Veelgestelde vragen

Selecteer een onderwerp om daar alle beschikbare antwoorden te vinden

Overstappen

Heb je vragen over overstappen naar een andere energieleverancier? Wij helpen je daar graag bij zodat overstappen zo makkelijk mogelijk voor je te maken. In deze categorie beantwoorden we al je vragen omtrent overstappen, zoals wanneer en hoe je kan overstappen.  Zo is je overstap naar een nieuwe energie leverancier via energie aanbiedingen eenvoudig geregeld en inzichtelijk.

Overstappen van energie icon

Wanneer kan ik overstappen van energieleverancier?
Ben je nog nooit overgestapt van energieleverancier? Dan heb je op dit moment een energiecontract voor onbepaalde tijd. Je kunt dan per direct overstappen, met een maand opzegtermijn. Heb je een energiecontract voor bepaalde tijd, waarvan de looptijd nog niet voorbij is? Dan ligt het er aan of je je overstap al kunt aanvragen, of nog even moet wachten (om een overstapboete te voorkomen of je welkomstkorting misloopt).

Energieleveranciers hanteren verschillende overstaptermijnen. Bij alle leveranciers kun je al vanaf één maand tot soms een halfjaar voor het einde van je huidige contract je overstapt al aanvragen. Zo kun je mooi gebruik maken van een energie aanbieding die nu geldig is. De snelste en makkelijkste manier om te checken of je met een contract voor bepaalde tijd al kunt overstappen is door even de  overstapcheck te doen.
Hoe lang duurt het voordat ik ben overgestapt?
Je overstap aanvragen kost je maar een paar minuten. De verwerking van een overstap duurt het langst, namelijk 4 tot 8 weken. Zodra je je hebt aangemeld van je nieuwe energieleverancier krijg je binnen enkele werkdagen een bevestigingsmail van je nieuwe leverancier dat je aanvraag is goedgekeurd. Je hebt vanaf dat moment 14 dagen bedenktijd. Is alles oke? Dan gaat je nieuwe leverancier op dat moment pas aan de slag om je huidige contract voor je op te zeggen en je nieuwe contract in orde te maken.

De Ingangsdatum van je nieuwe contract hangt af van of je huidige contractdatum binnen 2 maanden afloopt, of nog langer dan 2 maanden doorloopt.

Je huidige contractdatum loopt binnen 2 maanden af:
Je nieuwe leverancier wacht met leveren tot je huidige contract afloopt. Zo kom je nooit met dubbele kosten te zitten en gaat je nieuwe contract naadloos over op je huidige contract.

Je huidige contract loopt nog langer dan 2 maanden door:

Dan start je nieuwe leverancier meteen met leveren. Let er daarom op dat je niet te vroeg overstapt, zodat je oude leverancier geen overstapboete in rekening brengt.
Is overstappen gratis?
Ja, overstappen is altijd helemaal gratis. Dit kost je dan ook niets.

Sterker nog: niet overstappen kost je juist vaak onnodig extra geld, omdat je aan het einde van je contract zogenaamde ‘slaaptarieven’ gaat betalen. Dit zijn duurdere tarieven dan de vaste tarieven die je betaalt tijdens de looptijd van je contract. We raden je dan ook aan regelmatig over te stappen voor de grootste besparing!
Kom ik niet zonder gas en stroom te zitten?
Nee hoor, je hoeft je geen zorgen te maken dat je zonder gas en stroom komt te zitten met overstappen. Overstappen van energie is namelijk een administratieve handeling, een ‘papierwinkel’, niets meer niets minder. De levering van gas en stroom gaat gewoon door. Maak je dus geen zorgen dat je in de kou of in het donker komt te zitten.
Moet ik mijn oude energieleverancier zelf opzeggen?
Nee, je hoeft zelf niet je oude contract op te zeggen. Dat doet je nieuwe leverancier voor je. Dit is onderdeel van de overstapservice. Je huidige en nieuwe leverancier nemen jou het werk uit handen. Het is enige wat jij nog hoeft te doen is je aanvraag doorgeven.
Mag mijn energiecontract stilzwijgend verlengd worden?
Ja, dat mag. Loopt je vaste contract op zijn einde en je stap niet over dan wordt je huidige contract automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd, dat vanaf dat moment per direct opzegbaar is. Houd wel rekening met de 30 dagen opzegtermijn. Je krijgt na de einddatum van een bepaalde tijd contract in feite dus telkens een contract voor een maand.

