Energieleveranciers

We begrijpen dat voor je definitief beslist naar welke energieleverancier je overstapt, je waarschijnlijk iets meer wil weten over de energieleveranciers achter de energie aanbiedingen.

Waar staan ze voor? Welke beloftes maken ze naar hun klanten? En Leveren ze groene of grijze energie? We geven je hieronder een beknopt overzicht van alle energieleveranciers.

Alle energieleveranciers

Klik op het logo van de energieleverancier voor meer informatie.

Budget Energie

In 2012 is prijsvechter Budget Energie opgericht door Atoomstroom. Budget Energie is zelf geen producent van energie en koopt al haar energie in. De leverancier valt in de middenmoot van duurzame energieleveranciers en niet in de voortrekkers groep, omdat ze in 2016 nog een grijze handelsmix inkochten en dus niet uitsluitend groene stroom leveren.

Hoewel groene energie voor Budget Energie ‘gewoon normaal hoor te zijn en geen lifestyle’, laat de echte omschakeling naar volledig duurzame energie nog op zich wachten.

Budget Energie leverde tot voor kort groene stroom door middel van windenergie en waterkracht, maar is van waterkracht afgestapt en overgegaan op zonne-energie. Het aandeel duurzame energie bestond in 2016 uit 44% windenergie en 56% zonne-energie. Ongeveer de helft van alle windenergie komt uit het buitenland en de zonne-energie komt zelfs volledig uit Europa.

De filosofie van Budget Energie voor haar klanten is: minder betalen, minder gedoe en minder bla bla. Dit betekent minder beloftes, maar gewoon lage energiekosten, daar waar het om draait.

Bekijk Budget EnergieTerug naar boven

Eneco

Een derde reus op de energiemarkt is Eneco. Dit bedrijf levert energie aan 2,1 miljoen huishoudens en bedrijven. Aan particuliere klanten levert Eneco alleen nog maar 100% groene stroom, een positieve ontwikkeling die velen graag zien.

Grote kans dat je Eneco kent van de ‘Toon Thermostaat’. Dit is een slimme thermosstaat die je inzicht geeft in je verbruik en je helpt besparen op je energiekosten. Maar naast Toon heeft Eneco nog een paar andere mooie producten. Wist je dat Eneco koploper is in technische innovatieve ontwikkelingen voor particulieren op de energiemarkt met de WarmteWinner, Zonnehub en CrowdNett?

De WarmteWinner is de doorbraak voor het recyclen van warmte in huis. Dit is een warmtepomp die warmte uit ventilatielucht haalt van bijv. afzuiginstallaties in de keuken en badkamer en gebruikt deze restwarmte voor het opwarmen van je centrale verwarming.

Wil je zelf zonne-energie opwekken, maar kan dit niet op je eigen dak? Met de Zonnehub ‘leen’ je zonnecellen op een dak bij jou in de buurt en profiteer je toch van de lusten, maar draai je niet op voor de lasten.

Met CrowdNett zorg je samen met andere huishoudens in de buurt dat het elektriciteitsnet in balans blijft. Je levert aan en gebruikt elektriciteit van een thuisbatterij. Daarnaast lever je aan elkaar binnen het netwerk door je thuisbatterij deels te verhuren aan Eneco. Hier krijg je een vergoeding voor.

Eneco levert groene energie door middel van wind- en zonne-energie uit Europa. Wil je je energie dichterbij huis halen? Ook dat kan bij Eneco door te kiezen voor 100% Nederlandse windstroom.

Bekijk EnecoTerug naar boven

Energie Direct

Sinds 15 jaar is Energie Direct, onderdeel van Essent, speler op de energiemarkt en levert aan ruim 300.000 klanten stroom en gas in Nederland.

Energie Direct, de naam zegt het al, is van de ‘directe’ service. De energieleverancier gelooft dat het regelen van energie voor haar klanten directer kan en vindt dat klanten hun energiezaken zelf online gemakkelijk moeten kunnen regelen.

Kies je voor Energie Direct, dan kies je automatisch voor een duurzame toekomst. Want Energie Direct levert alleen 100% groene energie, zonder extra kosten.

