Tips

Overstappen met een energie aanbieding: de drie grootste misvattingen

Geert Wirken
09-01-2020

Steeds meer consumenten stappen over van energieleverancier en pakken op die manier een mooie besparing mee. Wij zijn blij dat we daarmee kunnen helpen! Maar toch is er ook nog een grote groep die niet overstapt. We vragen daarom regelmatig rond wat consumenten er nou van weerhouden om over te stappen. Wat blijkt: er zijn een paar hardnekkige misvattingen die een overstapdrempel vormen om over te stappen met een energie aanbieding. We bespreken ze stuk voor stuk en leggen je uit hoe het écht zit.

Blog inhoud Trouwe klanten betalen scherpe tarieven Overstappen met extra kosten Tijdelijk geen gas en stroom 

Misvatting 1: ‘Ik ben al jaren klant en krijg daarom scherpe tarieven’

Hoe logisch dit ook klinkt, dit is niet het geval. En ja, ook wij vinden dat nog steeds een beetje gek. De energiemarkt is daarin een vreemde eend in de bijt vergeleken met andere markten. Want juist hoe langer je klant bent, des te duurder wordt je energiecontract als je na de einddatum blijft zitten en niet overstapt. Waarom?

Als je als vaste klant blijft zitten na de einddatum van je huidige contract, loop je automatisch een welkomstkorting of cashback aanbieding mis, die je bij een overstap wel krijgt. Deze korting kan in veel gevallen al gauw honderden euro’s zijn op een 1-jarig of 3-jarig energiecontract. Overstappen levert je daarom nog altijd het meeste voordeel op.

Bovendien profiteer je niet van lage instaptarieven voor nieuwe klanten wanneer je niet overstapt. In tegendeel: je gaat over op een variabel energiecontract voor gas en stroom, waarbij de leveringstarieven vrijwel altijd hoger liggen dan de vaste leveringstarieven bij een nieuw contract.


Energie aanbiedingen voor bestaande klanten

'Mijn energieleverancier doet me wel een verlengaanbod als mijn contract bijna afloopt', horen we ook wel eens. En dat kan een interessante optie lijken. Maar wie even de tijd neemt om energie aanbiedingen te vergelijken zal zien dat een verlengaanbod vaak minder voordeel oplevert dan overstappen naar een andere leverancier.

Vaak krijg je met een verlengaanbod maar de helft van de korting die aan nieuwe klanten wordt aangeboden. Wij vinden dat niet zo eerlijk en hebben daar gelukkig al een beetje verandering in kunnen brengen door te praten met leveranciers. Daarom kunnen we je nu energie aanbiedingen voor bestaande klanten tonen die alleen via ons lopen.

Ben je tevreden met je huidige leverancier en wil je niet zo nodig overstappen naar een andere leverancier? Dan kun je in sommige gevallen wel overstappen met een energie aanbiedingen voor bestaande klanten. Daarmee profiteer je als trouwe klant bij je huidige leverancier ook van dezelfde korting die anders alleen geldt voor nieuwe klanten! Wel zo eerlijk vinden wij.

Actuele aanbiedingen voor bestaande klanten

[widget widget_name="ea_card_widget" post_id='2414'] [widget widget_name="ea_card_widget" post_id='2436']


 

Je ziet dat de keuze hierin maar vrij beperkt is. Het is niet gebruikelijk om vaste klanten te belonen met een energie aanbieding en lang niet alle leveranciers doen hier aan mee.

Ben jij momenteel geen klant bij deze leveranciers? Vergelijk dan alle energie aanbiedingen en vind een andere leverancier met een hoge korting of cashback.

Bekijk alle energie aanbiedingen


Misvatting 2: ‘Ik moet extra kosten betalen wanneer ik overstap’

Ook dit argument horen we vaak, maar is niet waar. Kennelijk heerst er het misverstand dat je al gauw een overstapboete krijgt zodra je overstapt. Maar wanneer je contractvrij bent krijg je nooit een overstapboete. Zit jij al jaren bij dezelfde leverancier, of ben je nog nooit overgestapt? Dan ben je gewoon contractvrij en stap je zonder problemen over!

Ben je nog niet contractvrij? Dan moet je wel even opletten. Dan ligt het er namelijk aan hoe ver voor de einddatum je wilt overstappen, en naar welke leverancier of dat deze je boete overneemt of niet. Maar loopt jouw huidige contract binnen 2 maanden af? Dan kun je gewoon een nieuw contract afsluiten bij alle leveranciers, zonder problemen.

Energieleveranciers snappen ook wel dat je niet zit te wachten op tijdelijk dubbele kosten of een overstapboete. Daarom gaat je nieuwe contract pas in zodra je huidige contract afloopt. No worries dus.

Gebruik de overstapcheck

Twee maanden ‘overstaptermijn’ is de minimale termijn. Wist je dat je bij veel leveranciers al véél eerder je overstap kunt doorgeven? Dit kan bij sommigen al vanaf een half jaar van tevoren! Wat de overstaptermijn per leverancier is hoef je natuurlijk niet op eigen houtje te gaan uitzoeken.

Vul simpelweg de overstapcheck in met de einddatum van je huidige contract, en wij laten meteen zien naar wie je al kunt overstappen met een nu geldende energie aanbieding. Handig toch?

Oh ja, daarnaast betaal je géén eenmalige aansluitkosten zoals wel vaak het geval is bij het afsluiten van een abonnement. Overstappen met een energie aanbieding is dus écht gratis en levert je juist geld op: je kiest voor vaste lagere tarieven en kunt overstappen met een korting! Kortom, je hoeft niet te vrezen voor extra kosten.


Misvatting 3: ‘Met overstappen kom je tijdelijk zonder gas en stroom te zitten’

Dit laatste klinkt natuurlijk wel héél onwenselijk. En als dit écht zo was, zouden energieleveranciers flink aan klanten inleveren kunnen wij je vertellen. Daarom kunnen we je geruststellen: ook dit is een misvatting.

Met overstappen van energie kom je nooit zonder gas en stroom te zitten. Je overstap is namelijk slechts een administratieve handeling.

Terwijl de levering van gas en stroom naar jouw woning gewoon doorgaat, regelen je oude en nieuwe leverancier met elkaar de opzegging van je oude contract en het opmaken van je nieuwe contract; het ‘papierwerk’ dus. Want dat is in het feite. Niets meer, niets minder. Maak je dus geen zorgen dat je in de kou komt te zitten of in het donker! Je kunt met een gerust hart energie aanbiedingen vergelijken.

Energie aanbiedingen vergelijken

Geert Wirken
Geschreven door

Geert Wirken

Specialist op het gebied van energiecontracten. Houdt zich sinds 2016 professioneel bezig met energie-aanbiedingen.

Lees meer berichten van Geert

Aanbevolen nieuws

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·18-07-2024

Vattenfall aanbieding vaste klant: beste opties

Twee cadeaus naast elkaar
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·09-07-2024

Grootste energie cadeau ooit bij een energiecontract

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·01-07-2024

Gratis stroom bij deze energie aanbiedingen

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·20-06-2024

Scoor nu deze energie EK deals: tot €300,- cadeau

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.