Dit is een goed moment om energie aanbiedingen te vergelijken en over te stappen. Zodra je contract na de einddatum namelijk wordt omgezet in een onbepaalde tijd contract, ga je ook variabele tarieven betalen en mis je de voordelen van een vast contract: namelijk lage tarieven en een hoge korting!

De rekeningen en tarieven

Heb je vragen over je energierekening of over de energietarieven? Grote kans dat je het antwoord op je vraag hier vindt. Wil je bijvoorbeeld weten hoe je energie rekening is opgebouwd, of hoe het zit met de betaling van je energierekening? Dan nemen we je graag bij de hand in deze categorie en leggen je alles uit.

Energie rekening icon

Hoe is mijn energierekening opgebouwd?
Je energierekening bestaat grofweg uit vier onderdelen:

  • Variabele leveringstarieven

  • Vaste leveringskosten

  • Netwerkkosten

  • Energiebelastingen


De variabele- en vaste leveringstarieven heb je direct invloed op door je keuze voor een leverancier. Leveranciers bepalen zelf de hoogte van deze tarieven.

Variabele leveringstarieven

Dit zijn de tarieven die je betaalt per m3 gas en per kWh stroom. De variabele leveringstarieven bij een vast contract voor gas en stroom liggen doorgaans lager dan bij een onbepaalde tijd contract.

Vaste leveringskosten

Je betaalt daarnaast vaste leveringskosten aan je leverancier, dit kun je zien als een soort administratiekosten. Dit is voor zowel gas als stroom een vast bedrag per maand. De hoogte hiervan kan sterk uiteenlopen per leverancier.

Netbeheerkosten

Je betaalt aan je leverancier ook kosten voor de netbeheerder. Dit bevat kosten voor de huur van je energiemeter, het onderhoud van het gas- en stroomnetwerk.

Energiebelastingen
Het grootste deel van je energierekening betaal je aan energiebelastingen. Je betaalt energiebelasting over het verbruik van energie, maar ook voor de opslag van duurzame energie.
Wat is een jaar- en eindafrekening?
De jaarrekening krijg je eenmaal per jaar. Hierop staat hoeveel gas en stroom je hebt verbruikt in dat jaar en wat je hebt betaald aan voorschotbedragen per maand. Met de jaarafrekening weet je of je te veel hebt betaalt aan voorschotten en dus geld terug krijgt, of dat je meer hebt verbruikt dan waarvoor je hebt betaald en of je nog moet bijbetalen.

De eindafrekening krijg je zodra je overstapt naar een andere leverancier, of wanneer je gaat verhuizen. De eindafrekening laat zien of bij het beëindigen van je contract je nog moet bijbetalen of dat je geld terug krijgt voor de energie die je hebt verbruikt.
Wat is voordeliger: vaste of variabele tarieven?
Vaste tarieven die je laat vastzetten voor één, drie of soms vijf jaar liggen bijna altijd lager dan variabele tarieven. Variabele tarieven kunnen twee keer per jaar wijzigen, in januari en in juli. Naast de tarieven is het slim om te kijken naar de totale energiekosten. Je krijgt bij een energiecontract met vaste tarieven een welkomstkorting of cashback, doorgaans niet bij een variabel contract. En omdat deze korting kan oplopen tot honderden euro’s is een contract met vaste tarieven en een hoge korting vaak stukken voordeliger dan een onbepaalde tijd contract met variabele tarieven.

Ons advies
: Kies voor vaste tarieven in combinatie met een 1-jarig energiecontract. De meeste energie aanbiedingen zijn in combinatie met een 1-jarig contract. Zo betaal je de laagste vaste tarieven voor gas en stroom en krijg je vaak een hoge korting!
Kan ik mijn termijnbedrag wijzigen?
Ja, je kunt zelf je termijnbedrag wijzigen op ieder moment. Je leverancier maakt een inschatting van je termijnbedrag wanneer je wil overstappen. Dit is altijd op basis van het historisch verbruik in je woning. Maar als je vermoed dat je te veel betaalt per maand voor de energie die je verbruikt, of wanneer je denkt dat je te weinig betaalt en je anders moet bijbetalen is het slim het termijnbedrag tussentijds te wijzigen. Dit kun je eenvoudig zelf doen via je je persoonlijke account van je leverancier.

Tip van ons: Stel je termijnbedrag niet te laag in, dit voorkomt dat je met de jaarafrekening moet bijbetalen. Hierbij kan het helpen om af en toe eens je verbruiksoverzicht te bekijken die je van je energieleverancier krijgt. Aan de hand daarvan kun je bepalen of het nodig is om je termijnbedrag te wijzigen.

