Cashback

Energieleveranciers komen met 'loyaliteitsbonus' als aanbieding

Vanaf 1 juni 2023 introduceren vele energieleveranciers nieuwe aanbiedingen voor contracten van 1 en 3 jaar. In plaats van 'cashback' of 'korting', zien we nu vooral het woord 'loyaliteitsbonus'. In dit artikel leggen we uit waar dit vandaan komt en wat het betekent.

Grote namen zoals Vattenfall, Eneco en Essent hebben aangekondigd zowel 1- als 3-jarige contracten aan te bieden. Prijsvechters als Oxxio en Budget Energie bieden al 1-jarige contracten aan met cashback. Deze aanbiedingen zullen echter op 1 juni verdwijnen, waarna 'loyaliteitsbonussen' in hun plaats komen.

Het verschil met cashback of korting?

Door de nieuwe boeteregels die op 1 juni in werking treden, is het voor consumenten duurder geworden om zomaar hun contract te verbreken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil voorkomen dat energieleveranciers klanten aanzetten tot het tussentijds opzeggen van hun contract. De zogenaamde 'welkomstkortingen', 'overstapcashbacks' en 'wij betalen je boete'-aanbiedingen zijn daarom niet meer in lijn met de gedachte achter de nieuwe regels.

Echter, energieleveranciers willen nieuwe klanten (die doorgaans een maandelijks contract hebben) natuurlijk wel een aantrekkelijk aanbod kunnen doen. Daarom noemen ze de kortingen en cashbacks voortaan 'loyaliteitsbonus'. Het enige echte verschil: deze bonus mogen ze inhouden als je je contract vroegtijdig opzegt. Op deze manier willen de energieleveranciers er zeker van zijn dat je het contract dat je hebt getekend, daadwerkelijk uitzit.

Is de loyaliteitsbonus een goede deal?

Eigenlijk verandert er voor consumenten niet zo veel met deze naamswijziging. Vanaf 1 juni is het sowieso al niet gunstig om een vast contract (van 1 of bijvoorbeeld 3 jaar) halverwege op te zeggen. Deze naamswijziging maakt daar dus eigenlijk niet veel verschil in.

Het is sowieso een goed idee om de komende winter een 1-jarig contract aan te gaan. De gastarieven zijn momenteel relatief laag, dus je zult waarschijnlijk binnen dat jaar niet willen overstappen. Na het 1-jarige contract ben je weer vrij om over te stappen. Bovendien ontvang je dankzij de loyaliteitsbonus nog een mooie korting op je eindafrekening.

Benieuwd welke aanbiedingen er zijn met loyaliteitsbonus? Bekijk onze aanbiedingen met loyaliteitsbonus pagina. Hier houden we dagelijks alle aanbiedingen bij.

Sander van Meggelen
Geschreven door

Sander van Meggelen

Redacteur energie. Volgt de Nederlandse energie-markt op de voet sinds 2012. 

Lees meer berichten van Sander

Aanbevolen nieuws

Afbeelding van electriciteitschakelaar en cash geld
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·21-09-2023

Hogere energierekening in 2024 aangekondigd: dit is wat jij kunt doen

Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·20-09-2023

Voorkom prijsverhogingen: Bespaar met de beste energie aanbiedingen deze herfst

Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-09-2023

Wie is de beste dynamische energie aanbieder?

Lisa van Meggelen
Lisa van Gemmert
·05-09-2023

De goedkoopste tarieven voor een energiecontract 3 jaar vast

© Energie-aanbiedingen.com 2023 Een merk van Keuze.nl B.V.