen met een energie aanbieding kan na 1 juli nog altijd méér lonen

We schreven al eerder over de opmerkelijke en historische lage energieprijzen van dit moment en de kansen die dat meebrengt om fors te besparen op je energierekening. Nu 1 juli er aan komt, de datum waarop de meeste leveranciers hun variabele tarieven aanpassen, is het goed nog eens te kijken wat je kunt doen om je te verzekeren van het goedkoopste energiecontract voor jou.

Blog inhoud Grote energieleveranciers verlagen vanaf juli de variabele tarieven Toch loont energie aanbiedingen met een vaste contract vergelijken

Grote energieleveranciers verlagen vanaf juli de variabele tarieven

Ieder jaar passen na 1 januari de meeste leveranciers hun variabele tarieven voor de tweede keer aan vanaf 1 juli. Dat is dus over een paar weken. Van een aantal leveranciers is al bekend wat ze gaan doen.

Zo heeft Oxxio bekend gemaakt dat klanten met een variabel contract een verlaging van de energierekening kunnen verwachten van € 149,- op jaarbasis bij een verbruik van 2800 kWh stroom en 1200 m3 gas. Nuon Vattenfall verwacht de energierekening te kunnen verlagen met € 112,- per jaar bij een verbruik van 3500 kWh stroom en 1200 m3 gas. Voor Eneco is dit € 158,-.

De andere leveranciers zullen hun variabele tarieven over een paar dagen bekend maken. We mogen er in ieder geval vanuit gaan dat ook de andere leveranciers hun variabele tarieven verder zullen verlagen.

De wijzigingen in energietarieven leiden ertoe dat de gas en stroom tarieven voor variabele contracten met zo’n 6,6% omlaag gaan in de tweede helft van dit jaar. Daarvan komt de grootste daling voor rekening van de gasprijzen. Die staan al op een extreem laag punt vanwege de ontwikkelingen rondom de Coronacrisis, de afgelopen warme winter en de overschotten op de oliemarkt, maar zullen gemiddeld met zo’n 20,4% verder dalen.

De variabele stroomprijzen dalen naar verwachting met 9,62% vanaf juli. Dit zorgt ervoor dat de wijzigingen vanaf 1 juli heel gunstig zullen uitpakken voor huishoudens met een variabel energiecontract.


Toch loont energie aanbiedingen met een vaste contract vergelijken

Een goede reden om lekker te blijven zitten waar je zit, zou je denken. Dit is een variabel energiecontract op z’n best, toch? Dat klopt! De huidige ontwikkelingen laten zien dat een variabel contract ook z’n voordelen heeft.

Maar ondanks dat je er nu direct van profiteert met een variabel energiecontract dat jouw energierekening vanaf 1 juli verder omlaag gaat, raden we juist aan om alsnog energie aanbiedingen te vergelijken. Een verlaging van de variabele tarieven wil namelijk nog niet zeggen dat je met je variabele contract het voordeligste uit bent. Integendeel: voor vrijwel alle huishoudens is een vast energiecontract altijd nog goedkoper, alleen weten veel huishoudens dat niet.

De beste energie aanbiedingen met korting

Bekijk alle aanbiedingen

Een korting op je contract maakt het grootste verschil

Omdat ‘slapers’ – zij die al jaren bij dezelfde leverancier zitten en klant zijn gebleven na de einddatum van hun energiecontract - (ongemerkt) meer zijn gaan betalen, is de sterke daling van de variabele tarieven op dit moment altijd nog relatief. Dat voor velen de energierekening nu direct omlaag gaat, wil nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk het goedkoopste uit bent bij je huidige leverancier. Er valt vaak nog meer winst te halen door over te stappen op een vast energiecontract voor gas en stroom.

Wat hierin het grootste verschil maakt is de eenmalige welkomstkorting of cashback die je bij veel leveranciers krijgt wanneer je overstapt. Deze korting loop je automatisch mis wanneer je blijft zitten na de einddatum van je contract. Een cashback of korting kan al gauw € 200,- tot € 300,- verschil maken voor wie even de tijd neemt om energie aanbiedingen te vergelijken. Daarnaast betaal je vrijwel altijd als nieuwe klant lagere tarieven met een vast contract, omdat je ze voor langere tijd laat vastzetten.

Heb je op dit moment een variabel contract? Dan hoef je ook niet te wachten tot 1 juli om over te stappen.


Zo stap je over met een energie aanbieding met cashback of welkomstkorting

Overstappen met een energie aanbieding met korting heb je meestal zo gedaan. Dit kost je maar een paar minuten van je tijd. Daar staat een mooie besparing op je energierekening tot wel honderden euro’s tegenover! Hoe ga je te werk?

Vul bij ons je postcode, huisnummer en verbruik in. Wij tonen alle beschikbare acties met korting op jouw adres, met jouw verbruik. Kies je aanbieding met korting en meld je vervolgens aan bij de leverancier. Dat doe je eenvoudig via de link bij de aanbieding.

  • 1. Vul je postcode en huisnummer in
  • 2. Vul je (geschatte) verbruik in
  • 3. Kies je energie aanbieding
  • 4. Meld je aan

Na je aanmelding gaat je nieuwe leverancier met je huidige leverancier aan de slag om alles rond te maken. Je zit geen moment zonder gas en/of stroom. Succes met je besparing!

Alle aanbiedingen met korting

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·18-07-2024

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties

Twee cadeaus naast elkaar
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·09-07-2024

Grootste energie cadeau ooit bij een energiecontract

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·01-07-2024

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·20-06-2024

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.