Veelgestelde vragen

Selecteer een onderwerp om daar alle beschikbare antwoorden te vinden

Overstappen

Heb je vragen over overstappen naar een andere energieleverancier? Wij helpen je daar graag bij zodat overstappen zo makkelijk mogelijk voor je te maken. In deze categorie beantwoorden we al je vragen omtrent overstappen, zoals wanneer en hoe je kan overstappen.  Zo is je overstap naar een nieuwe energie leverancier via energie aanbiedingen eenvoudig geregeld en inzichtelijk.

Wanneer kan ik overstappen van energieleverancier?
Eén van de meest gestelde vragen: wanneer kan ik overstappen van energieleverancier? Er is een aantal onderdelen waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld van belang of je al wel eens bent overgestapt in de afgelopen periode en tot wanneer je huidige energiecontract loopt.

Nog nooit overgestapt?
Wanneer je nog nooit bent overgestapt van energieleverancier, heb je momenteel een contract voor onbepaalde tijd. Dan houdt dit in dat je op ieder moment kunt overstappen. Je kunt je huidige contract gewoon opzeggen (wel even rekening houden met 30 dagen opzegtermijn).

In het verleden al wel eens overgestapt?
In bijna alle gevallen heb je een contract voor een bepaalde tijd. Vaak is dit een contract van één of drie jaar. (Tip: de éénjarige contracten zijn het meest voordelig). Je kunt je contract 1 tot 3 maanden voor het einde opzeggen en overstappen naar een nieuwe leverancier!

Het beste overstap moment
Al met al is het beste overstap moment voor energie aanbiedingen het moment wanneer je contract afloopt. Let op dat je niet te vroeg overstapt aangezien je dan vaak een opzegvergoeding betaalt en ook niet altijd je gehele energie aanbieding krijgt.

Doe hier de overstapcheck en kijk of je al kunt overstappen!
Waarom zou ik overstappen van energieleverancier?
De nummer één reden om over te stappen op energie aanbiedingen is om geld te besparen. Binnen drie minuten heb je al gemakkelijk € 300,- bespaart op jaarbasis. Binnen een paar minuten ben je overgestapt en heb je enorm makkelijk geld verdiend of ontvang je een leuk cadeau zoals een gratis tablet.

Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat je niet tevreden bent met de service van je huidige leverancier. Ook dan is het aan te raden om over te stappen. Het kost slechts een paar minuten en je bespaart er bijna altijd nog geld mee ook. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat je geen seconde zonder gas en stroom zal zitten. Dat is toch geruststellend.

Het is sowieso altijd aan te raden om alle energie aanbiedingen in de gaten te houden. Je kiest eenvoudig welke het beste bij je past en je kan hierdoor veel geld besparen!
Hoe lang duurt het voordat ik ben overgestapt?
Binnen drie minuten ben je overgestapt. Dit betekent echter niet dat je meteen gewisseld bent van leverancier. Dit duurt gemiddeld 4 tot 6 weken. Wanneer je bent overgestapt ontvang je binnen 5 tot 7 werkdagen een e-mail of brief met de bevestiging van je nieuwe energieleverancier. Vanaf dan heb je de 14 dagen bedenktijd. Hierna word je ‘oude’ leverancier opgezegd en wordt je overstap definitief verwerkt.

