Hoe werkt overstappen van energieleverancier?

Denk je erover om over te stappen van energieleverancier? Verstandig!

Wie even de tijd neemt om energie aanbiedingen te vergelijken zal al gauw merken hoe makkelijk het is om iets extra’s mee te pakken bij een nieuw energiecontract: een scherpe korting, een cadeaubon of tof cadeau.

Maar ben je nog niet eerder overgestapt, of is het misschien een hele tijd geleden? Dan heb je waarschijnlijk een paar vragen over hoe overstappen van energieleverancier precies in z’n werk gaat. Wij kunnen je verzekeren: het is echt niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt. Daarom nemen we je graag bij de hand en leggen we je hier uit hoe jij je overstap in orde maakt in een paar simpele stappen.

Plaatje van een thermostaat die wordt gebruikt

Overstappen met een energie aanbieding

1. Vergelijk energie aanbiedingen
Dit kan door de aanbiedingen te bekijken of de energievergelijker te gebruiken. De goedkoopste aanbieding staat altijd bovenaan in de vergelijker. Maak je keuze voor een energiecontract.

2. Meld je aan
Ga vervolgens via de actielink naar de website van de energieleverancier en maak gebruik van het online aanmeldformulier. In een paar minuten ben je aangemeld.

3. Je ontvangt een bevestiging en hebt 14 dagen bedenktijd
Je ontvangt binnen 1 tot 2 werkdagen een bevestiging van je aanvraag, en nog even een overzicht van de inhoud van je abonnement en wat je per maand gaat betalen. Vanaf het moment dat je aanvraag is bevestigd heb je 14 dagen bedenktijd.

4. Je oude contract wordt opgezegd
Je maakt met overstappen automatisch gebruik van de overstapservice. Dat wil zeggen dat jouw overstap door je huidige en nieuwe energieleverancier voor je geregeld wordt. Je hoeft zelf niets meer te doen na je aanmelding.

5. Je overstap is geregeld!
Heb je een bevestiging van je aanmelding ontvangen en zijn de 14 dagen bedenktijd voorbij? Dan is je overstap een feit. Heb je nog geen slimme meter? Geen dan alleen nog even online je meterstanden door. Je kunt vervolgens lekker achterover leunen en wachten tot de levering van gas en stroom begint op de afgesproken leverdatum. Tot die tijd kom je geen moment zonder gas en stroom te zitten.

Alle energie aanbiedingen met cashback en welkomstkorting

Overstappen energieleverancier checklist

Als je van plan bent over te stappen van energieleverancier is het handig om voor jezelf de volgende dingen even na te gaan. Wij noemen het voor het gemak de ‘overstapchecklist’ met een aantal overstaptips.

 

  • Ben je al contractvrij?

Controleer eerst of je al contractvrij bent om over te stappen. Dat is wanneer je huidige vaste contract afloopt, of wanneer je een onbepaalde tijd contract hebt. Ben je nog nooit overgestapt, dan heb je op dit moment waarschijnlijk een onbepaalde tijd contract en kun je meteen je overstap regelen.

 

  • Wat betaal je momenteel aan energiekosten?

Je kunt natuurlijk alleen een goede vergelijking maken wanneer je weet wat je momenteel betaalt aan energiekosten. Check daarom ook even (online) je afgelopen jaarrekening om te zien wat je huidige energiekosten zijn voor de levering van gas en stroom.

 

  • Wat is je huidige verbruik?

Energie aanbiedingen kun je het beste vergelijken op basis van je huidige verbruik. Je energieverbruik vindt je ook terug op je jaarrekening. Weet je niet wat je huidige verbruik is? Geef dan simpelweg in de vergelijker aan met hoeveel personen je samenwoont. Dan maken wij een reële inschatting voor je op basis van de samenstelling van je huishouden.

 

  • Wat voor energiecontract wil je?

Bepaal voor jezelf of je een vast energiecontract wil of een variabel energiecontract. Over het algemeen is een vast energiecontract in de meeste gevallen de beste keuze. Niet alleen omdat je met een vast contract gebruik kunt maken van energie aanbiedingen. Met een vast contract profiteer je als je nieuwe klant ook vaak van de laagste energietarieven. Dat maakt dubbel verschil in je portemonnee!

 

  • Wat voor energie aanbieding zoek je?

Ga je voor een vast energiecontract, bedenk dan wat voor type aanbieding je zoekt: een welkomstkorting of cashback, of energie met cadeau, bijvoorbeeld met een cadeaubon.

 

  • Heb je voorkeur voor grijze- of groene stroom?

Heb je tot slot voorkeur voor een bepaald type stroom? In de filters kun je eenvoudig selecteren of je contracten met groene stroom wilt vergelijken of dat je geen voorkeur hebt voor grijze- of groene stroom.

Wanneer overstappen van energieleverancier?

Overstappen van energieleverancier kan wanneer je contractvrij bent. Dat is het geval wanneer de einddatum van je vaste contract afloopt, of wanneer je een variabel energiecontract hebt. Met een variabel contract kun je per direct overstappen. Gemiddeld duurt een overstap 6 tot 8 weken. Maar wist je dat je al 75 tot 240 dagen voor de einddatum van je contract je overstap kunt doorgeven, zonder overstapboete? Deze periode heet de 'switchtermijn' of overnametermijn.

Iedere leverancier heeft een eigen overnametermijn waarbinnen je probleemloos kunt overstappen. Je geeft dan alvast je overstap door van tevoren, maar je nieuwe contract gaat pas in op het moment dat je huidige contract afloopt. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je zonder gas en stroom komt te zitten, of een overstapboete moet betalen. En je hoeft die ene toffe aanbieding die je op het oog hebt niet te laten schieten! Super handig als je het ons vraagt.

Heb je met spoed een energieleverancier nodig? Dan kun je een spoedaanvraag energie doen, je overstap gaat dan een stuk sneller en binnen een paar dagen is je overstap geregeld.

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.