Verhuizen

Als je gaat verhuizen moet je meestal een heleboel regelen. Mogelijk zit je ook met een aantal vragen over je energiecontract. Wat moet je precies doen en wat doet je energieleverancier voor jou? In deze categorie vind je het antwoord op je vragen rondom verhuizen.

Energie en verhuizen icon

Wat moet ik met mijn energiecontract doen als ik ga verhuizen?
Een energiecontract is persoonsgebonden. In principe verhuist je energiecontract dus met je mee. Maar heb je geen vast contract (meer) of loopt je contract over 30 dagen af? Dan kan je ervoor kiezen om over te stappen van energieleverancier.

Als je ervoor kiest om je huidige leverancier mee te nemen, dan moet je online je verhuizing en je meterstanden doorgeven. Check wel eerst of je huidige leverancier ook levert op je nieuwe adres.
Overstappen tijdens een verhuizing
Voordat je gaat overstappen, controleer eerst de looptijd van je huidige contract. Want zeg je een vast contract op voor de einddatum? Dan kan je leverancier jou vragen een opzegboete te betalen. In dat geval kan je je contract beter meeverhuizen en overstappen 1 maand voordat je contract eindigt.
Bij een variabel contract zonder einddatum, kan je tot 30 dagen voor de verhuizing opzeggen.

Als je overstapt tijdens een verhuizing, is het ook belangrijk om de eerste maanden het verbruik goed in de gaten te houden. Dit termijnbedrag wordt namelijk ingeschat op het verbruik van de vorige bewoners. Het kan dus sterk verschillen met jouw verbruik.
Moet ik zelf mijn contract opzeggen en een nieuwe aanvragen?
Dit ligt eraan: neem je je huidige leverancier mee of stap je over?

Als je je huidige leverancier naar je nieuwe adres mee neemt, moet je in ieder geval op tijd je verhuizing doorgeven. Doe dit uiterlijk twee weken voordat je daadwerkelijk gaat verhuizen. Uiterlijk 15 dagen na de sleuteloverdracht moet je de meterstanden doorgeven.

Als je overstapt van energieleverancier zeg je zelf je oude contract op. Houd hierbij rekening met een maand opzegtermijn.
Krijg ik een boete als ik verhuis tijdens mijn energiecontract?
In principe kan je bijna altijd je energiecontract gewoon meenemen naar je nieuwe huis. Als je verhuist terwijl je energiecontract nog loopt, krijg je nooit een boete. Je contract is persoonsgebonden, het maakt dus niet uit op welk adres je woont. Je contract blijft gewoon geldig.
Kan ik met stadsverwarming ook overstappen?
Is jouw woning aangesloten op stadsverwarming? Dan kun je niet overstappen voor gas. Er is meestal maar één leverancier die jouw woning voorziet van stadswarmte. Dat betekent dat er maar één warmtenetwerk is in de buurt.

Je kan wel overstappen van stroomleverancier. Bekijk hier alle alleen stroom aanbiedingen op onze site.

Energiemeter

Warmte reguleren in huis werkt het beste met een thermostaat. Maar wat voor thermostaten zijn er allemaal en hoe werken ze? Doe je daarnaast taken in huis vaak op een bepaald tijdstip? Dan wil je wellicht meer weten over een enkele- of dubbele energiemeter en de kosten. Antwoorden op dergelijke vragen geven we je in deze categorie.

Energiemeter icon

Wat is het verschillen tussen een enkele en dubbele meter?
Met een enkele meter betaal je voor stroom een standaard tarief ongeacht van tijdstip, terwijl je voor een dubbele meter twee verschillende tarieven hebt: het piek- en daltarief.

Het piektarief is het tarief voor overdag en het daltarief is het tarief voor de late avonduren Het daltarief is lager omdat ’s nachts stroom goedkoper is.

Wil je zien of je een enkele of dubbele meter hebt? Kijk in de meterkast of er één of twee van de stroommeters actief zijn.
Waarom kiezen voor een enkele of dubbele meter?
Wanneer je ’s nachts en in het weekend meer energie verbruikt dan overdag, dan is het aan te raden om te kiezen voor een dubbele meter.

Maar, de besparing zal minimaal zijn, dus als je nog geen dubbele meter hebt, is het niet de moeite waard om er één aan te schaffen. Heb je er toevallig al één, dan is het een kleine moeite om deze aan te zetten en geld te besparen!
Wat is een slimme meter?
Een slimme meter is niets meer dan een digitale energiemeter die de meterstanden automatisch doorstuurt naar je leverancier. Hierdoor hoef je geen meterstanden meer door te geven aan je energieleverancier.