Heb je contract met nog een bepaalde tijd of ben je binnen 2 maanden contractvrij, dan zal je nieuwe leverancier de overstap definitief maken op de datum van je oude contract. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je geen overstapboete hoeft te betalen en wordt alles netjes administratief verwerkt. Het is daarom aan te raden om 6 tot 8 weken voor het aflopen van je contract over te stappen naar een nieuwe leverancier.
Is overstappen gratis?
Ja zeker, overstappen is helemaal gratis! Sterker nog: het kost juist vaak geld als je niet overstapt. Na het einde van je contract, krijg je vaak te maken met slaperstarieven. Hierdoor betaal je meer dan nodig is. Daarom is het aan te raden om ieder jaar over te stappen!
Waarom zijn de prijzen bij jullie lager dan bij de energieleverancier zelf?
De prijzen zijn bij ons altijd het laagst. Ze zijn soms zelfs lager dan bij de energieleverancier zelf. Hoe dit komt? Energieleveranciers halen jou als klant graag binnen. Ze moeten bij energievergelijkers natuurlijk wel een scherp tarief hebben om op te vallen tussen alle andere leveranciers. Kortom energieleveranciers bieden via ons speciale aanbiedingen aan voor jou, om je als klant binnen te halen. Hoe beter en goedkoper de aanbieding, hoe hoger die staat op de website!
Kom ik niet zonder gas en stroom te zitten?
Nee, je zal nooit zonder gas en stroom komen te zitten. De dag dat je contract wordt overgezet, wordt het administratieve deel afgehandeld. De levering gaat gewoon door. Het enige wat er gebeurt, zijn een paar administratieve zaken bij je oude en nieuwe leverancier.
Moet ik mijn oude energieleverancier zelf opzeggen?
Nee, je hoeft zelf helemaal niets te doen! Als je via deze website overstapt, krijg je automatisch de gratis overstapservice. Je oude en nieuwe energieleverancier regelen alles onderling voor je.

Algemeen

Vind hier je antwoord op algemene vragen omtrent je energie contract. Wil je weten hoe het zit met de wettelijke kaders rondom jouw contract? Dan vind je hier antwoorden op vragen over de wettelijke 14 dagen bedenktijd en het stilzwijgend verlengen van je contract. Bekijk de onderstaande categorieën voor meer specifieke vragen.

Heb je een vraag die er niet tussen staat? kijk dan bij de andere categorieën. Mogelijk staat je vraag daar wel tussen. Staat je vraag er helemaal niet bij? Neem dan gerust contact met ons op en stuur een mailtje naar info@energie-aanbiedingen.com.

 

Wat is een netbeheerder?
De netbeheerder is de op grond van de Wet de aangewezen partij voor het beheren van een energienet of meerdere energie netten. Er zijn netbeheerders die een gasnet beheren, of een elektriciteitsnet, of allebei.

De netbeheerder heeft de verantwoordelijkheid over de levering van gas en elektriciteit – het transport van energie, en over de aanleg, het beheer en het onderhoud van een energienet. Ook doet de netbeheerder de registratie van de aansluitingen en meterstanden bij je thuis.

Wie jouw netbeheerder is ligt vast en is afhankelijk van in welke regio in Nederland je woont. Er zijn momenteel 7 netbeheerders voor gas- en stroom levering. Het verschil met een energieleverancier is dat de leverancier de partij is die energie aanbiedt bij jou thuis. Een energie leverancier kies je dus wel zelf uit op basis van energie aanbiedingen
Wat is de 14 dagen bedenktijd?
Wanneer je via internet, telefoon of aan de deur/ op straat een energiecontract aanschaft, heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Dit houdt in dat je gedurende veertien dagen zonder opgaaf van redenen je nieuwe contract kan opzeggen. Deze 14 dagen gaan in nadat je het energiecontract hebt ondertekend.
Mag mijn energiecontract stilzwijgend worden verlengd?
Rondom het stilzwijgend verlengen van energiecontracten is nogal wat onduidelijkheid. Mag je energieleverancier jouw energiecontract stilzwijgend verlengen? Ja en nee. Dit leggen we uit.

Wat niet meer mag is een contract van bepaalde tijd over laten gaan in een nieuw contract voor bepaalde tijd sinds 1 december 2011.

Wat wel mag, is het omzetten van een contract met een bepaalde tijd naar een contract voor onbepaalde tijd. Dit gebeurt tegenwoordig automatisch wanneer je contract voor bepaalde tijd afloopt. Je energie aanbieder mag je aflopende contract dan omzetten naar een contract voor onbepaalde tijd waarbij je 30 dagen de tijd krijgt om je contract op te zeggen indien je geen contract wijziging wil.