Denk je dat service én energiezaken door klanten zelf laten regelen, niet hand in hand kunnen gaan? Energie Direct bewijst dat je ook als klant uitstekend geholpen wordt, wanneer je een contactpersoon nodig hebt. De energieleverancier is namelijk uitgeroepen tot beste klantadviseur van Nederland.

Leuk feitje: Sinds kort is Energie Direct hoofdsponsor van PSV.

Bekijk Energie DirectTerug naar boven

Engie

Engie, opgericht in 2008, is samen met Essent en Nuon nog de enige energieleverancier die energie levert uit kolencentrales. Engie heeft in 2015 nog een nieuwe kolencentrale geopend.

Anderzijds heeft de energieleverancier juist de kolencentrale bij Nijmegen gesloten in 2016, en het terrein omgebouwd tot zonnepark om energie op te wekken. Die transitie naar duurzame energie zien klanten graag.

Toch draait het bij het Engie om ‘positieve energie’, waarbij de energieleverancier zoekt naar aantrekkelijke oplossingen voor de consument.

Hoe doet Engie dat? Door te werken met ‘Engie opgewekt’, waarbij klanten zelf kunnen bepalen uit welke duurzaam herleidbare bronnen zij hun energie willen halen. Je kiest zelf of je zonne-, wind- ,water- of biosmassa energie in huis wil halen. Het bedrijf werkt daarvoor samen met verschillende inkooppartners.

Bekijk EngieTerug naar boven

Essent

Essent behoort naast Nuon tot de grootste energieleveranciers van Nederland. De energie producent en – leverancier voorziet 2,5 miljoen resp. 2,2 miljoen huishoudens en bedrijven van stroom en gas.

Naast gas en stroom, levert Essent ook energieproducten, waaronder de bekende slimme Nest learning thermostaat en zonnepanelen.

Essent is daarnaast onderdeel van Innogy Windpower, een organisatie die ernaar streeft koploper te zijn op het gebied van duurzame en moderne energiediensten. Dit doet ze door een scala aan producten en diensten aan te bieden aan haar klanten om energie efficiënter te gebruiken voor een betere wereld.

Om de energiesector binnen Nederland, maar vooral binnen Europa voorgoed te veranderen met behulp van Innogy Windpower, werkt Essent met drie pijlers om haar strategie uit te werken:

1. Decarbonisatie: de ontwikkelingen moeten er toe bijdragen de broeikasgassen zoveel mogelijk te reduceren.

2. Decentralisatie: ruimte voor lokale- en particuliere initiatieven om energie te produceren en distribueren.

3. Digitalisering: dit helpt huizen en gebouwen slimmer en duurzamer om te gaan met energie.

Voor een deel levert Essent groene stroom, voor 80% afkomstig van Nederlandse bodem en voor het grootste deel uit windenergie. De andere 20% komt uit Europa, voornamelijk uit waterkrachtcentrales.

Ondanks dat er vanaf 2015 meer kolencentrales zijn gesloten dan er nieuwe zijn geopend, heeft Essent in 2015 een nieuwe kolencentrale geopend.

Met een energie voorziening van stroom en gas aan meer dan 2 miljoen huishoudens, is het leveren van 100% groene stroom nog een flinke opgave voor Essent.

Bekijk EssentTerug naar boven

Nuon

Nuon behoort tot de grootste energieleveranciers van Nederland en levert anno 2018 stroom en gas aan ca. 2,6 miljoen huishoudens, bedrijven en organisaties. En van de grootste, behoort Nuon tot de groenste, ondanks dat het bedrijf deels grijze stroom levert.

De missie van Nuon is om binnen één generatie compleet van fossiele brandstof af te zijn en al haar klanten te voorzien van 100% duurzame energie.

Leuk feitje: Nuon bouwde de eerste Nederlandse windmolen voor duurzame energie zo’n 35 jaar geleden. Inmiddels wekt Nuon met haar partners ruim 20% van alle windenergie zelf op en op eigen bodem.

Nuon is verder onderdeel van Vattenfall Group. Een Zweedse energiemaatschappij en marktleider in duurzame energie in Noord-Europa. Vattenfall Group heeft een vooraanstaande positie in windenergie opwekking op zee en daar draagt Nuon een steentje aan bij.