De netbeheerders zijn bezig om iedereen een slimme meter te geven. In 2020 willen ze dat het overgrote deel van de huishoudens een slimme meter heeft. Elke netbeheerder heeft zijn eigen planning voor wie wanneer een slimme meter krijgt. Je kunt deze planning zie op de website van de netbeheerder en je krijgt een brief wanneer je aan de beurt bent.

Wil je al sneller een slimme meter? Dan kan dat voor een vergoeding van € 72,60,-.

 
Wat is een slimme thermostaat?
Met een slimme thermostaat kun je op afstand via je smartphone de temperatuur in huis regelen. De thermostaat is zelflerend en past zich aan op basis van het gedrag van de bewoners. Als je een vast weekritme hebt kan de slimme thermostaat het huis opwarmen voordat je thuis komt en de verwarming uitzetten wanneer je weg gaat. Hierdoor kan je met een slimme thermostaat al snel 20 tot 30% op je verwarmingskosten besparen.

Bekijk hier alle energieaanbiedingen met gratis slimme thermostaat.

Een slimme thermostaat heeft vier functies:

  • Lichtsensor: na een bepaalde tijd wordt hierdoor de verwarming uitgezet

  • Klokfunctie: verwarmt het huis door een klokprogramma dat zelf in te stellen is

  • Aanwezigheidsdetectie: wanneer er geen beweging is, wordt de verwarming uitgezet

  • Op afstand bestuurbaar: ook buitenshuis kan je de thermostaat bedienen door een app op je smartphone

Groene energie

Groene energie is een hot item binnen de energiemarkt en je zal er ongetwijfeld over lezen wanneer je energie aanbiedingen vergelijkt. Maar hoe zit het nou precies met groene energie? Wat wordt bedoeld met ‘groen’ versus ‘grijs? En wat merk jij daarvan (op je energie rekening)? Je vindt alle veel gestelde vragen over groene energie en antwoorden daarop op in deze categorie.

Groene energie icon

Is groene energie echt groen?
Ja, groene energie is energie die op een duurzame manier is opgewekt, waardoor het milieu niet belast wordt in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Duurzame energie zorgt namelijk niet voor uitstoot van CO2 in de lucht en wordt opgewekt door gebruikmaking van onuitputtelijke bronnen: wind, water, zonkracht en biomassa.
Het verschil tussen groene en grijze stroom
Groene stroom wordt opgewerkt uit duurzame bronnen zoals van wind, water, zonkracht en biomassa, terwijl grijze stroom wordt opgewerkt door het gebruik van fossiele brandstoffen. Groene stroom zorgt voor minder CO2 uitstoot en wordt door steeds meer energieleveranciers aangeboden.
Is groene energie duurder dan grijze energie?
Groene energie is in veel gevallen goedkoper dan grijze energie. Het gaat dan om groene energie die is opgewekt op Nederlandse bodem. Geïmporteerde groene energie kan soms wel iets duurder zijn.

Het opwekken van groene energie is alleen vaak duurder, met name het produceren van windenergie is relatief kostbaar. Maar omdat de overheid nog steeds de opwekking van groene energie subsidieert, is het prijsniveau voor consumenten vergelijkbaar met grijze energie.

Ons advies: Voor een compleet overzicht van groene energie prijzen in vergelijking met grijze energie is het slim om onze energie vergelijker in te vullen.

 
Hoe voordelig zijn zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn voordelig op lange termijn. Momenteel is de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 5 – 8 jaar. De installatie van zonnepanelen is nog steeds duur, maar wordt elk jaar weer goedkoper. De belangrijkste voordelen van zonnepanelen zijn dat ze beter voor het milieu zijn en je er veel geld mee kan besparen op je energiekosten.

De nadelen van zonnepanelen zijn de prijs en de lange terugverdientijd. Als je nog niet helemaal zeker bent over het nemen van zonnepanelen kun je het beste even wachten. De prijs van zonnepanelen wordt steeds goedkoper.
Is groene energie duurder dan grijze energie?
Wat houdt terugleveren en salderen in?

Energie terug leveren gebeurt wanneer je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. Het overschot gaat terug het elektriciteit netwerk. Aan het einde van het jaar wordt verrekend hoeveel stroom je verbruikt hebt en hoeveel stroom is terug geleverd, dit noemen we salderen. Je betaalt vervolgens alleen belasting over de elektriciteit die je hebt afgenomen, en niet wat je zelf hebt opgewekt en hebt terug geleverd.

Wil je energie salderen? Dan moet je dit eerst melden bij je netbeheerder.