Maak je van de opzegtermijn geen gebruik? Dan wordt je contract voor bepaalde tijd omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.

Wanneer je contract voor bepaalde tijd is omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd mag je vervolgens te allen tijde je contract opzeggen, zonder een opzegboete te krijgen. Een energie aanbieder mag je namelijk niet blijvend aan zich binden onder het mom van jaarlijkse stilzwijgende verlenging. Houdt echter wel rekening met de opzegtermijn van 30 dagen.

De rekeningen en tarieven

Heb je vragen over je energierekening of over de energietarieven? Grote kans dat je het antwoord op je vraag hier vindt. Wil je bijvoorbeeld weten hoe je energie rekening is opgebouwd, of hoe het zit met de betaling van je energierekening? Dan nemen we je graag bij de hand in deze categorie en leggen je alles uit.

Hoe is mijn energierekening opgebouwd?
De energierekening is voor velen nog steeds erg onduidelijk. De redactie van energie aanbiedingen heeft de rekening helemaal doorgespit en op een rij gezet hoe deze nou echt in elkaar zit! Het is altijd aan te raden om je rekening aan het eind van het jaar te controleren. Zo voorkom je dat je onnodig te veel betaald.

De energierekening bestaat uit vier delen: de variabele stroomkosten, de variabele gaskosten, de netwerkkosten en de totale energiekosten. In het overzicht zie je een vereenvoudigde weergave van een energierekening. Per onderdeel leggen wij je uit waar de kosten vandaan komen.

Stroomkosten
De stroomkosten bestaan uit vijf onderdelen en worden grotendeels bepaald door je stroomverbruik. De leveringskosten is in principe het kale tarief van je stroom. Hier bovenop komt de opslag duurzame energie en de energie belasting. Zoals je kunt zien, betaal je het grootste gedeelte aan energiebelasting. Daarnaast komt er vastrecht bovenop dit worden ook wel de vaste leveringskosten genoemd. Dit is een vast bedrag wat je energieleverancier bepaalt. De heffingskorting of te wel vermindering van de energiebelasting is in 2017 vastgesteld op € 308,54.

Gas kosten
De gaskosten bestaan in principe uit dezelfde onderdelen als de stroomkosten. Het enige wat anders is, is dat er geen heffingskorting extra vanaf gaat. De gaskosten bestaan uit meer dan de helft van de energierekening. Wanneer je een zo laag mogelijke energierekening wilt, is het dus aan te raden om eerst je gasverbruik omlaag te halen. Wil je tips om te besparen? Bekijk dan hier onze top 10 energie bespaartips!
Wat is een jaar- en eindafrekening?
Jaarrekening
De jaarrekening krijg je eenmaal per jaar. Deze rekening bestaat uit: hoeveel energie je hebt verbruikt het afgelopen jaar en of er nog bijbetaald moet worden.

Eindafrekening
De eindafrekening krijg je alleen wanneer je verhuist of als je overstapt naar een andere leverancier. Op deze rekening staat precies hoeveel energie je verbruikt hebt en of hiervoor nog geld bijbetaald moet worden.
Wat is voordeliger: vaste of variabele tarieven?
Bij het vergelijken van energie aanbiedingen zal je voor de keuze komen te staan of je vaste of variabele tarieven wilt. Bij vaste tarieven staan je tarieven gedurende je contractperiode vast, bij variabele tarieven kunnen deze veranderen gedurende je contractperiode.

Maar wat is nou wijsheid? Ons advies: kies voor vaste tarieven met een éénjarig contract. Ten eerst liggen de vaste tarieven bijna altijd lager dan variabele tarieven. Daarnaast zijn de meeste energie aanbiedingen ook met éénjarige contracten met vaste tarieven. Hierdoor zijn deze contracten ook het meest voordelig, door de welkomstkorting. Ieder jaar weer kan je opnieuw profiteren van een welkomstkorting!
Kan ik mijn termijnbedrag wijzigen?
Het termijnbedrag dat je betaalt is een voorschotbedrag. Dat wil zeggen dat aan het einde van ieder jaar met de jaarafrekening pas definitief bekend is wat je daadwerkelijk verbruikt hebt en welke kosten je hebt gemaakt. Blijkt dat je te veel hebt betaald? Dan krijg het verschil terug. Heb je echter te weinig betaald, dan zul je moeten bijbetalen.

