Tips

5 dingen die een energieleverancier je niet vertelt, maar waar jij voordeel aan hebt

Overstappen van energieleverancier is altijd een goed idee. Dit is namelijk de makkelijkste manier om snel veel geld te besparen. Deze besparing kan oplopen tot gemiddeld € 406,-. Maar de keuzes die je maakt met overstappen, bepalen of jij een hoge besparing eruit haalt. Want wist jij bijvoorbeeld dat de beste energie aanbiedingen vaak zijn 'verstopt' op de website van de leverancier? We vertellen je nog meer handige weetjes. Weetjes die een energieleverancier je misschien niet vertelt, maar waar jij wel voordeel aan hebt én daardoor veel geld bespaart!

1. Nieuwe klanten ontvangen meer voordeel dan bestaande klanten

Je zou misschien verwachten dat je meer korting ontvangt, hoe langer je klant bent bij een energieleverancier. Zo werkt het vaak bij veel contracten en abonnementen. Maar dit is helaas niet het geval met energiecontracten.

Bestaande klanten versus nieuwe klanten

Als je overstapt van leverancier heb je als nieuwe klant de keuze uit een energie aanbieding met cashback, een gratis cadeau of een gratis cadeaubon. Dit begint bij een waarde vanaf € 30 en kan oplopen tot soms wel € 360.

Zodra jouw vaste contract eindigt, gaat je contract over op een variabel contract voor onbepaalde tijd. Misschien heb jij net als de meerderheid van de huishoudens al jaren een variabel contract en betaal je onnodig te veel. Een variabel contract is altijd duurder dan een vast contract. Dit is omdat leveranciers hogere levertarieven vragen op variabele contracten.

Wil je vervolgens je contract verlengen met een nieuw vast contract? Dan komt je energieleverancier vaak met een verlengaanbod. Dit kan een mooi aanbod zijn, maar dit aanbod is meestal niet van zo'n hoge waarde als nieuwe klanten ontvangen. En je kan vaak niet gebruik maken van de voordelige aanbiedingen die nieuwe klanten wel worden aangeboden.

Energie overstappen loont

Daarom adviseren wij altijd energie aanbiedingen te vergelijken en over te stappen van leverancier zodra je contract eindigt. Of nog beter: stap ruim één maand voor de einddatum van je contract over binnen de switchtermijn. Je kan dan opnieuw een mooie energie aanbieding uitkiezen met een vast contract.

Uitzonderingen: Eneco en Energiedirect

Er zijn slechts twee leveranciers bij wie je via onze website als bestaande klant dezelfde online energie aanbiedingen kan aanvragen als nieuwe klanten. Dit zijn Eneco en Energiedirect. Vooral Eneco maakt met energie aanbiedingen voor bestaande klanten totaal geen onderscheid met nieuwe klanten. De hoogte van de cashback en energietarieven zijn bij Eneco altijd gelijk.


2. De beste aanbiedingen staan soms verborgen op de eigen website

Dit is misschien wel een klein geheimpje van de energieleveranciers, maar delen we toch graag met je. Bij enkele energieleveranciers vind je niet dezelfde energie aanbiedingen op hun website als je via een online energievergelijker tegenkomt. De beste aanbiedingen zijn soms verborgen op de website en vind je alleen met een directe link.

Je vindt op de website van de energieleverancier bijvoorbeeld wel een energie aanbieding met cashback, maar vaak ligt het cashbackbedrag hoger via de verborgen link.

Wij helpen je de beste aanbieding af te sluiten door de beste energie aanbiedingen voor jou te verzamelen. We sturen je dan door naar die soms 'verstopte' pagina op de website van de energieleverancier. Het contract sluit je dus direct af bij de energieleverancier zelf.

En soms hebben we ook exclusieve aanbiedingen afgesproken met een energieleverancier. Waardoor je via ons nog betere aanbiedingen ontvangt dan via een andere energievergelijker.


3. Éénjarige energiecontracten zijn voordeliger dan meerjarige contracten

Anders dan bij bijvoorbeeld een telefoon abonnement, ben je met een energiecontract bijna altijd goedkoper uit met een kortlopend contract.