Bekijk NuonTerug naar boven

Oxxio

Oxxio was de eerste online energieleverancier, en is hard op weg de ‘online-only’ energieleverancier te worden. Oxxio is een kleinschalig bedrijf met 25 medewerkers. De leverancier vond in 2002 met haar intreden, dat energielevering anders en vooral eenvoudiger moest dan haar concurrenten.

Hoe ziet Oxxio dit voor zich? Ervoor zorgen dat je als klant al je energiezaken kan regelen via één innovatieve app voor smartphones en tablets. Waar je ook bent.

Oxxio’s ambitie is om de eerste ‘app-only’ energieleverancier van Nederland te worden. Geen papieren- en telefonische rompslomp meer dus.

‘Superslim en supervoordelig’ is Oxxio’s motto. De energieleverancier richt zich daarmee vooral op de millenial, want jong volwassenen zijn prijs- en kwaliteit bewust én zijn bovendien gewend hun zaken online te regelen.

Bij Oxxio:

  • Regel je je energiezaken eenvoudig online
  • Altijd tegen een super voordelige energieprijs
  • Ben je verzekerd van 100% Europese windstroom en gas

Bekijk OxxioTerug naar boven

Pure Energie

Pure energie, opgericht in 1995, is onderdeel van Raedhuys B.V., een speler op de energiemarkt met ruim 20 jaar ervaring op het gebied van klimaat neutrale energie.

Pure Energie mag zichzelf met recht een écht groene energieleverancier noemen. De leverancier is namelijk maar liefst vijf op rij keer verkozen tot groenste energieleverancier van Nederland door de Consumentenbond, Natuur&Milieu, WISE én Greenpeace. Een mooie en knappe prestatie.

Kies je voor Pure Energie, dan neem je volledig groene stroom af en steun je bovendien 100% Nederlandse groene energie. De groene energie van Pure Energie wordt opgewerkt door windmolens en zonnecellen.

Leuk feitje: Wist je dat je bij Pure Energie kan kiezen van welke windmolen in Nederland jij je energie geleverd wil krijgen?

Ruim 90% van de winst steekt Pure Energie in groene nieuwe energieprojecten, de overige 10% gaat naar het Pure Energie Fonds, waarmee tal van duurzame projecten in Nederland worden gesteund.

Bekijk Pure EnergieTerug naar boven

Qurrent

Qurrent is nog maar een relatief jong energiebedrijf en doet sinds 2011 mee als speler op de energiemarkt. Qurrent is net als Pure Energie, dit jaar verkozen tot groenste energieleverancier.

En niet alleen dit jaar. Sinds 2014 is de leverancier alle jaren op rij verkozen tot groenste energieleverancier van Nederland door de Consumentenbond en deelt deze mooie eerste plaats met Pure Energie. Qurrent heeft daarmee ook een voortrekkers rol op andere energiebedrijven om zich nog meer te richten op duurzaamheid.

Qurrent laat zien dat ze garant staat voor volledige CO2-compensatie en levert alleen maar groene stroom. De leverancier heeft niet als doel maximale winst, maar klimaatneutraliteit voor alle huishoudens. Iedereen moet evenveel kunnen opwekken als dat het verbruikt.

Bij Qurrent ben je meer dan alleen klant. Wat betekent dat? Wie klant is bij Qurrent, is tevens lid van de Qurrent Community. Als lid heb je inspraak op nieuwe projecten en mag je mee beslissen. Zo heb je direct invloed op nieuwe ontwikkelingen en indirect ook op je portemonnee.

Wist je dat Qurrent ook een online energiewinkel heeft? Hierop worden energie opwek- en bespaar producten aangeboden voor in- en rondom je huis, maar ook voor ‘on the go’.

Tot slot doet Qurrent aan collectieve inkoopacties. Hoe meer klanten deelnemen aan de inkoop van geselecteerde producten, des te lager wordt de prijs. Zo koop je als klant ook nog eens voordelig energieproducten in die je helpen je energiekosten omlaag te brengen.

Bekijk QurrentTerug naar boven
← Terug