Nu kun je zelf tussentijds een inschatting maken van wat je denkt kwijt te zijn aan energieverbruik en bij je energie leverancier het termijn bedrag laten bijstellen naar boven of beneden. Zo verlaag je je maandelijkse lasten en houdt je maandelijks geld over of verhoog je je maandelijkse lasten juist om te voorkomen dat je aan het einde van het jaar verrast wordt door een tegenvallende jaarafrekening.

Ons advies: Stel je termijnbedrag niet te laag in, zodat je aan het einde van het jaar flink moet bijbetalen. Het is vaak lastig te zeggen hoeveel je moet bijbetalen en dit kan nog wel eens tegenvallen. Prettiger is wanneer je weet dat je geld zult terug krijgen, omdat je weet dat verbruik lager ligt.

Tip: Vraag bij je energie leverancier een tussentijds verbruiks overzicht aan. Deze worden meestal uitgegeven per kwartaal, zo weet je gedurende het jaar of je daadwerkelijke verbruik in lijn ligt met je maandlasten.

Extra tip: Kijk eens of je in huis de nodige aanpassingen kan maken, zoals het aanbrengen van isolatie. Hiermee kun je je termijnbedrag verlagen.

Verhuizen

Als je gaat verhuizen verandert moet je meestal een heleboel regelen. Mogelijk zit je ook met een aantal vragen over je energie contract als je gaat verhuizen. Wat moet je precies doen en wat doet je energie leverancier voor je? In deze categorie vind je het antwoord op je vragen rondom verhuizen.

Wat moet ik doen als ik ga verhuizen?
Wanneer je gaat verhuizen heb je twee opties: je neemt je huidige leverancier mee (mits deze ook levert op je nieuwe adres) of je stapt over naar een nieuwe leverancier. Wanneer je je huidige leverancier meeneemt, moet je online je verhuizing en je meterstanden doorgeven.

Een verhuizing is echter het ideale moment om over te stappen naar een nieuwe leverancier. Let echter wel op wat voor een contract je hebt, wanneer je nog een looptijd hebt van een aantal maanden/jaren, zal je een opzegboete moeten betalen.

Tip! Houd je de eerste maanden je verbruik goed in de gaten. Dit termijnbedrag wordt namelijk ingeschat aan de hand van de vorige bewoners. Dit kan dus sterk verschillen met je echte verbruik.
Moet ik zelf mijn contract opzeggen en een nieuwe aanvragen?
Ja, je moet in ieder geval doorgeven dat je verhuist naar een nieuw adres. Doe dit uiterlijk twee weken voordat je daadwerkelijk gaat verhuizen. Vijf dagen na de sleuteloverdracht moet je de meterstanden doorgeven.
Krijg ik een boete als ik verhuis tijdens mijn energiecontract?
Geen zorgen: je zult bijna nooit te maken krijgen met een boete als je verhuisd. In principe kan je bijna altijd je energie contract gewoon meenemen naar je nieuwe huis. Je contract is persoonsgebonden, het maakt dus niet uit op welk adres je woont. Je contract blijft gewoon geldig.

Wij raden ook aan om je energiecontract mee te nemen en pas over te stappen wanneer je contract bijna ten einde is. Stap je echter wel over terwijl je nog een contract hebt, zal je wel te maken krijgen met een overstapboete.
Kan ik met stadsverwarming ook overstappen?
Bepaalde delen en wijken in Nederland zijn aangesloten op het stadsverwarming-netwerk. Het gaat om ongeveer een half miljoen huishoudens.

Stadsverwarming is een technologie waarbij warm water wordt gebruikt om huizen te verwarmen, in plaats van gas. Wie is aangesloten op stadsverwarming heeft geen eigen CV-ketel en krijgt warmte in huis via waterleidingen die warmte produceren, meestal via industriële restwarmte.