De belangrijkste reden daarvoor is dat je de korting of de waarde van het cadeau bij energie verdeelt over een kortere periode. Waardoor bij een meerjarig contract die korting per jaar lager uitvalt dan bij een 1-jarig contract.

Vaak zien we ook dat de tarieven hoger zijn bij meerjarige contracten, waardoor je per maand ook meer betaalt dan met een 1-jarig contract.

Dus als je je afvraagt of je beter je energie kan vastzetten voor 1 of 3 jaar, is ons advies altijd 1 jaar.


4. Contracten waarbij de overstapboete wordt vergoed zijn minder voordelig

We krijgen vaak de vraag of de overstapboete / opzegboete wordt vergoed als je eerder overstapt naar een andere leverancier. Het antwoord hierop is dat dit wel eens gebeurt, maar met ongunstige voorwaarden. De nieuwe leverancier vergoedt dan de opzegboete tot een bepaald bedrag. Maar dit wordt eigenlijk alleen gedaan wanneer je persoonlijk wordt benaderd en je gaat bijna altijd een contract aan voor minimaal drie jaar.

Als je punt 3 hebt gelezen, weet je inmiddels dat meerjarige contracten minder voordelig zijn dan 1-jarige contracten. Bovendien kan je, wanneer je gebruik maakt van de opzegvergoeding, vaak niet kiezen uit een online aanbieding met voordelige tarieven. Je bent dus duurder uit. We adviseren daarom altijd om te wachten met overstappen tot je binnen de switchtermijn zit.

Switchtermijn

Wanneer je kan overstappen van energieleverancier is afhankelijk van de einddatum van je contract én naar welke leverancier je wilt overstappen. Je geeft dan als startdatum één dag na de einddatum van je contract op. Je nieuwe contract gaat dan direct in, zodra jouw huidige contract eindigt. Je kan naar de meeste leveranciers al drie maanden voor jouw einddatum overstappen. Gebruik de overstapcheck om te zien of jij al kan overstappen naar de leverancier van jouw keuze.


5. Een enkeltarief is voordeliger dan een dubbeltarief

Heb je een dubbele meter of een slimme meter? Dan kan je er voor kiezen om gebruik te maken van een dubbel tarief. Je betaalt dan een lager tarief in de daluren en een hoger tarief in de piekuren.

Maar realiseer je wel dat het piektarief altijd hoger is dan het enkeltarief. Je bent eigenlijk alleen voordelig met een dubbeltarief als je meer dan 50% van je stroom verbruikt in de daluren. Want doe je dat niet, dan betaal je voornamelijk het piektarief. Bedenk dus goed wanneer jij voornamelijk thuis bent en welke uren jij veel gebruik maakt van je stroom.

Je betaalt een daltarief:

  • in het weekend en op officiële feestdagen;
  • op werkdagen van 23.00 tot 7.00 uur
Maar woon jij in Noord-Brabant of Limburg? Dan lopen de daluren al vanaf 21.00 uur. En kan je dus twee uur eerder al gebruik maken van de daluren.

Tips energie vergelijken

Heb je op dit moment nog een variabel contract, en stap je over op een vast contract? Dan kon je volgens onderzoek door het ACM in 2020 in het meest gunstige geval een besparing tot zelfs € 660,- behalen. Dus als je gaat energie vergelijken, neem dan onze beste tips uit dit artikel mee:

  • Kies voor een 1-jarig energiecontract en stap elk jaar over van energieleverancier
  • Vergelijk energie aanbiedingen voor een hoge cashback energie of een leuk gratis cadeau bij je energiecontract.
  • Kies voor een enkeltarief als je minder dan 50% stroom verbruikt in de daluren.

Alice van den Berg
Geschreven door

Alice van den Berg

Alice houdt voor Energie Aanbiedingen alle ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten.

Lees meer berichten van Alice

Aanbevolen nieuws

Energiecadeau t.w.v. €210 bij een 1-jarig energiecontract van Coolblue.
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·05-06-2024

Energiecadeau t.w.v. €210 bij een 1-jarig energiecontract van Coolblue.

Afbeelding van electriciteitsmast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·22-05-2024

Vattenfall of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-05-2024

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·06-05-2024

Vattenfall’s gratis Nintendo Switch deal is terug – Mis 'm niet

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.