Tips

Fors hogere variabele tarieven vanaf juli: stap jij over?

Geert Wirken
18-06-2021

1 juli staat bijna voor de deur. Het moment waarop leveranciers hun variabele tarieven weer mogen aanpassen. Opletten geblazen voor iedereen met een variabel contract! Waar je afgelopen jaar nog mooi een berg geld in je zak kon houden vanwege de superlage variabele tarieven, kan het je vanaf juli duur komen te staan met een variabel contract. Wat gaat er veranderen en wat kun jij hieraan doen? Dat leggen we je uit.

Blog inhoud Wat ga je met een variabel contract betalen vanaf juli? Overstappen met een energie aanbieding loont Stap over met een cashback aanbieding voor de laagste energieprijzen

Waar je afgelopen jaar mooi van de historisch lage variabele tarieven kon profiteren met, is dat straks écht voorbij. Huishoudens met een variabel contract gaan fors méér betalen voor energie vanwege duurdere tarieven. Gemiddeld zo'n € 160,- volgens meerdere grote vergelijkingswebsites. Heb je nu nog een vast contract, maar verloopt die straks? Dan ga je gemiddeld € 400,- méér betalen na afloop van je vaste contract, is de verwachting (Bron: Energiemonitor ACM). Energie aanbiedingen vergelijken en overstappen is daarom juist nu een slimme zet!

Waarom gaan de variabele tarieven omhoog?

De voornaamste redenen voor de prijsstijging zijn dat de gehele wereldeconomie weer flink op gang komt. Met als gevolg duurdere inkoopprijzen van olie en energie. Ook zijn de CO2-emissierechten duurder geworden én heeft het relatieve koude voorjaar de energieprijzen een flinke duw omhoog gegeven.


Wat ga je met een variabel contract betalen vanaf juli?

De variabele energieprijzen zijn bezig aan een flinke opmars en komen vanaf juli net boven het niveau van 2019 te liggen. Een behoorlijk contrast met de ongekende lage variabele energieprijzen in 2020. Wat betekent dit in euro’s? Huishoudens die vanaf 1 juli een variabel contract hebben gaan bij een gemiddeld verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas in het meeste ongunstige geval € 200,- tot wel € 400,- per jaar méér betalen. Wat hebben leveranciers zelf laten weten over de prijsstijging?

EnergieleverancierVerbruikPrijsstijging
Essent3000 kWh stroom en 1400 m3 gas+ € 76,-
Vattenfall2250 kWh stroom en 1200 m3 gas+ € 90,-
Oxxio2800 kWh stroom en 1200 m3 gas+ € 175,-

Overstappen met een energie aanbieding loont

Grote kans dat jij op dit moment ook een variabel contract hebt, net als pakweg de helft van alle huishoudens. Dat betekent dat je meteen kunt beginnen met energie aanbiedingen vergelijken en overstappen.

Bekijk energie aanbiedingen

Nog niet contractvrij

Ben je nog niet contractvrij vanaf juli? Dan kun je misschien toch al wel een energie aanbieding ‘reserveren’ en overstappen. Alle leveranciers hanteren namelijk een ‘switchtermijn’ waarbinnen je kosteloos kunt overstappen vóórdat de einddatum van je contract is verstreken. Handig! Wil je checken of jij eerder kunt overstappen? Gebruik dan onze overstapcheck.

We zien al jaren dat de variabele tarieven de vaste tarieven doorgaans volgen. De vaste prijzen voor gas en stroom zijn de afgelopen maanden al gestegen met ongeveer 20% voor nieuwe klanten die energie aanbiedingen vergelijken. Maakt het dan wel uit of je overstapt? Jazeker, want de vaste tarieven liggen vrijwel altijd lager dan de variabele tarieven. En die vaste lage tarieven zet je vast voor 1 jaar of 3 jaar. 


Stap over met een cashback aanbieding voor de laagste energieprijzen

Stap je bovendien over met een cashback korting op je energiecontract, dan kan dit nog eens € 200,- schelen bij een 1-jarig vast contract. Zet je de tarieven liever langer vast? Dan kan de welkomstkorting oplopen tot wel € 350,- bij een 3-jarig contract. Door over te stappen met een energie aanbieding met welkomstkorting én lage vaste tarieven kun je als nieuwe klant vanaf juli (een groot deel van) de prijsstijging tegengaan.

De volgende energie aanbiedingen met cashback zijn extra voordelig:

Overstaptip

Wij raden aan om over te stappen op een 1-jarig contract. Dit is namelijk bijna altijd het goedkoopste. Check het vooral zelf met energie aanbiedingen vergelijken. Bovendien kun je dan na één jaar alweer instappen op de dan geldende tarieven voor nieuwe klanten, en zit je niet onnodig lang vast aan tarieven de mogelijk alweer ‘te duur’ zijn.

Alle energie aanbiedingen

Geert Wirken
Geschreven door

Geert Wirken

Specialist op het gebied van energiecontracten. Houdt zich sinds 2016 professioneel bezig met energie-aanbiedingen.

Lees meer berichten van Geert

Aanbevolen nieuws

Energiecadeau t.w.v. €210 bij een 1-jarig energiecontract van Coolblue.
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·05-06-2024

Energiecadeau t.w.v. €210 bij een 1-jarig energiecontract van Coolblue.

Afbeelding van electriciteitsmast
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·22-05-2024

Vattenfall of Essent: wie heeft de beste energie aanbiedingen?

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·13-05-2024

Frank Energie biedt nu ook vast jaarcontract aan met € 260,- cashback

Black Friday Vattenfall Nintendo Switch
Alice van den Berg
Alice van den Berg
·06-05-2024

Vattenfall’s gratis Nintendo Switch deal is terug – Mis 'm niet

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.