Geen keuze met stadsverwarming
Welke delen en wijken in Nederland zijn aangesloten op een stadsverwarming- netwerk mogen gemeenten zelf beslissen.

Is jouw woning aangesloten op stadsverwarming? Dan kun je niet overstappen van energieleverancier voor gas. Er is meestal maar één leverancier die jouw woning voorziet van stadswarmte. Dat betekent dat er maar één warmtenetwerk is in de buurt.

Dit is anders bij energienetten, die zijn op elkaar aangesloten, dat maakt overstappen van energieleverancier voor gas en stroom mogelijk.

Losse stroom levering

Wie aangesloten zit op het stadsverwarming-netwerk zal nog wel apart stroom geleverd krijgen via een energieleverancier. Voor stroom kun je wel overstappen van leverancier. Wanneer je alleen stroom wil afnemen, kun je dit gewoon aanvinken in de energie vergelijker.

Prijshandhaving van stadsverarming

Omdat huishoudens die zijn aangesloten op stadsverwarming niet kunnen overstappen van energieleverancier voor de voorziening van warmte, wordt ieder jaar door de Autoriteit Consument & Markt op grond van de Warmtewet de maximumprijs vastgesteld die leveranciers van stadsverwarming mogen handhaven. De prijs is inclusief verwarming van het huis en tapwater.

Energiemeter

Warmte reguleren in huis werkt het beste met een thermostaat. Maar wat voor thermostaten zijn er allemaal en hoe werken ze? Doe je daarnaast taken in huis vaak op een bepaald tijdstip? Dan wil je wellicht meer weten over een enkele- of dubbele energiemeter en de kosten. Antwoorden op dergelijke vragen geven we je in deze categorie.

Wat is het verschillen tussen een enkele en dubbele meter?
Wil je zien of je een enkele of dubbele meter hebt? Kijk in de meterkast of er één of twee van de stroommeters actief zijn.

Enkele meter:
Met een enkele meter betaal je voor stroom een standaard tarief ongeacht de dag of tijdstip.

Dubbele meter: 
Je hebt hier twee verschillende tarieven: het piek- en daltarief. Het piektarief is het tarief voor overdag en het daltarief is het tarief voor ’s nachts. Het daltarief is lager omdat ’s nachts stroom goedkoper is.

Wat moet ik kiezen: enkele of dubbele meter?
Wanneer je ’s nachts en in het weekend beduidend meer energie verbruikt dan overdag, dan is het aan te raden om te kiezen voor een dubbele meter. Echter: de besparing zal minimaal zijn, dus als je nog geen dubbele meter hebt, is het niet de moeite waard om er één aan te schaffen. Heb je er toevallig al één, dan is het een kleine moeite om deze aan te zetten en geld te besparen!
Wat is een slimme meter?
Een slimme meter is niets meer dan een nieuwe energiemeter die de meterstanden automatisch doorstuurt naar je leverancier. De netbeheerders zijn bezig om iedereen een slimme meter te geven. Dit kan echter nog wel een paar jaar duren. Wil je al sneller een slimme meter? Dan kan dat voor een vergoeding van € 72,60,-.

Een slimme meter wordt pas nuttig als je ook een slimme thermostaat hebt.
Wat is een slimme thermosstaat?
Het grootste voordeel van een slimme thermostaat? Je kunt er eenvoudig geld mee besparen! Een slimme thermostaat past zich namelijk aan, aan het gedrag van de bewoners en is vanaf afstand te besturen. Met een slimme thermostaat kan je al snel 20 tot 30% op je verwarmingskosten besparen.

Je kunt een slimme thermostaat zelf aanschaffen, deze is namelijk niet per se gebonden aan een leverancier. Er zijn echter wel veel energieleveranciers die een slimme thermostaat aanbieden. Soms bestaan energie aanbiedingen ook uit slimme thermostaten.

