Spoedaanvraag energie

We krijgen nogal eens de vraag of je in het geval van een spoedaanvraag energie óók gebruik kunt maken van energie aanbiedingen. En we kunnen je vertellen: ja, in veel gevallen kan dat gewoon! Graag leggen we je uit waar je op moet letten met het doen van een spoedaanvraag en hoe je toch in veel gevallen gebruik kunt maken van een mooie energie aanbieding.

Direct naar de aanbiedingen

Spoedaanvraag energie

Wanneer moet je een spoedaanvraag energie doen?

Een spoedaanvraag energie is vaak helemaal niet nodig en hoef je ook niet zomaar te doen. In enkele gevallen zul je wel versneld een andere energieleverancier moeten zoeken. Ben je net verhuisd en heb je een brief ontvangen van de netbeheerder van jouw regio waarin staat dat je binnen een bepaalde termijn een energiecontract moet afsluiten omdat je anders wordt afgesloten van gas en stroom? Óf blijf je op hetzelfde adres wonen, maar heb je een betalingsgeschil met je huidige leverancier vanwege betalingsachterstanden en komen jullie hier niet uit? Dan zul je een spoedaanvraag moeten doen.

Een spoedaanvraag energie moet je doen in de volgende gevallen:

 1. Je gaat verhuizen of net bent verhuisd, en op je nieuwe adres is nog geen energieleverancier bekend is bij de netbeheerder.
 2. Je op hetzelfde adres blijft wonen, maar vanwege een betalingsgeschil het contract met je huidige leverancier wordt opgezegd.

Met een spoedaanvraag krijg je versneld gas en stroom geleverd, binnen enkele dagen tot enkele uren, afhankelijk van welke energieleverancier. Let wel: omdat je binnen 14 dagen energie geleverd krijgt, doe je met een spoedaanvraag automatisch afstand van je 14 dagen bedenktijd. In alle andere situaties kun je gewoon een reguliere aanvraag doen en duurt het gemiddeld 6 tot 8 weken tot je leverancier overgaat tot leveren.

We snappen dat een spoedaanvraag moeten doen natuurlijk even schrikken kan zijn, maar wees gerust. Je wordt namelijk nooit zomaar afgesloten van gas en stroom. En een spoedaanvraag energie heb je zo in gang gezet en geregeld!

Hoe doe ik een spoedaanvraag energie?

Hoe je een spoedaanvraag energie start ligt aan hoeveel dagen je nog hebt tot de gestelde termijn is verstreken. In sommige gevallen kun je namelijk nog wel gebruik maken van een energie aanbieding. We adviseren daarom wanneer je bericht krijgt van een spoedaanvraag meteen actie te ondernemen.

 • Je hebt nog 5 dagen of méér:
 • In dat geval kun je energie aanbiedingen vergelijken en gebruik maken van een mooie aanbieding met korting of cadeau. Het aanmelden werkt net als bij een reguliere aanvraag: klik op de link bij de energie aanbieding. Daarmee sturen wij je vervolgens door naar het online aanmeldformulier van de energieleverancier.

  Voordat jouw gegevens zijn verstuurd en verwerkt, duurt één werkdag. Bel de dag erna de energieleverancier op om aan te geven dat jouw aanvraag een spoedaanvraag betreft. Je nieuwe leverancier zal jouw reguliere aanvraag dan meteen omzetten naar een spoedaanvraag met versnelde levering. Je krijgt binnen enkele dag tot enkele uren gas en stroom geleverd. In de tussentijd kom je nooit zonder gas en stroom te zitten en je profiteert gewoon van de energie aanbieding met welkomstkorting of cadeau!

 • Je hebt minder dan 5 dagen:
 • Start meteen met energie vergelijken voor het energiecontract op jouw adres en neem rechtstreeks contact op met de energieleverancier om een spoedaanvraag te starten.

  TIP: Zorg dat je nog méér dan 5 dagen de tijd hebt om een energiecontract te regelen door op tijd actie te ondernemen. Je kunt dan gebruik maken van energie aanbiedingen met welkomskorting of cashback en tot wel honderden euro’s besparen.

  Spoedaanvraag energie bij verhuizing of op hetzelfde adres

  Belangrijk met een spoedaanvraag energie is dus dat jij op tijd actie onderneemt. Wees in ieder geval op tijd om energie aanbiedingen te vergelijken binnen de gestelde termijn, om afsluiting van gas en stroom te voorkomen. De kosten om weer aangesloten te worden komen namelijk voor eigen rekening en zijn bovendien best fors, dat zou natuurlijk zonde zijn.

  Wanneer je gaat verhuizen: Wanneer je bent verhuisd krijg je de eerste dagen nog gas en stroom op je nieuwe adres, zolang er nog geen energieleverancier op jouw adres bekend is bij je netbeheerder. De netbeheerder snapt ook dat jij niet zonder gas en stroom kunt zitten en stopt daarom niet meteen de levering van gas en stroom zodra de vorige bewoners de woning verlaten. Maar omdat dit niet de bedoeling is mag deze situatie natuurlijk niet te lang doorlopen. Daarvoor is de spoedaanvraag en dwingt de netbeheerder je binnen de gestelde termijn versneld een energieleverancier te regelen. Bij een spoedaanvraag vanwege verhuizing kan het zijn dat enkele leveranciers vragen om een kopie van je huur-of koopcontract. Andere leveranciers doen dat niet.

  Wanneer je op hetzelfde adres blijft wonen: Heb je een betalingsgeschil met je huidige leverancier? Dan kan deze besluiten je energiecontract te beëindigen wanneer jullie er niet uitkomen, en zul jij een spoedaanvraag moeten doen bij een andere energieleverancier. Wanneer je een spoedaanvraag doet op hetzelfde adres gaat de nieuwe leverancier er vaak vanuit dat er een betalingsgeschil is geweest en vraagt daarom vrijwel altijd om een borg. Waarom is dat? Omdat je wordt aangemerkt als risicoklant wil de leverancier zich indekken tegen een mogelijke betalingsachterstand in de toekomst. Hoe hoog de borg is verschilt per leverancier. Je krijgt de borg meestal meteen terug na afloopt van het eerste contractjaar.

  Heb je tot slot al gebruikt gemaakt van een energie aanbieding, en krijg je daarna alsnog een brief van de netbeheerder dat je een spoedaanvraag moet doen? Neem dan ook telefonisch contact op met de energieleverancier en laat je aanvraag omzetten in een spoedaanvraag. Ook dan kun je gewoon gebruik maken van de energie aanbieding!

  Bij welke energieleverancier kan ik een spoedaanvraag doen?


  EnergieleverancierSpoedaanvraag mogelijk?Borg?
  NuonJa€ 350,-
  EnecoJa€ 400,-
  EssentJa€ 200,-
  OxxioJa€ 400,-
  VandebronJa€ 400,-
  PowerpeersJa€ 575,-
  Budget EnergieNee-
  NLEJaMaandbedrag
  EnergiedirectJa€ 1000,- (€500,- per product)
  EngieJa€ 400,- (€200,- per product)
  Pure EnergieNee-
  DeltaJa€ 500,-