Een slimme thermostaat heeft vier functies:

  • Lichtsensor: na een bepaalde tijd wordt hierdoor de verwarming uitgezet

  • Klokfunctie: verwarmt het huis door een klokprogramma dat zelf in te stellen is

  • Aanwezigheidsdetectie: wanneer er geen beweging is, wordt de verwarming uitgezet

  • Op afstand bestuurbaar: ook buitenshuis kan je de thermostaat bedienen door een app op je smartphone

Groene energie

Groene energie is een hot item binnen de energiemarkt en je zal er ongetwijfeld over lezen wanneer je energie aanbiedingen vergelijkt. Maar hoe zit het nou precies met groene energie? Wat wordt bedoeld met ‘groen’ versus ‘grijs? En wat merk jij daarvan (op je energie rekening)? Je vindt alle veel gestelde vragen over groene energie en antwoorden daarop op in deze categorie.

Zijn zonnepanelen voordelig?
Zonnepanelen worden steeds populairder: ze worden goedkoper, leveren meer op, worden mooier en hebben een kortere terugverdien periode. Maar zijn ze al echt zo voordelig om ze aan te schaffen? Vergeet niet: voor het milieu is het altijd goed om zonnepanelen aan te schaffen, maar de eigen portemonnee is natuurlijk ook belangrijk.

Vergeleken met tien jaar geleden zijn zonnepanelen al meer dan de helft goedkoper. Momenteel hebben ze een terugverdientijd van 5 – 8 jaar, tien jaar geleden was dit nog ruim 12 jaar. Maar zonnepanelen blijven duur, het blijft een flinke investering. En veel mensen hebben alsnog commentaar dat ze lelijk zijn op huizen, en zeg nou eerlijk: best wel terecht.

Ons advies: zonnepanelen zijn erg goed voor het milieu en je kunt er al wat geld mee besparen. Wij raden echter aan om nog heel even te wachten en ze dan aan te schaffen.
Wat houdt energie terug leveren, ofwel salderen in?
Wie zelf energie opwekt met behulp van zonnepanelen, gebruikt de opgewekte stroom in eerste instantie voor eigen gebruik. Wanneer je meer stroom opwekt dan je verbruikt, gaat het overschot terug het elektriciteitsnetwerk in.

Aan het einde van het jaar wordt verrekend hoeveel stroom je verbruikt hebt en hoeveel stroom is terug geleverd aan het elektriciteitsnetwerk, dit noemen we salderen. Je betaalt vervolgens alleen belasting over de elektriciteit die je hebt afgenomen, en niet wat je zelf hebt opgewekt en hebt terug geleverd.

Wil je energie salderen? Dan moet je dit eerst melden bij je netbeheerder.
Is groene energie echt groen?
Veel discussie rondom groene energie vindt plaats over de vraag of groene energie wel echt ‘groen’ is en dus duurzaam. En zo ja, wat houdt dat dan in?

Groene energie is energie die op een duurzame manier is opgewekt, waardoor het milieu niet belast wordt in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Duurzame energie zorgt namelijk niet voor uitstoot van CO2 in de lucht en wordt opgewekt door gebruikmaking van onuitputtelijke bronnen: wind, water, zonkracht en biomassa.

Het winnen van fossiele brandstoffen zorgt niet alleen voor de nodige problemen, denk maar aan de aardbevingen in Groningen vanwege het boren naar gas daar, fossiele brandstoffen raken bovendien in het huidige tempo snel uitgeput.

Vroeg of laten zullen we dus allemaal moeten overstappen naar duurzame energie. Gelukkig spelen steeds meer energieleveranciers in op de vraag naar groene energie en valt er voor de consument al behoorlijk wat te kiezen.

Groen en grijs is uiteindelijk toch hetzelfde?

Het is waar dat groene en grijze energie gezamenlijk wordt opgeslagen, waardoor het onderscheid tussen beide wegvalt. Dat wil echter niet zeggen dat groene energie een illusie is. De overheid waarborgt en reguleert namelijk het systeem van groene energie door middel van het uitgeven van groen-certificaten.

Garantie van opwekking voor energie

De overheid geeft het certificaat ‘garantie van opwekking’ certificaat uit aan energieleveranciers voor iedere eenheid energie die zij opwekken, wanneer deze voldoet aan de eisen en regels die de overheid stelt voor de opwekking van groene energie. Wanneer energieleveranciers dit label dragen, weet je zeker dat je 100% duurzame energie afneemt.

Tip: Je kunt bij iedere energieleverancier checken of, en zo ja welk energie certificaat zij dragen via de website.

 
Hoe worden groene stroom – en gas opgewekt?
Groene stroom
Groene stroom wordt opgewekt door middel van windmolens, waterkracht, zonnepanelen, biosmassa-installaties en aardwarmte.

Het grootste aandeel in de opwekking van groene stroom in Nederland wordt geleverd door windmolens en zonne-energie. Opwekking door waterkracht, aardwarmte en biomassa hebben nog maar een klein aandeel in de productie van groene energie.

In hoeverre het aandeel van waterkracht centrales en biomassa installaties in de toekomst zal groeien is nog maar de vraag. Beide zijn enigszins omstreden vanwege de vraag hoe ‘groen’ deze technieken daadwerkelijk zijn. Waterkracht centrales worden namelijk pas als groen bestempeld, wanneer het aandeel niet te groot wordt vanwege de impact ervan op ecosystemen.

Biomassa is daarnaast omstreden, mede vanwege de discussie over houtafval. Om houtafval te kunnen gebruiken voor vergisting worden boomrijke gebieden aangeplant en gekapt – waarbij CO2 vrijkomt.

Groen gas
Groen gas kun je momenteel in twee varianten afnemen: biogas en CO2 gecompenseerd gas.

Bio gas
Biogas wordt geproduceerd door het vergassen of vergisten van dierlijke- en planten resten. Hiervoor wordt biomassa gebruikt van o.a. rioolslib, mest en tuinafval. Het gas dat hiermee geproduceerd wordt is prima geschikt om mee te verwarmen, te koken en is ook geschikt als brandstof.

Het aandeel groen gas in het Nederlandse energienet is nog maar marginaal en bedraagt zo’n 1% van de totale energievoorziening. Het meeste groene gas dat energieleveranciers je leveren, wordt geïmporteerd uit Europese landen, zoals Scandinavië, waar ze een overschot aan groene energie hebben.

CO2 gecompenseerd gas

Met CO2 gecompenseerd gas wordt bedoeld de opwekking van grijs gas uit fossiele brandstoffen, waarbij door middel van tal van duurzame initiatieven de uitstoot van de CO2 bij de opwekking, wordt gecompenseerd. Het aanplanten van nieuwe bossen of het beschermen van een stuk oerbos zijn hiervan voorbeelden.

Hoe weet je als klant nou of het gas dat je afneemt echt CO2 gecompenseerd is? Energieleveranciers kunnen certificaten kopen die garanderen dat het gas dat deze energieleveranciers leveren daadwerkelijk CO2 gecompenseerd is.

Goldstandard is het meeste strenge internationale keurmerk voor klimaatorganisatie, waar een C02 compensatie certificaat gekocht kan worden.
Is groene energie duurder dan grijze energie?
Nee, in tegenstelling tot wat veel mensen nog steeds denken is groene energie vandaag de dag lang niet altijd meer duurder dan grijze energie. Sterker nog, in veel gevallen is het zelfs goedkoper. Het gaat dan om groene energie die is opgewekt op Nederlandse bodem. Geïmporteerde groene energie kan soms wel iets duurder zijn.

Wel is de opwekking van groene energie vaak duurder, met name het produceren van windenergie is relatief kostbaar. Maar omdat de overheid nog steeds de opwekking van groene energie subsidieert, is het prijsniveau voor consumenten vergelijkbaar met grijze energie.

Ons advies: Voor een compleet overzicht van groen energie prijzen in vergelijking met grijze energie is het slim om onze energie vergelijker in te vullen.